Велинград - online - Сдружение “Западни Родопи” възражда идеята за кръст във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

Сдружение “Западни Родопи” възражда идеята за кръст във Велинград
Публикувано 2015-02-12 17:54:37 от Темпо

Мнозина велинградчани си спомнят за идеята Велинград да посрещне новото хилядолетие с поставяне на голям възпоменателен кръст. 2000-та година отдавна е в историята, а темата за кръста отново е на дневен ред.
С днешна дата инициативата се възроди благодарение на Сдружението за развитие “Западни Родопи”. Още един поглед назад във времето: на 1 ноември 2001 г. на общо събрание членовете на тогавашния Клуб “Отворено общество” във Велинград взеха решение за закриване на клуба и за регистрация на новото Сдружение за развитие “Западни Родопи”.
Днес председател на сдружението е г-н Пламен Ангелов, преподавател по английски език в СОУ “В. Левски” и с него разговаряме за подновените усилия за издигане на кръст във Велинград.
В периода 2000-2001 г. Клуб “Отворено общество” е събрал средства за изграждане на възпоменателния кръст чрез продажбата на календари. След като идеята не бе осъществена, събраната сума е внесена в банка и с лихвите днес парите възлизат на 3300 евро. Това са дарения за кръста и сега е време да бъдат използвани по волята на дарителите.
Представители на сдружението вече са провели срещи с кмета на общината Иван Лебанов, който е изразил подкрепа за идеята и готовност общината да помага за поставянето на кръста.
Обсъдени са различни варианти за избор на най-подходящото за целта място. Първоначалните намерения възпоменателният кръст да бъде поставен на връх Острец остават трудни за реализация. Вече има път до върха, но за да се вижда кръстът, той трябва да бъде достатъчно голям. А до новопостроената църква “Свети Георги” няма толкова площ, колкото ще е нужна за неговия монтаж и укрепване.
Огледан е и вариант за поставяне на кръста в местността Попин камък, каквито планове имаше и през 2000 г. Там основните трудности са две. Първата е, че теренът е държавен горски фонд и ще трябва да се мине през дълга и трудна процедура за преотреждане. Втората пречка е, че ако е на Попин камък, кръстът няма да се вижда от посока Велинград, защото ще бъде скрит от високите дървета.
Внимателно е премислен вариант кръстът да бъде на входа на Велинград, където ще посреща и изпраща гостите и жителите на курорта. Общината разполага със свои места, но разстоянието между асфалтовия път и жп-линията е малко. В същото време над терените минава далекопровод, което сериозно би затруднило изграждането на конструкцията.
В момента инициаторите са се спрели на идеята кръстът да бъде монтиран в близост до хотел “Бор” - на свободната площадка, отредена за общински паркинг. Мястото осигурява добра видимост, достъпът до него е изключително лесен, намира се на оживен път, по който постоянно минават много туристи и велинградчани. Теренът е общински, така че думата ще има Общинският съвет. От сдружение “Западни Родопи” са изпратили писмо до кмета и Общинския съвет и се надяват темата да влезе в дневния ред на редовната сесия за февруари. Ако съветниците одобрят избраното местоположение и преобразуват терена, то работата може да стартира максимално бързо.
Тъй като идеята все още е в начален етап, все още няма проект за бъдещия кръст. Г-н Лебанов е обещал съдействие от страна на главния архитект на общината Тодор Енев. И по този въпрос са обсъждани варианти за вида и големината на кръста, чиято височина да бъде минимум 20 метра, а по възможност - 33 метра.
За финансирането на инициативата отново ще бъде проведена дарителска акция и ще се разчита на съпричастието и отзивчивостта на велинградчани. Вече е разкрита банкова сметка на името на Сдружение за развитие “Западни Родопи”, ще се търсят и други начини за привличане на средства.
След като публикувахме информация за възраждането на идеята за възпоменателния кръст, в редакцията на “Темпо” дойде художникът Борис Костов. В навечерието на новото хилядолетие той вложи много лични усилия и творчески труд в създаването на модел за кръста, в популяризиране на идеята в национален мащаб и събиране на дарения за нейното осъществяване. Г-н Костов донесе множество документи за дарени средства за кръста. Редакцията пое ангажимент, че ако получи отчет за събраните дарения от тогавашното сдружение “Възпоменателен кръст Велинград”, този отчет ще бъде своевременно публикуван. Така ще отговорим и на интереса на велинградчани, които с право питат какво става с парите, дарени за кръста преди 15 години.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води