Велинград - online - Изложба и книга спояват духовните ни връзки с Русия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Изложба и книга спояват духовните ни връзки с Русия
Публикувано 2004-10-20 08:07:25 от темпо

На 15 октомври в залата на Художествената галирия си дадоха среща фотоизложбата на парк-музей “Шипка-Бузлуджа” и Руския културно-информационен център “Моят идеал - свободна България”, посветена на живота и делото на граф Николай Павлович Игнатиев, книгата “Руският авангардизъм” и нейния автор Георги Стоянов-Бигор и велинградската общественост. Организаторите на срещата - община Велинград, дружество “Славяни”, трите читалища и литературен клуб “Никола Вапцаров” се бяха постарали да създадат необходимата обстановка за доброто й протичане. Имаше и цветя за гостите, а на пианото бе Иван Пачев.
За делото и любовта на граф Игнатиев към България говори авторката на изложбата Калина Канева. Тя сподели, че тази година е щастлива за граф Игнатиев, защото в Америка са излезли от печат над 700 страници, посветени на него,в Русия също. Какво трябва да знаем за “нашия първи дипломат” граф Н.П.Игнатиев? На първо място фактът, че той по дипломатически път подготвя освобождението на България от турско робство. Той е дипломат, който се интересува от реалностите и затова прави всичко възможно и оказва голяма помощ при обявяване на независимостта на Българската екзархия. Тази победа е мост към националното ни освобождение и Европа се съгласява Русия да се намеси в освобождението на България. След Освобождението графът изпада в немилост, но оглавява строителния комитет за изграждането на храм-паметника “Шипка” през септември 1902 г., а България го посреща като “светец и император”, защото “боледува от българската треска” според тогавашната наша преса. В Пловдив е съществувала реалната опасност мостовете на Марица да се срутят от толкова много хора, а София го посреща с 8000 деца с фенери. Не трябва да забравяме и неговите думи: “Аз измислих една формула, с която да има мир на Балканите - това е Санстефанският мирен договор”. Изложбата за граф Игнатиев може да се види през следващите 10 дни в Художествената галерия.
Членът на СБП Иван Вълов определи книгата на Георги Стоянов-Бигор “Руският авангардизъм” като “опит да се обхване необхватното в руската култура и в същото време кореспондира асоциативно с културата на света”. Колкото до творчеството на Бигор, то е “творчество на нестандартен автор”. В изказването си Георги Пашов определи Бигор като: изкуствовед, писател, есеист, публицист, кинокритик, журналист и то повече от 60 години, като през всичките тях се е справял блестящо “с тази своя житейска мисия”. Ангел Горанов пък определи перото на Бигор като “златно, което пише златни мисли”, а книгата “доказваща, че Русия е отворена към света и за Изтока, и за Запада”. За Георги Златинов “Руският авангардизъм” е професионално написана книга с много вълнение, прецизност и ерудиция, спокойно може да се нарече христоматия за кинодейци, изкуствоведи и филолози. Аврам Жерев нарече книгата “панорама на руската литература и изкуство”, а нейният жанр определи като “бигоровски”. За учителката по руски език Величка Делиева Георги Стоянов-Бигор е “гражданин на света”, а книгата е “енциклопедия на авангардното руско изкуство с историческа стойност и философски прозрения”.
На своите почитатели Георги Стоянов Бигор каза: “За руския авангард през 20 век са написани над 5000 книги. Моята книга е поклон пред Русия и обхваща периода на Луначарски, а това е следреволюционния период на Русия.” Бигор припомни, че онова,което е в паметта не може да изчезне и пожела на Велинград и велинградчани да надминат Банско в туризма, защото в областа на литературата и културата са го направили.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.34 %
PM 2.5 µg/m3 32.71
PM 10 µg/m3 35.47

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай