Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ: ЗА И ПРОТИВ ВОЛФРАМОВАТА МИНА: Лъжите и манипулациите продължават 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

ГЛЕДНИ ТОЧКИ: ЗА И ПРОТИВ ВОЛФРАМОВАТА МИНА: Лъжите и манипулациите продължават
Публикувано 2015-02-12 18:08:08 от Темпо

След публикуване на статията “Истината за волфрамово находище Грънчарица“ преди месеци последваха много лъжи и манипулации по темата. Нали истината е една, а мнения различни.
На помощ беше повикан и г-н Емил Георгиев от Екогласност, а ето и част от неговите измишльотини. Цитираме: “След като пловдивската фирма “Ресурс-1“ декларира намерение за възобновяване добива на волфрамсъдържаща руда, случаят отново стана актуален.
Възобновяване, защото добив е имало и в периода 1975-1983 г., но мощно недоволство и несъгласие на обществеността довежда до спиране”.... “Да не стане като Меричлери да караме вода с водоноски....“ Това е една огромна манипулация със страховете на хората.
Ето и с какво се е прославил Емил Георгиев в Хасково. Вживелият се в народен трибун Емил Георгиев, който за обществеността в Хасково е познат и с даденото му от ДС агентурно име Станислав, хвърли в паника 2000 души, като изманипулира истината. Впрочем, Георгиев бе осъден на първа инстанция по още едно дело за клевета. Той обяви димитровградския съветник от ГЕРБ Антон Вълков за “косвен убиец” на бившия концесионер на минералния извор в Меричлери Петко Стойчев. За тези си думи Георгиев бе осъден на глоба от 10 000 лв. и същия размер обезщетение за Вълков.“
Манипулациите продължиха и други “специалисти”, които определиха района като вододайна зона, гранитите като карстови скали, токсични минерали, каквито в находището няма, измислиха нов вид рак - “пиритен”, нови болести, всяващи паника всред населението.
Ами, господа манипулатори, на волфрамово находище „Грънчарица” никога не е имало добив, нито нещо е спирано от обществено недоволство. Находището е проучвано повече от 30 години, от началото на 60-те до средата на 90-те години на миналия век. Похарчени са десетки милиони левове за доказването на запаси от волфрам. Няма злато и уран. По данни от доклада за извършените проучвателни работи на находището става ясно, че са прокарани: 164 478,40 л.м. сондажни работи, 24 426,25 л.м. минни работи, 81 378,50 м3 канави.
Защо се е спряло проучването? Ами първо, защото са доказани достатъчно запаси за започване на добив. Второ, след така наречената “демокрация” има промяна в принципа на финансиране, т.е. който се интересува от суровината, той финансира проекта.
Подземните работи в находище “Грънчарица” са прокарани с цел изясняване морфологията и веществения състав на рудната зона и степента на шеелитната минерализация, като след опробване по-голямата част от материала се изкарва навън, в така наречените табани, където и сега може да се намери и пирит и шеелит. Няма уран, няма токсични минерали, които да тровят района, защото ако ги имаше, това досега да се е случило.
Та нали преди около 7-8 години отсечката за Грънчарица до Кръстава беше чакълирана с материал от табана на една от галериите. Направените анализи на материала не показаха наличието на вредни компоненти. Няма и как да бъде, след като там сме взимали хиляди проби.
Минералната парагенеза на волфрамово находище „Грънчарица“ е бедна: кварц, шеелит, пирит. И понеже някои “специалисти“ заговориха за пирит, трябва да ви кажа, че неговата химична формула е FeS2 и присъства като минерал във всяко едно находище. Той е най-разпространеният руден минерал и не е отровен. Пиритът е в рамките на нормалните съдържания, даже е по-малко от това, намиращо се в други рудопроявления, имащи ги в района. Няма да има “пържене на пирит”, както пишат някои специалисти, защото няма да има флотациона фабрика. Съдържанието на арсен и бисмут е в рамките на фоновите съдържания, т.е. такива, каквито са в чистите гранити.
Има голяма разлика, да не кажем огромна, между оловно-цинковите находища, каквито са в Мадан, Рудозем, медните в Панагюрско и волфрамово находище “Грънчарица“. Просто вместващата среда е друга, минералната парагенеза е друга. Т.е. ако отхвърлим Грънчарица, трябва да се премахнат и забранят всички находища на полезни изкопаеми в света. Това е най-безопасното и ценно за експлоатация находище и не бива така глупаво да го отхвърлим. Освен това е залегнало в план 2020 на ЕС.
Вместо да се радваме и гордеем, че имаме второто по големина находище на волфрам в Европа, което ще даде работа на доста хора от града и района, ние манипулираме хората и пречим по всякакъв начин това да стане. Защо? Защото в района имало 2 мечки, няколко вълка, 5 орела и 50 гарги. Ами да им поднасяме по някоя овчица или крава, да не мизерстват. Защо? Защото не било залегнало в плана за развитие на Велинград. Ами от това по-глупаво обяснение няма. Явно не мислим за хората. Нека на нас да ни е добре, па хората кучета ги яли - да се оправят както могат.
Но да видим какво пише в общинския план за развитие на общината. При анализ на общата икономика като слаби страни се признават и посочват бюрократични пречки пред предприемачите... Признава се, че съществуват и корупционни практики. Понататък: “Развитие на политика на равни възможности и достъпен за всички социални групи пазар на труда. Мярката има за цел премахване на неравнопоставеността на отделни групи на пазара на труда по полов, етнически или друг признак и придобива напоследък все по-важно значение за цялата общност”. Значи, пишем си хубави неща, които обаче не ги спазваме. Защото се оказа, че по-голямата част от тези, които подкрепят проекта са от “горе“, хора, чиито бащи или роднини са работили на обекта преди повече от 20 г. Тях не може да манипулирате.
Не знаят ли господа хотелиерите, че запасите от минерална вода в града ни са увеличени именно от специалистите на тогавашния геоложки обект Грънчарица, благодарение на което и сега някои хотели и оранжерии работят с пълна сила. Да им напомням ли на някои хора, че зад горския пункт Чепино, срещу оранжериите в Драгиново, завода за възли и детайли, през средата на 80те години бяха прокарани сондажи, които увеличиха дебита от минерална вода.
Жалко, че тези, които са писали плана за развитие на Велинград, не знаят тези неща или се правят, че не знаят и мислят само за себе си. В така наречената СПА столица на Балканите освен обслужващ персонал на минимална работна заплата или дърводелец, в много случаи без осигуровки, за друго не можеш да мечтаеш. Но и на тях не е лесно, защото за да запазиш работата си, трябва да гласуваш за тяхната партия или да се разпишеш в подписка, за която може да имаш друго мнение или пък не те интересува. Ами да си видим и улиците. Пълна скръб. Господа, Вие се уплашихте, че в района ни ще дойде крупен работодател, който ще дава по високи заплати и ще ви обърка плановете.
Относно проекта Сютка, той не трябва да се осъществи, защото:
- Основно площта попада във вододайни зони за Ракитово и част за Велинград.
- При направа на пистите ще трябва да се сече много гора, което неминуемо ще доведе до чувствително намаление на акумулацията на вода в района. Става въпрос за Лепенишката пещера, чиито води доказано излизат при карстов извор Клептуза.
- При липса на сняг, както е в последните години, трябва да го правим изкуствен, като използуваме химикали. Всичко това ще попива надолу (карстов район) и ще трови водите ни и нас. Затова да не превръщаме Клептуза в жабарник и да не тровим част от питейните си води.
Община Велинград е с населание около 45 000 жители. Безработицата в града ни е над 30%, а в района - над 85% . Не сме Банско с население 8500, за да се развиваме само с туризъм.
Глупаво, много глупаво ще е да отхвърляме нещо, което Бог ни е дал, защото това, рано или късно ще стане. Да го използваме сега, в тежкия период, в който е изпаднала държавата. Добивът на волфрам на Грънчарица ще доведе до тласък в развитието на града ни, дори и като туристически център.
Изминалия повече от 30-годишен проучвателен период на находището е достатъчно доказателство, че нито ще се замърси въздуха, нито ще се замърсят водите, нито ще изчезне минералната вода.
инж. Никола Мирчев
инж. Детелин Ендяков

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води