Велинград - online - ОУ “Неофит Рилски” със запомнящ се спектакъл за юбилея 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

ОУ “Неофит Рилски” със запомнящ се спектакъл за юбилея
Публикувано 2014-06-10 16:45:36 от Темпо

Хиляди са учениците, стотици са учителите и десетки директорите, които са свързани с ОУ “Неофит Рилски” във Велинград и важна част от техния живот е преминала в него. 6 юни 2014 г. бе датата, на която учебното заведение отбеляза 125 години от своето основаване по подобаващ начин. Празникът започна с пристигането на гостите, които по стар български обичай бяха посрещнати от ученици в народни носии с хлаб и чубрика за “добре дошли” и със стръкче здравец за всеки.
В празнично украсената сграда на училището можеха да се видят изложби на ученически рисунки и създадената неотдавна библиотека “Чуднотека”. Учителската стая бе превърната в художествена галерия за картините на Атанас Фурнаджиев и специален кът “Поетите на Чепино” с техни стихосбирки.
Тържеството продължи с водосвет, отслужен от отец Ангел от храм “Св. вмчк Георги Победоносец”. Свещеникът благослови делото на учителите и припомни, че йеромонах Неофит Рилски не е само патрон на училището, но и негов закрилник и ходатай пред Бога. На двора тържествено бе издигнато българското национално знаме и под звуците на градския духова оркестър тръгна шествието към мястото, където е било първото училище. То се е намирало в къщата на големия родолюбец Никола Грънчаров, който в далечната 1889 г. е предоставил най-голямата си одая за нуждите на даскалите през делничните дни, а в неделя се е ползвала за черква. Учениците поднесоха венци и цветя пред паметната плоча, а после поставиха цветя и се поклониха пред един от изтъкнатите просветни дейци в Чепинско - Филип Главеев, чийто гроб се намира в двора на църквата “Св. Георги” в кв. Чепино.
Юбилейният празничен концерт се проведе в залата на читалище “Отец Паисий-1893” в кв. Лъджене. В своето слово г-жа Дамяна Кандева, директор на ОУ “Неофит Рилски”, поздрави присъстващите със 125-годишния юбилей и пожела и занапред да продължават добрите традиции в образованието, за да има достойни потомци на славни предци. Поздравления за празника бяха получени от колективите на различни велинградски училища, читалища, детски градини, от Общинския съвет, от Общинския детски комплекс, както и от Регионалния инспекторат по образованието в Пазарджик. От името на вицепрезидента на България Маргарита Попова, която е възпитаник на училището, поздравителен адрес прочете началникът на нейния кабинет Маринела Радева. Поздравителен адрес бе прочетен и от името ма министър Анелия Клисарова. Представител на МОН беше друга възпитаничка на училището доц. д-р Мария Фъртунова, която е директор на Дирекция “Политика във висшето образование”. Извън протокола с четенето на поздравителния адрес г-жа Фъртунова благодари на своите учители, че са й показали пътя в живота и са я научили какво е достойнство. Тя връчи от МОН “Почетен плакет” за юбилея на училището. Кметът Иван Лебанов също поздрави учителите и учениците за празника, като припомни, че от училището в Чепино са излезли много политици, учени, генерали, общественици и спортисти. Той съобщи и едно предстоящо радостно събитие, свързано с изграждането на модерна спортна площадка в двора на училището, която децата чакат с нетърпение.
Празничната програма пред публиката не приличаше на познатите концерти за поредното тържество на някое училище. Украсата на залата, декорът на сцената, видеостената и най-вече раздвижения, нестандартен сценарий на целия спектакъл създадоха съвсем друга атмосфера. И усещане за движение във времето чрез артистичните “скокове” от настояще в минало и обратно. А бъдещето? “Утре започва от днес” и “Светът е сцена” бяха водещите мотиви в това истинско шоу, изградено от поучителни и забавни театрални етюди и сценки, много разнообразна музика и танци, както и изявите на мажоретния състав към училището. Децата показаха с пълна сила своите актьорски умения и талантите им да пеят и танцуват. Зрителите посрещаха и изпращаха с аплодисменти появата и изпълненията на всички участници, но особено харесаха танците на най-малките мажоретки. Със свое изпълнение за празника се включиха и гостуващите деца от СОУ “Димитър Благоев” в Стара Загора”, които представиха постановката “Момино цвете”. Пиротехника, светлинни ефекти, конфети и димни завеси допълваха цялостната картина на представлението, което завърши с православното песнопение “Многая лета”! За много години и да пребъде просветното дело в Чепинско!
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 86.29 %
PM 2.5 µg/m3 38.65
PM 10 µg/m3 41.30

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води