Велинград - online - В ОГЛЕДАЛОТО: Огърлица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 27
· Колко месеца са нужни за маркиране на пешеходна пътека във Велинград?
· 31 170 жители на община Велинград имат право...
· Граждани събират подписка срещу силната музика от Анезица
· Кой пази българските занаяти, които пазят традициите?
· Празнично хоро за Деня на независимостта
· Областният управител награди огнеборци и доброволци
· Малки обяви: 27.09.2022
· КРИМИ ХРОНИКА 27.09.2022
· СК „Атлас“ с три медала от „Купа Велинград“
· 120 участници стартираха в Ротари маратона на язовир Батак
· На 9 октомври ще се проведе полумаратонът „Ремово - Блатца - Ракитово“
· Проект за забавно и креативно междучасие
· Читалището в Костандово отчита успехи
· Сърцето на Кюстендил запя
· Пътят на светеца Михаил Войн Български от Родопите до Търново
Tuesday, September 20
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.09.2022
· Първият учебен ден се превърна в урок за доброто
· Тече кампания за пробно машинно гласуване за изборите
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване

В ОГЛЕДАЛОТО: Огърлица
Публикувано 2014-07-29 09:39:16 от Темпо

Расте броят на руските туристи, избрали тази година да почиват във Велинград. Ето как изглежда нашият град през очите на руската писателка Инна Владимировна Начарова:

Пътят от аерогара София до Велинград е изпълнен с лъкатушещо шосе, планини и поля с алена пяна на цъфтящи макове. На какво приличат маковете? На алени пеперуди, каквито няма в природата. Има легенда, че маковете са произлезли от сълзите на Афродита. Алена фантазия, създадена от сълзите на богинята.

Утрото на новия ден във Велинград плахо променя утринната прохлада в слънчев ден. От градските квартали се носи кучешки лай, смесен с песните на птиците. Всичко се сля: боровете, слънцето, водата, планините и облаците в клисурите. Сега, както никога, стават ясни емоциите на Иван Вазов, създал несравнима ода за Родопите.
Едри патици в Клептуза, плачещи върби, надвесили клоните си над прозрачната ледена вода на езерото. И над всичко това - планините, гледащи те снизходително и загадъчно. И българите. Родопчаните, неотделими от тези планини, тяхното величие и красота. Тук народните мелодии са протяжни, както вятърът в клоните на дърветата и красиви като самите Родопи.
Днес си купих червена национална българска покривка и разбрах, че главният цвят тук е червеният - цветът на живота и само тънките нишки на разноцветната бродерия допълват този живот с песните на хората, чувства и житейски радости.
Доброто българско утро днес е слънчево и радостно. Остатъците от нощната прохлада придават на началото на деня някаква пикантна подправка. Раждат усещане за несметност на впечатленията от раждащия се ден. Розовите храсти край хотелския прозорец плахо гледат света с огромните си жълто-червени пъпки, мъчейки се да разберат отношението на обкръжаващия ги свят към тях, които Господ е създал за вечно човешко любуване. Утринното слънце разбиращо погалва пъпките и листата, канейки ги да изиграят най-увлекателния спектакъл на новия ден.
Фонтанът на площада мие с водни струи металните фигури на олицетворенията. Наоколо неистово цъфтят виолетки, обградени от бордюрния камък. Продавачката от павилиона ми казва, че местният вестник излиза утре. Утре не е скоро. До него са разходките пеша сред забързаните местни жители и безцелно разхождащи се почиващи. Безцелно бродя из местните лавки, наслаждавам се на българската керамика и сладкишите във витрините на павилионите. Светът наоколо е изпълнен с аромат на хвойна, цъфтяща акация, примесен с тръпчивия аромат на кафето от уличните кафенета. Хората се разхождат, седят в уличните кафенета. Уютен празничен ден в малкия патриархален Велинград. Ето местен депутат беседва с разхождаща се старица. Група възрастни хора пият кафе на масичка в улично кафене. Момче съсредоточено кара радиоуправляема количка по павирания площад. И аз, руската писателка, наблюдаваща с удоволствие това жизнеутвърждаващо действие, усещайки неговия пулс в своето сърце. Отбих се в читалище ”Отец Паисий”, запознах се с библиотекаря и му подарих своята книга ”Безметежност” за българските читатели.
Утрото на следващия ден започна с топлия, леко парещ под слънчевите лъчи басейн. Водата облива със синева облицовъчните плочки, улавя слънчеви отблясъци и ги отразява в огледалния таван. Музиката се смесва с водата, слънцето и с моето настроение. На закуска - най-лекото кафе-капучино с въздушна пяна от мляко. Много вкусна баница, която за сметка на фигурата, дарява настроение и по-бързо на разходка под лъчите на утринното слънце и неземен въздух, с който са изпълнени Родопите.
Инна Начарова, руска писателка

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.08 %
PM 2.5 µg/m3 27.16
PM 10 µg/m3 29.97

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай