Велинград - online - След 4000 години светилището на Острец отново посреща туристи и поклонници 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

След 4000 години светилището на Острец отново посреща туристи и поклонници
Публикувано 2015-08-11 09:26:31 от Темпо

Традиционната ни лятна среща с проф. Диана Гергова проведохме на разкопките на тракийското светилище над Клептуза, при параклиса на пророк св. Илия, но разговорът ни бе посветен на резултатите от завършилия археологически сезон на връх Острец.

Първите думи на проф. Гергова бяха: “Каквото можахме, направихме за нашия Велинград! Светилището на Острец е голяма победа на разума, защото дава възможност на Велинград освен да е СПА столица на Балканите, да има и своите археологически паметници, свързани с живота на тракийското племе беси - пророците и жреците на бог Дионис, чиито символи са слънцето и змията. В тяхното светилище винаги е имало и оракул. Бесите са били и непобедими и независими войни, владеещи златните и сребърни мини”.
Всъщност успешното Археологическо лято’2015 на връх Острец е дело на “най-после случил се проект”, довел до обединяването на усилията на общината, археолозите от БАН и нашия Исторически музей. Работата това лято проф. Гергова определя и като огромна крачка в изясняване на мястото на това светилище в системата от многобройните тракийски светилища в Западните Родопи. Това изясняване е много важно заради историческия факт, че през 335 г. Александър Македонски е посетил светилище на бесите в Западните Родопи, а вероятността това да е светилището на връх Острец е много голяма. Още на третия ден от първия археологически сезон бе открит един прекрасен жезъл със змийски глави - символ на бог Дионис”.
През сезон 2015 бе открита керамика от късната бронзова епоха (това е времето от второто хилядолетие преди Христа до 4 век след Новата ера), което връща датирането на светилището с още 6 века назад.
Този сезон са открити и мощни оградни стени с дебелина от 1,5 до 2 метра, които са надграждани и са преустроявани 4 пъти. Следователно комплексът е бил с голямо значение като център на бесите, а и тези стени са ограждали площ от 2 дка. Открити са следи и от концентрични оградни стени на склона, което по думите на проф. Диана Гергова пак е доказателство, че светилището е заемало специално място и дава основание да се смята, че може би това е посетеното от Александър Македонски светилище. За това говори и разкритата централна храмова постройка (въпреки жестоките разрушения - дело на иманярите), както и реставрираните ритуални съдчета, канички и купички за пиене и разливане на вино, откритите тежести за тъкане на стан, прешлени с надпис.
Откривателката на златното съкровище от Свещари проф. Гергова е особено доволна от този археологически сезон на връх Острец: “Извършихме и аварийна консервация и така успяхме да запазим оградните стени и храмовата постройка и в една четвърт от проучената част сме създали условия за тези, които искат да стигнат до връх Острец. Те вече могат да видят как е изглеждало едно тракийско светилище на бесите - надписи, кътове за почивка и надявам се - оправени пътища, както и включване в рекламните материали на Велинград. След 4 хиляди години светилището на Острец вече може отново да посреща своите туристи и поклонници. За Острец сме направили така, че всички пътища от Чепино, Лъджене, Каменица и Света Петка да водят към свещеното място.”
Историческият музей ще направи първата крачка с подреждането на постоянна изложба, включваща намерените изделия с култовата керамика “Цепина” и артефакти, сред които е и съд с 4 змии.
Проф. Гергова разказа и за работата по проект на програма “Еразъм” съвместно със Сдружение “Надежда” - София, който е изпратил във Велинград 11 младежи от 6 страни - Армения, Естония, Италия, Испания, Румъния и Турция. В момента и до края на август те ще работят на археологическите разкопки над Клептуза.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica