Велинград - online - Рекордно бързи преговори за Общинската избирателна комисия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Рекордно бързи преговори за Общинската избирателна комисия
Публикувано 2015-08-25 10:05:43 от Темпо

Само за 40 минути местните представители на парламентарните партии във Велинград се споразумяха за разпределението на местата в Общинската избирателна комисия (ОИК), която ще проведе изборите за кметове и общински съветници и референдума на 25 октомври 2015 г. Това е рекордно кратко време на фона на практиката от предишни години, когато споровете между политиците за местата в ОИК обичайно продължаваха часове.

Преговорите се проведоха на 20 август и бяха ръководени от заместник-кмета Атанаска Хрисчева. Явиха се 6 от поканените 8 парламентарно представени партии и коалиции. В разговорите участваха местните лидери на ГЕРБ - Димитър Гечев, на БСП - Георги Янчев, на ДПС - Мустафа Джамбаз, на “България на гражданите” (Реформаторски блок) - Даниела Салкина, на Атака - Цветко Петлов и на АБВ - Венко Балтаджиев. От името на Патриотичния блок лидерът на ВМРО Венцислав Еличин внесе тяхното предложение по-късно. Г-жа Хрисчева обяви, че от коалиция България без цензура в устен разговор са отказали да участват в преговорите и в ОИК.
На местните избори преди 4 години Общинската избирателна комисия във Велинград наброяваше 17 членове. По новия Изборен кодекс броят на членовете на ОИК за общини с до 150 избирателни секции е намален до 11. Разпределението на местата не предизвика спорове, той като е по точна методика, съобразена с мандатите на партиите в Народното събрание. Така представителите на ГЕРБ в ОИК ще имат 3 места, БСП - 2, а всички останали парламентарни партии и коалиции по 1.
За мястото, което се полага на ББЦ, бе взето решение да се даде 3-дневен срок на коалицията да посочи свой представител в ОИК или писмено да се откаже от участие. За да няма повторни преговори в случай на отказ от страна на ББЦ, политиците решиха да проведат жребий за оставащото едно място в ОИК. До това решение се стигна след кратко обсъждане на различни варианти. Общинският председател Мустафа Джамбаз предложи мястото да бъде дадено на ДПС с оглед на парламентарното присъствие на партията, но предложението не бе прието от останалите. Отхвърлени бяха вариантите мястото да бъде определено по формулата за най-голям неоползотворен остатък или чрез жребий само между двете политически сили с най-голям такъв остатък. Общо бе решението да се проведе жребий между всички 7 формации. Жребият отреди мястото на Реформаторския блок, като първо ще се изчака решението на ББЦ.
Най-сериозен бе спорът за председателския пост в ОИК. От ГЕРБ предложиха председател на ОИК отново да бъде Стоянка Гинчева, която заема поста от 2011 г. насам. От Реформаторския блок издигнаха кандидатурата на Иванка Станчева, която има богат опит от участието си в 3-те общински избирателни комисии от 2004 г. насам. От ГЕРБ не се съгласиха да отстъпят председателското място на РФ, които имат само 1 член в ОИК. От АБВ В. Балтаджиев напомни, че в ОИК всички са равни и никоя политическа партия не може да претендира за кредит на доверие. М. Джамбаз от ДПС изрази мнение, че е по-логично председателското място да бъде за ГЕРБ, а Г. Янчев от БСП прогнозира, че ако решава ЦИК, председателят на ОИК ще е от ГЕРБ. След като отчете настроенията на преговарящите, Д. Салкина от РФ прие общото решение, с което за председател на ОИК бе определена Стоянка Гинчева от ГЕРБ.
Партиите предложиха и имената на останалите членове на ОИК. От ГЕРБ заедно със Стоянка Гинчева в ОИК ще работят Георги Петков и единствената юристка в комисията Натали Видаркинска. Двамата представители на БСП ще са Никола Вецов, който ще заема заместник-председателския пост в ОИК и Георги Стоев Пашов. ДПС получава секретарското място, на което отново ще е дългогодишният член на ОИК Мехмед Дживгов. Представител на РФ ще бъде Иванка Станчева, като след отказ от ББЦ коалицията ще посочи още едно име. От АБВ предлагат за член на ОИК д-р Гергана Балтаджиева-Захова, от Атака - Юлия Маринова, а от ПФ - Матей Станков.
След като всички участници в преговорите подписаха протокола и след като изтече срокът за решение от ББЦ, предложението за състав на ОИК - Велинград ще бъде разгледано и утвърдено от ЦИК. последният срок, в който ЦИК трябва да назначи ОИК, е 30 август 2015 г.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 80.02 %
PM 2.5 µg/m3 33.26
PM 10 µg/m3 35.45

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води