Велинград - online - От къде малките и средните фирми могат да получат помощ днес? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

От къде малките и средните фирми могат да получат помощ днес?
Публикувано 2014-06-24 09:41:57 от Темпо

Как в днешните условия малка или средна българска фирма може да направи пълен ремонт на производствената си сграда и в пъти да подобри работната среда и ефективността на производството? Най-честите отговори на подобни въпроси са, че в българските условия на криза, бюрокрация и корупция това е много трудна задача.

На двете снимки е цехът на “Хемус” ООД в Костандово - най-известната не само в България фирма за производство на уникални ръчно тъкани килими. Сравнението как е изглеждала сградата преди и след ремонта е показателно, също толкова голяма е и промяната вътре в цеха. И ако през годините всяка зима за отопление са били нужни 30 тона въглища, през последната зима горивото е наполовина. “Друго си е да ти е топло и да си работиш”, казват тъкачките, изпод чиито ръце излизат килими, достойни за дворци и замъци из цяла Европа. Добавят, че вече имат ново осветление, което в тяхната работа е от особена важност, за да се подредят всички нюанси на цветовете.
Да се върнем на въпроса “Как?” От “Хемус” ООД отговориха на пресконференция, която се проведе на 17 юни в Къщата на Цвета. Краткият отговор е - благодарение на проекта ”Хемус ООД с нови по-добри и безопасни условия на труд“, по който фирмата е получила безвъзмездна финансова помощ на стойност 126 880 лв. от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Проектът стартира на 1 октомври 2013 г. и има едногодишен срок за изпълнение. Неговата основна цел е привеждане на условията на труд в съответствие с изискванията на европейския пазар, усъвършенстване на управленските процеси и изграждане на съвременна система за безопасност на труда.
Надя Парпулова от “Хемус” ООД подчерта, че в тежките икономически условия в момента програмата за безопасност на труда предоставя изключителна помощ за бизнеса на малки и средни предприятия, каквито са повечето в нашия регион. Финансирането (до 200 000 лева) е 100% безвъзмездно, като 60% от средствата се получават авансово и това позволява на фирмите да работят, без да вкарват големи оборотни средства в изпълнението на проекта. До 25% от сумата може да се ползва за строително-монтажни работи и инфраструктура, което осигурява на фирмите около 50 000 лева за ремонти, подновяване на машинния парк и др.
Ядрото на програмата е сертифицирането по международно признатата система за наблюдение и управление на рисковете за здравето и безопасността на работното място BS OHSAS 18001:2007. Получаването на този сертификат извежда фирмата на по-високо ниво на пазара и осигурява конкурентноспособност на външните пазари. Точно на външните пазари “Хемус” ООД има вече 18-годишен успешен опит, но въпреки това Надя Парпулова смята, че процесът на сертифициране е много оздравителен за фирмата - безценно е обучени експерти да проследят всички етапи на приозводството, да открият силните и слаби страни и да дадат съвети за оптимизация от различна гледна точка.
Нино Парпулов - управител на “Хемус” и ръководител на проекта, дава “пресен” пример как преди дни заедно със свой международен партньор са успели да кандидатстват в голяма обществена поръчка в Ирландия за два килима по 140 кв. метра, където задължително изискване е кандидатите да притежават сертификата BS OHSAS 18001:2007. Това е първата помощ, която получаваме от държавата чрез финансиране от Европейския съюз, казва г-н Парпулов и изброява: условията в цеха са подобрени, дограмата и осветлението са подменени, персоналът е обучен за безопасна работа с нововъведеното оборудване и внедрения стандарт, осигурен е комфорт за работа, изготвен е анализ на състоянието и проектиране на организацията на трудовата дейност във фирмата, получен е сертификат от международна акредитирана организация.
Има и още един важен факт: отличното сътрудничество с регионалния клон на управлявящия орган на оперативната програма в Пловдив. Колкото и да сме свикнали с критиките на бизнеса за огромна бюрокрация и спънки, Надя Парпулова казва точно обратното за хората, които се занимават с програмата за беозпасни условия на труд: “Непрекъснато помагат, отговарят на въпроси, отношението им е на хора, които искат нещата да се случат за бизнеса, а не да търсят кусури и да налагат санкции”.
Очаква се през новия програмен период от 2014 до 2020 г. тази оперативна програма да продължи да работи. А това е добра новина за всеки малък и среден местен бизнес, който иска да се развива и с помощта на Европейския съюз.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.08 %
PM 2.5 µg/m3 34.96
PM 10 µg/m3 37.25

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води