Велинград - online - КЪЩИ С ИСТОРИЯ: Масларовата къща 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 27
· Колко месеца са нужни за маркиране на пешеходна пътека във Велинград?
· 31 170 жители на община Велинград имат право...
· Граждани събират подписка срещу силната музика от Анезица
· Кой пази българските занаяти, които пазят традициите?
· Празнично хоро за Деня на независимостта
· Областният управител награди огнеборци и доброволци
· Малки обяви: 27.09.2022
· КРИМИ ХРОНИКА 27.09.2022
· СК „Атлас“ с три медала от „Купа Велинград“
· 120 участници стартираха в Ротари маратона на язовир Батак
· На 9 октомври ще се проведе полумаратонът „Ремово - Блатца - Ракитово“
· Проект за забавно и креативно междучасие
· Читалището в Костандово отчита успехи
· Сърцето на Кюстендил запя
· Пътят на светеца Михаил Войн Български от Родопите до Търново
Tuesday, September 20
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.09.2022
· Първият учебен ден се превърна в урок за доброто
· Тече кампания за пробно машинно гласуване за изборите
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване

КЪЩИ С ИСТОРИЯ: Масларовата къща
Публикувано 2014-08-26 09:36:47 от Темпо

На изток централният площад на Велинград продължава с булевард “Хан Аспарух”, на който има построени през 20-те години на миналия век къщи. Те правят впечатление със своята архитектура и говорят за хората, които са ги строили и живели в тях. Тези къщи приличат много по архитектура на къщите в Пловдив от онова време и даже са запазили и до днес (някои от тях) характерния за времето и за града под тепетата жълт цвят.

И до днес такъв е цветът на първата къща, историята на която ми разказа Невена по баща Масларова, по майка Лазарова, а по съпруг Тодева.
Леля Невена (позволявам си да се обръщам към нея така, защото нейният баща Христо и моята баба Славка са брат и сестра), та леля Невена е родена през 1930 г. в старата Масларова къща, която се намираше на ул.”Винчо Горанов” и няколко години след раждането си идва да живее заедно със семейството си в новопостроената Лазарова, станала и Масларова къща.
Къщата е построена през 20-те години на миналия век от Александър (Сандо) Алексов Лазаров, който е най-малкият брат на воеводата Георги Лазаров и съпругата му Александра (Шана) Сирелешчова. Сандо Лазаров е от Гулийна Баня, а Шана Сирелешчова от Банско. И ако Сандо е най-малкият брат на воеводата Георги Лазаров, то краеведите братята Костадин и Димитър Молерови са записали най-много песни от Пиринския край, изпети от Шана, чието семейство е имало търговска кантора във Виена.
Идвайки в Лъджене, Сандо работи като обущар (кундраджия), затова и старите хора знаеха къщата като Кундражиевата. Спечелва си в Чепинско името на много добър и почтен в занаята и с изкараните пари купува и построява къщата, която по онова време е в самия край на селото. (Спомням си от моето детство, че пред нея имаше закусвалня и мекичарница, в която продаваха най-вкусните мекици, имаше и едно много голямо дърво - чинар).
Сандо и Шана имат четири деца: Лазар, Славка, Данка и Цвета. От тази къща през 1928 г. една от дъщерите на Сандо и Шана - Славка се омъжва за сина на Стою Масларов - Христо и след няколко години заживяват в къщата на площада.
Христо и Славка Масларови са орисани от съдбата да отгледат освен своите две деца - бъдещия д-р Александър Масларов, чието име носи днес отделението по хемодиализа на МБАЛ Велинград и Невена Масларова-Тодева и още 11 деца-сираци на двете му сестри и на най-големия му брат Димитър. Общо 13 деца! И, както казва дъщеря му Невена Тодева, “всички са станали хора - изучени и с професии”.
Синът на Лазар, който също се казва Александър, завършва Горския техникум и Лесотехническия университет, но никога не работи като горски, защото става виртуозен китарист и през целия си живот работи като музикант в София.
Развълнувана, леля Невена Тодева си спомня: “В тази къща винаги е звучала музика, защото беше огласяна от китара и мандолина. По времето на бомбардировките вуйчо Лазар ни изнасяше концерти, като свиреше на цигулка, баба Шана пееше и другите свириха. Въпреки тежкото време, в което живеехме, беше весело. На първия етаж живееха евакуирани заради бомбардировките артисти от Пловдивския театър, водени от леля Радка - жената на Кръстю Сарафов и дъщеря им Лили, две години тука живя и учи и артистът Щилян Щилянов, по-късно той стана директор на Русенския театър и Мила Павлова живя и учи тука”.
Преди време разказах за Колчаговата (Хорозова) къща, сега за Лазаровата (Масларова) къща. Двете оформят пространството на нашия централен площад, носещ името на великия ни съгражданин Николай Гяуров. И си обещавам да продължа да разказвам историите на къщите в моя роден град, защото те са доказателството, че Велинград наистина е “Благословен и вечен”!
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.08 %
PM 2.5 µg/m3 27.16
PM 10 µg/m3 29.97

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica