Велинград - online - 7 месеца кметът не е преговарял да имаме Данъчна служба 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Общество и наука: 7 месеца кметът не е преговарял да имаме Данъчна служба
Публикувано 2004-11-02 09:26:28 от темпо

“До момента с нас не са водени никакви преговори за оставане на фронт-офис на Данъчна служба във Велинград. Проблемите са вътре в общината.”, заяви на 28 октомври директорката на Териториална данъчна служба - Пазарджик Евгения Христова. Г-жа Христова бе поканена на заседанието на Общинския съвет заради нетърпящия отлагане проблем със закриването на Данъчна служба - Велинград от 1 октомври 2004 г. В края на близо двучасовия дебат стана ясно, че още на 16 април т.г. Общинският съвет е упълномощил тогавашния кмет Фидел Беев да води преговори за оставането на Данъчната служба във Велинград, но нито той, нито наследилият го на поста временен кмет Стоян Дулев са предприели нужните действия.
Това е престъпление спрямо местния бизнес, каза Ек. Каферинова. Според Г. Михайлов ако решението на съветниците от април бе изпълнено, преговорите вече щяха да са приключили. Д-р Цв. Дафов също подчерта, че кметът масово не изпълнява решения на Общинския съвет, комуникациите са тотално скъсани и затова се е стигнало до сегашната ситуация, в която собствениците на над 3800 фирми и гражданите от общината за всеки данъчен документ трябва да пътуват до Пазарджик. Евгения Христова подробно разясни новата данъчна реформа и подчерта, че промените се извършват по график, като област Пазарджик е пилотна. Администрирането на републиканските данъци се централизира в областните градове, като плащанията от 1 октомври са само по банков път. В момента в ТТД - Пазарджик се прави ремонт на сградата, за да се обединят на едно място с НОИ и фирмите да подават едновременно данъчни и осигурителни документи. Г-жа Христова защити реформата с мотива, че бизнесът е мобилен, пътува много, но просто не му се иска да пътува заради данъчни документи. Остро й опонира съветникът Р. Сиджим, който обясни как само за 1 документ е слизал 4 пъти от Сърница до Пазарджик. Тома Пачалов акцентира, че неудобствата са и за граждани, тъй като от Пазарджик вече се получават декларациите за данъчни задължения и това създава проблеми при изповядване на сделки, получаване на социални помощи и т.н. Същото важи и за плащането на патенти, насрещни данъчни проверки, деклариране на банкови сметки и т.н.
Много аргументирано позицията на Община Велинград за оставане на Данъчната служба бе защитена пред г-жа Христова от председателката на Икономическата комисия Боряна Белухова. Тя обясни, че според информацията в електронния сайт на Главна данъчна дирекция на територията на област Пазарджик са предвидени фронт-офиси. Такива засега не са разкрити в нито една община, но трябва да се прави разлика, че Пещера е на 12 км от Пазарджик, а Сърница е на 100 км. Предложенията за разкриване на фронт-офиси се одобряват от ГДД по определени критерии, след като се приемат функционалните структури на ТДД. Тоест трябва да се започнат преговори с ТДД, за да има фронт-офис за републиканските данъци във Велинград.
По предложение на д-р Дафов съветниците приеха ново решение, с което прехвърлиха правомощията за водене на преговорите на комисия в състав Н. Кехайов, Б. Белухова, Т. Пачалов и Ат. Водев. Общинският съвет гласува, че при разкриване на фронт-офис предоставя за 3 години помещенията, в които досега се помещаваше Данъчната служба. Обсъдено бе и решението през 2005 г. местните данъци и такси да продължат да се събират както досега от данъчните служители. То бе оспорено от Стоян Дулев с мотив, че ако общината поеме събирането, ще се спестяват по 30 000 лева месечно от общинския бюджет. Съветниците не се съгласиха, тъй като въпросът все още не е уреден законово (по закон от 2005 г. общините са задължени да събират само такса смет, а останалите местни данъци ще събират от 2006 г.) Не трябва да се мисли само какво ще спести общината, а на първо място да се постави удобството на гражданите-данъкоплатци и на бизнеса, каза д-р Дафов. Според Г. Михайлов ако местните данъци се поемат от общината, събираемостта ще падне.
В края на дебата Стоян Дулев пожела да декларира специално за медиите, че той не е против бизнеса. Но ако вместо такива декларации през изтеклите 7 месеца Ф. Беев и Ст. Дулев бяха водили преговори с ТДД, съдбата на Данъчна служба - Велинград можеше да е друга и на гражданите и фирмите да се спестят куп проблеми и неудобства.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 91.04 %
PM 2.5 µg/m3 35.80
PM 10 µg/m3 38.02

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica