Велинград - online - Юбилейният фестивал “Н. Гяуров” на IT вълна 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Юбилейният фестивал “Н. Гяуров” на IT вълна
Публикувано 2015-08-11 09:10:15 от Темпо

Юбилейният Пети международен фестивал на музикалния филм “Николай Гяуров” бе открит на 7 август 2015 г. във Велинград. По традиция началото бе дадено пред паметника на Николай Гяуров, където заместник-кметът Атанаска Хрисчева и организаторът Йордан Детев припомниха мястото на знаменития ни съгражданин сред най-големите имена в световната опера. Фестивалът е един от начините да пазим и почитаме неговото изкуство. От своето създаване и досега събитието е общо дело на Община Велинград, Историческия музей и Фондация за българско наследство “Проф. Петър Детев”. Тази година партньори бяха Министерството на културата и Чешкият център в София.

Филмите, включени във фестивалната програма, велинградчани и гостите на града видяха на три сцени: на площад “Николай Гяуров”, в Къщата на Цвета и на откритата лятна сцена в Боров парк. Афишът предложи отбрана селекция от филми за меломани като концерта на Николай Гяуров и Мирела Френи в Москва през 2002 г., “Четирите годишни времена” на Вивалди в изпълнение на оркестър “Венециански солисти”, филмовия портрет на световноизвестната чешка оперна певица Магдалена Кожена, българския “Разбулването на Саломе” с участието на Александрина Пендачанска. В памет на проф. Александър Янакиев сесията в събота сутринта в Художествената галерия бе посветена на българския музикален филм: “Гласът, който моли Бога за България” - филм за големия Борис Христов, класическия мюзикъл “Баща ми бояджията” с Невена Коканова и Коста Цонев, “Портрет на една примадона” за Райна Кабаиванска, филми за постановкатата на “Борис Годунов” пред храм-паметника “Ал. Невски” и за създаването на “Бохеми” в Пловдивската опера. Детската музикална киновечер на 7 август бе с наградените филми от фестивала “Златен кукер” и “Пеещата азбука” на Влада Томова, а в неделя организаторите предложиха световна премиера на уникални “Пеещи тениски” за малки, големи и още по-големи деца и възрастни. Неделният следобед потърси отговор на въпроса “Обичате ли македонската музика?”, представяйки избор от фолклорна, етно и класическа музика от съседна Македония. В програмата се включиха ракитовската телевизия “Деймос” с “Гласът на Лудогорието” и детското студио “Телевизионери” от Чикаго, за чието гостуване във Велинград “Темпо” разказа преди седмици.
Наред с киното и музиката този път в рамките на фестивала бе открита и изложба. Историческият музей в Асеновград гостува с необикновената експозиция “В зората на Европейската цивилизация” за археологическите разкопки край село Мулдава предз 1965 г. Необикновена, защото приказката отпреди повече от 7000 години е разказана не само по познатия начин чрез текст и картини, а и от виртуален гид. Йордан Детев я представи като първата археологическа експозиция с разширена реалност, а археологът Запрянка Кръстева от Асеновград подчерта, че модерно представената изложба е насочена към младите хора. След най-интересните предмети на бита и култа, открити в Мулдава, е уникален елен лопатар, символ на Слънцето. За това и още много археологически открития изложбата за смартфони и таблети ще разказва в Художествената галерия във Велинград до 30 септември 2015 г.
Йордан Детев сподели, че за догодина ще трябва да се помисли върху датите за провеждане на фестивала. От една страна той се конкурира с изобилие от културни събития в цялата страна, но от друга страна преместването на фестивала съвсем ще оголи и без това бедния августовски афиш на Велинград.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 91.04 %
PM 2.5 µg/m3 35.78
PM 10 µg/m3 38.00

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води