Велинград - online - Църквата в Ракитово си връща възрожденския стил и красота 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 27
· Колко месеца са нужни за маркиране на пешеходна пътека във Велинград?
· 31 170 жители на община Велинград имат право...
· Граждани събират подписка срещу силната музика от Анезица
· Кой пази българските занаяти, които пазят традициите?
· Празнично хоро за Деня на независимостта
· Областният управител награди огнеборци и доброволци
· Малки обяви: 27.09.2022
· КРИМИ ХРОНИКА 27.09.2022
· СК „Атлас“ с три медала от „Купа Велинград“
· 120 участници стартираха в Ротари маратона на язовир Батак
· На 9 октомври ще се проведе полумаратонът „Ремово - Блатца - Ракитово“
· Проект за забавно и креативно междучасие
· Читалището в Костандово отчита успехи
· Сърцето на Кюстендил запя
· Пътят на светеца Михаил Войн Български от Родопите до Търново
Tuesday, September 20
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.09.2022
· Първият учебен ден се превърна в урок за доброто
· Тече кампания за пробно машинно гласуване за изборите
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване

Църквата в Ракитово си връща възрожденския стил и красота
Публикувано 2014-08-12 09:47:35 от Темпо

Бащата Димитър Карабашев и неговите синове Мирослав и Вилимир са хората, поели отговорната задача да реставрират стенописите на църквата “Св. великомъченица Неделя” в Ракитово. Ремонтите в храма започнаха преди повече от месец, като отец Стоил споделя, че повече не можело да се отлагат, защото състоянието на стенописите изисква спешна помощ от специалисти.

Първият камък от строежа на църквата в Ракитово е поставен през март 1861 г., а градежът е покрит през ноември същата година. Храмът, построен с общи усилия на християни и мюсюлмани в дарената за целта собствена градина от тогавашния ракитовски кмет Афуза Юсеин ефенди, е осветен през 1873 г. Строителите са майстори от Ковачевица, иконостасът е дело на резбари от Дебърската школа, а иконите са русивани от иконописци от Молеровата школа от Банско, сочи местният краевед Петър Гелин в своя исторически очерк “Духовната сила на Ракитово”.
Оригиналните стенописи в църквата са били в типичния за Възраждането стил в бяло и синьо с флорални мотиви. Целта на днешната реставрация е да върне възрожденската красота на “Св. вмчца Неделя”, казва отец Стоил. Той припомня, че за отбелязването на 100-годишнината на църквата е направен ремонт, при който заради кратките срокове стените са измазани не с вар, а с хума. Точно тази техника обаче е дала негативно отражение върху стенописите и днес те са напукани и се разпадат при най-лекото докосване. До 2003 г., когато е направен основен ремонт на покрива, влияние е оказвала и влагата.
В наскоро започналите реставрационни дейности има знак за приемственост: Димитър Карабашев е ученик на проф. Кожухаров, който заедно с колегите си професори Джамджиев и Пиндев реставрира стенописите в ракитовския храм през 1960 г. (интересно е да се отбележи, че в същия период тримата работят и в катедралния храм “Св. Александър Невски”). Димитър Карабашев завършва Художествената гимназия в Пловдив през 1966 година и започва работа в Националния институт за паметниците на културата, а първият обект, на който посвещава 8 години е старата Баташка църква. След това майсторът завършва специалност “Стенопис” в Художествената академия в София. Реставрирал е десетки църкви, сред които пазарджишката “Успение Богородично”, “Св. Неделя” и “Св. Димитър” в Пловдив и множество възрожденски къщи, включително голяма част от къщите в Стария Пловдив. По пътя на бащата поемат и синовете: Вилимир завършва църковна живопис в Пловдив, а Мирослав е ландшафтен архитект, но също насочва творческите си способности към реставрацията.
Тримата съвременни зографи са категорични, че в ракитовската църква няма да слагат тапети и златни орнаменти, а ще се придържат към оригинала. Реално състоянието на стенописите е изключително тежко, казва Димитър Карабашев и посочва като най-засегнати олтара и горната част на купола, където се налага цялостна реконструкция. Отворилите се през годините цепнатини се укрепват със специални калчища, които са леки и здрави. Рисуват с акрилни бои, което е най-добрият възможен вариант. Според Д. Карабашев за разлика от преди сега има хубави материали, но пък няма кой да следи и да се грижи за състоянието на паметниците на културата.
В плановете на отец Стоил наред със спасяването на стенописите са и възстановяването на запазения в местния музей амвон, подмяната на дюшамето със старите каменни плочи, направата на нови столове и отоплителна инсталация. Няма “заковани” срокове - реставрационните дейности ще продължат, докато времето позволява, а ремонтите ще продължат, докато работата се свърши.
Стигаме и до решаващия въпрос за финансирането на реставрацията. До момента тя се прави със средства от дарения, а в кампанията за тяхното събиране с различни суми и според възможностите си участват десетки хора, като пример дадоха общинската управа и местни бизнесмени. Ракитовци определено обичат своята църква и са съпричастни към инициативата. Доказа го проведеният наскоро благотворителен концерт с участието на местни самодейци. А в началото на септември ще има втори такъв концерт, в който ще се включи звездата на Музикалния театър Катерина Тупарова. И други ракитовци като нея, които не живеят в родното си място, също са обещали своята помощ за църквата “Св. вмчца Неделя”. Защото оттук е извирала и ще продължи да извира духовната сила на Ракитово.
Елена Баева


_MEDIANAME : matei_nov.tif   

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.08 %
PM 2.5 µg/m3 27.16
PM 10 µg/m3 29.97

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica