Велинград - online - Доброволците: Историята на България не трябва да бъде открадната 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 20
· Първият учебен ден се превърна в урок за доброто
· Тече кампания за пробно машинно гласуване за изборите
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване
· Силна буря в Сърница
· С над 197 000 туристи Велинград е най-предпочитаният СПА курорт
· В областта се проведе полицейска спецакция
· Концерт на световно ниво в памет на Николай Гяуров
· Марена Балинова отново подкрепи базиликата “Св. Николай Чудотворец” в Ракитово
· Престижни награди за Младежката музикална формация
· 13 години СНЦ „МИГ Белово, Септември, Велинград“
· Малки обяви: 20.09.2022
· Старото читалище има нов покрив
· IN MEMORIAM: Почина треньорът Борис Чолев
· Книгата „Д-р Дошкинов - Човекът-Лекар“ на първа среща с читатели
· Оспорвана надпревара в състезанието „Млад пожарникар“
· „Чепинец“ с нова убедителна победа
· Плувците ветерани завоюваха общо 35 медала
· 8 финала и 6 комплекта медали за КСТ „Импулс – Велинград 2002“
· Силен старт в новия състезателен сезон за КСТ „Импулс“

Доброволците: Историята на България не трябва да бъде открадната
Публикувано 2014-08-19 09:55:35 от Темпо

Тина е от Холандия, но сама казва, че е “половин българка”. Учи в Кеймбридж, където чрез познати разбира за възможността да дойде като доброволка в археологическа експедиция в България:

На Острец е много красиво, но и много жалко. Има толкова много керамика и други ценни неща! Това е историята на България и ако тя бъде открадната, няма да разберем цялата българска приказка. Не разбирам защо крадат монети и защо не се дават пари, за да се опазват археологическите обекти. Злато можеш да си купиш, важното е да се види контекста и чрез него да се опознава историята. В България с малко се опитват да правят много. Днес от Горското ни закараха до Острец, но трябва някой да се грижи за опазването на нашата история. Всички ходят в Гърция, а тук има същите археологически забележителности. Хората на Запад мислят, че България няма история, а толкова много може да се научи за траките, които нямат писменост, но са развили изкуството да коват оръжия и още много други умения. В Кеймбридж учих африканска археология. За Африка също се смята, че ако не е Египет, няма смисъл да се правят разкопки. Но всъщност най-интересното е сравнението как са живели различните хора в различните епохи - например връзките между траките и келтите. Много съм доволна, че дойдох на разкопките в България, че съм тук, защото научих много. Едно е да четеш за траките, друго е да откриваш живота им по време на разкопки. Англия няма такова богато археологическо наследство, там един камък да намерят и им дават толкова пари, колкото искат. Най-много ми се иска държавата и ЕС да осигурят средства, за да може проф. Гергова да продължи разкопите тук.

Лукаш е от Полша, студент по археология:
Харесах Острец и мястото, подобни светилища са рядкост и се нуждаят от повече проучвания. Това е място със страхотен потенциал. Дойдох тук, защото уча археология и исках да видя и да се запозная на място с различни култури. България е много красива страна - и Черно море, където бяхме на разкопки в Ахтопол, и планините като тази, в която е Велинград. Хората тук са много приятелски настроени. Не намерих злато и сребро, но открихме много керамика и стените на светилището край параклиса “Свети Илия”.

Мариша също е от Полша и се е озовала във Велинград, защото приятел й казал, че може да отиде в България и да търси съкровища:
За мен всичко в тази експедиция е ново. Тракийската култура е богата на артефакти и на светилища, каквито няма в Полша. Придобих нов опит, а за мен е много приятно предизвикателство да науча и опитам нещо ново. Днес видяхме Острец - прекрасно място, което не разбирам защо е така запуснато. Острец трябва да бъде архитектурен парк! Не е добре за нашите наследници да оставим нещата така, защото след 20 години иманярите ще са унищожили всичко. Тук срещнах много българи, които ги боли и се опитват да защитят това богато наследство и това е наистина позитивно.

Боряна е българка, завършила е бакалавърска степен по археология и история на изкуството в Сорбоната във Франция, но интересът към траките я кара да продължи като магистър по тракология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”:
Интересувам се от траките и затова реших да дойда на разкопки тук - това е нашето минало и трябва да го проучим. Хареса ми работата,обектът във Велинград се оказа много интересен и научихме нови неща. Острец е прекрасно място, но ограбено от иманяри, което показва, че държавата не отпуска пари и няма политика за опазване на културното наследство. А това е начин да привлечем туристи и хората по света да разберат, че нас ни има. Французите например не знаят нищо за нас, дори питат дали България е в Европейския съюз. За разлика от тук, във Франция глобите за иманяри са изключително големи и почти никой не се занимава с такава дейност, а и те нямат такива големи обекти като в нашата страна.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.99 %
PM 2.5 µg/m3 29.49
PM 10 µg/m3 31.91

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай