Велинград - online - За първи път местни избори с преференции + референдум 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

За първи път местни избори с преференции + референдум
Публикувано 2015-08-18 18:01:54 от Темпо

На 11 август бяха обнародвани два указа на президента Росен Плевнелиев, с които бяха насрочени местни избори и национален референдум на 25 октомври 2015 г. Датата се знаеше предварително, но указите задвижиха цялата изборна процедура, в която този път ще има редица нови моменти:

ИЗБОРИ 3 и 4 в 1
За първи път местните избори ще се проведат заедно с национален референдум. Към сложната организация на местния вот сега се добавя още една бюлетина за референдума, който политическите пазарлъци в Народното събрание сведоха само до един въпрос - за или против електронното гласуване. Въпреки събраните над половин милион подписa за референдум с 3 въпроса, парламентарните партии отнеха на гражданите правото да изразят мнението си за мажоритарна избирателна система и задължително гласуване.
Освен с бюлетина за референдума, ще гласуваме с още 2 или 3 бюлетини - за кмет на община, за кмет на кметство и за Общински съвет. Така вотът на 25 октомври става 3 или 4 в 1.
19 СЕЛА ИЗБИРАТ КМЕТ, САМО БОЗЬОВА НЕ
В изборните правила за кмет на община няма промени, но такива са факт в изборите за кмет на кметство. На последните местни избори през есента на 2011 г. право да гласуват за кмет на кметство имаха жителите на населени места с над 350 жители. По силата на това 7 селища в община Велинград не избираха кмет - Бозева, Бутрева, Враненци, Горна Дъбева, Цветино, Чолаково и Юндола. Сега границата е свалена на 100 жители, което означава, че кметски избори ще се проведат в 19 населени места. Единствено Бозьова няма да гласува за свой кмет, защото наброява по-малко от 100 човека. Кметът Иван Лебанов вече издаде заповед, с която се отчитат извършените административно-териториални промени с отделянето от община Велинград на Сърница, Медени поляни и Побит камък. Определени са 19-те кметства, в които ще се проведат избори за кмет: Бутрева, Горна Дъбева, Враненци, Чолаково, Цветино, Юндола, Света Петка, Всемирци, Долна Дъбева, Алендарова, Пашови, Кандови, Кръстава, Горна Биркова, Рохлева, Биркова, Абланица, Драгиново и Грашево.
ПРЕНАРЕЖДАМЕ КАНДИДАТИТЕ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ
Една от големите промени в предстоящите местни избори е възможността да гласуваме за общински съветници с преференции. Системата с преференциално гласуване бе въведена на изборите за Европейски парламент и за Народно събрание и доведе не само до очакваните от партиите, но и до неочаквани резултати - феномена “15/15”, избирането на кандидати от последните места в листите за сметка на поставените на по-предни позиции, вътрешни конфликти и борба за преференциални гласове в рамките на една и съща партийна листа. На местно ниво всички позитиви и негативи на преференциалното гласуване ще станат още по-видими, защото голям брой кандидати ще се борят за разпределението на ограничен брой гласове. Смело може да се прогнозират люти битки между кандидатите за общински съветници за всеки глас на роднина, приятел, симпатизант и т.н., защото сегашната система дава възможност за пренареждане на листите с малък брой преференциални гласове. Нововъведението ще създаде огромна работа на секционните избирателни комисии и се чака трудно броене и “крайно класиране” за заветните 29 места в Общинския съвет.
НОВА ХРОНОГРАМА ЗА ИЗБОРИТЕ
Централната избирателна комисия (ЦИК) определи хронограмата за изборите на 25 октомври с всички срокове, които текат 2 месеца преди изборния ден. За разлика от всички досегашни избори, този път ЦИК дава възможност за избор на датата за провеждане на балотажа за кмет. Според хронограмата балотажът може да се проведе на 31 октомври (събота) или на 1 ноември (неделя). Решението ще се взима от общинските избирателни комисии (ОИК), които досега не са имали такива правомощия.
Според хронограмата всички кандидати за кметове и общински съветници трябва да се регистрират в ОИК до 22 септември 2015 г., а на следващия ден ще бъде изтеглен жребият за номерата в бюлетините. Първи ще станат известни имената на независимите кандидати, които ще трябва да се регистрират в ОИК, за да започнат да събират задължителната подписка в своя подкрепа.
С покана към парламентарно представените партии от 13 август кметът Иван Лебанов определи дата за преговори и съставяне на Общинската избирателна комисия във Велинград. Преговорите са насрочени за 20 август 2015 г., с което изборната машина тръгва на бързи обороти и на местно ниво.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 86.24 %
PM 2.5 µg/m3 38.47
PM 10 µg/m3 41.10

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай