Велинград - online - Откриха плоча в памет на дарителите на Боров парк 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Откриха плоча в памет на дарителите на Боров парк
Публикувано 2015-08-11 09:14:59 от Темпо

Плоча с имената на Тодор Шуманов, Георги Чолаков-Дядо Даскал и Илия Малинов бе открита на 6 август 2015 г. в Боров парк. В началото на миналия век тримата мъже са дарили своя земя за изграждането на един от емблематичните паркове в сърцето на бъдещия Велинград. Всеки от тях е направил много за развитието на Чепинския край.

Тодор Шуманов е бил търговец и общественик от Каменица, който по-късно се премества в Лъджене. През 1902 г. по негово желание върху неговите ниви са засадени бял и черен бор, които определят и името - Боров парк. Цялата територия, разположена между днешните улици “Гергевана”, “Тошо Стайков”, “Евлоги Георгиев”, “Ивайло” и бул. “Съединение” той дарява за парк.
Георги Аврамов Чолаков, останал в историята с прозвището Дядо Даскал, е един от големите просветители в Чепинския край, касиер на Тайния революционен комитет и участник в Априлското въстание. Той е родоначалник на един от големите каменски родове и щедър дарител.
Илия С. Малинов е бил голям земевладелец, собственик на 130 декара земя. Имал воденица и дърводелска работилница. Бил е женен за дъщерята на поп Топорчо, член на читалищното настоятелство в Каменица. По време на освободителната Руско-турска война е участвал заедно с руските войски в боевете на връх Шипка. През 1902-1903 г. е кмет на Каменица и също един от големите дарители.
Изграждането на парка в съвременния му вид започва през 1951 г. по проект, изготвен от “Софпроект” с ръководител инж. Първанов. През 1955 г. е завършено озеленяването, за което се грижи Виолета Илинова - първият ландшафтен архитект на Велинград. Цветните килими и фигури, изграотвани под нейно ръководство, стават емблема на парка и донасят национална награда на бригадата по озеленяването. За зеленината на парка през годините продължават да се грижат инж. Донка Пашова и инж. Невена Фендрина. От 1985 до 1987 г. е извършено благоустройство на парка от Кремъчна баня до Лятното кино и ул. “Евлоги Георгиев” и “Т. Стайков”. Общината изгражда водопроводна система, полагат се настилки, прави се вертикална планировка и затревяване, изгражда се първата детска площадка с изцяло дървени материали. През 2007 г. частта от парка до хотел “Рич” е преобразена с беседки и богато озеленяване. През 2010-2011 г. общината печели европейски проект, с който е извършено последното голямо благоустрояване на парка.
Имената и делото на дарителите и историята на парка бяха припомнени по време на официалната церемония от водещия Иван Гергев. Честта да открие паметната плоча се падна на кмета Иван Лебанов, който подчерта, че така изразяваме нашето отношение към достойните дарители, благодарение на които и днес Велинград е най-зеленият град в България. Кметът направи паралел между тяхното родолюбиво дело и това как сега се руши в парковете - крадат се цветя, чупят се пейки, беседки, огради. И това лято общината обновява други 7 парка във Велинград, но не трябва да се допуска в тях да се руши. Затова кметът призова велинградчани да помнят и да следват примера на хора като дарителите Т. Шуманов, Г. Чолаков и И. Малинов.
На паметната плоча, разположена в близост до детските площадки и лятната сцена, са изписани имената на тримата дарители и е показан план на парка. Плочата е изработена от велинградската фирма “Минерали-М”. По време на откриването бяха поднесени цветя от общината и от развълнувани днешни наследници на дарителите. Тържеството завърши с думите, че тримата са проправили пътека на дарителството, която ние като техни потомци трябва да превърнем в светъл път.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 79.37 %
PM 2.5 µg/m3 33.57
PM 10 µg/m3 35.78

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай