Велинград - online - Съкрушителна победа за ДПС, отлив от ГЕРБ и БСП, прилив за ББЦ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 06
· Отличен за плувците на „Чепинец“
· ПК „Белмекен“ с успехи в Пловдив
· Категорична домакинска победа за „Чепинец“
· Два детски отбора на ФК „Чепинец“ с бронзови медали от силен турнир
· Иван Лебанов гост на юбилея на катедра „Снежни спортове“ в НСА
· Нов клуб по бокс и бойни спортове
· В Ракитово организираха лагер за бъдещи пещерняци
Tuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград

Съкрушителна победа за ДПС, отлив от ГЕРБ и БСП, прилив за ББЦ
Публикувано 2014-05-27 09:39:48 от Темпо

На 25 май 2014 г. България за трети път гласува за Европейски парламент, а в Община Велинград за трети път евроизборите спечели ДПС и то с внушителна преднина.
Предизборната кампания и във Велинград, както в почти цялата страна, протече скучно, вяло и безидейно, а изборният ден - видимо спокойно и при добра организация. Районната избирателна комисия (РИК) в Пазарджик отчете, че не са постъпили сериозни сигнали и жалби за нарушения, което бе потвърдено и от информацията на Областната дирекция на МВР.

Избирателната активност за областта достигна 33.5%. По данни на РИК в Община Велинград гласуваха 16 186 от имащите право на глас 36 084 избиратели. Така с активност от 44.8% нашата община се нареди на второ място в областта след Батак. Показателно е, че в 26-те секции във Велинград правото си на глас упражниха само около 1/3 от регистрираните 21 185 избиратели, докато в 26-те секции в селищата от общината гласуваха много по-масово - около 8000 от 14 899 избиратели. Тази тенденция на пълна мобилизация на ДПС и много по-ниска активност на поддръжниците на останалите големи партии е устойчива за трите евровота в нашата община през 2007, 2009 и 2014 г.
Друг показателен факт за вота на 25 май т.г. е липсата на интерес към машинното гласуване. Велинград бе една от само четирите общини в страната (наред със София, Пазарджик и Ракитово) в които за евроизборите бе въведено експериментално машинно гласуване в 10 секции в Каменица и Чепино. Очакванията, че тази възможност ще доведе до урните повече млади и активни избиратели, се разминаха с реалностите в изборния ден. На практика обаче хората, които гласуваха и машинно, бяха единици. В късния следобед в неделя имаше секции с между 5 и 15 гласували машинно, като изключението бе секцията в ОУ “Хр. Ботев”, където технологията бе изпробвана от повече от 100 човека. Според експертите, които на място проследиха машинното гласуване, причина за слабия интерес е на първо място е малкото време и липсата на разяснителна кампания сред избирателите.
Велинград бе и сред стоте общини, в които в рамките на изборния ден бе проведено паралелно преброяване на гласовете от социологическата агенция ГАЛЪП. За преброяването по традиция от предишни години бе избрана секция № 7 в ЦДГ “Радост”, а представителите на социолозите споделиха за “Темпо”, че велинградчани са много отзивчиви, попълват с готовност анкетните карти и вече имат изградена култура на гласоподаватели.
Тазгодишният евровот ще се запомни и с големия брой наблюдатели - новия начин, по който изборното законодателство осигури възможност на партиите легално да спонсорират избиратели. На моменти в секциите във Велинград се стигаше до парадокса броят на наблюдателите да надхвърля броя на членовете на СИК и гласуващите взети заедно.
Още два проблема, регистрирани в страната, не подминаха и Велинград: отварянето на бюлетината при пускане в урната, което не пази тайната на вота и трудности за част от секционните комисии заради технически проблеми с принтерите, които бяха отстранявани своевременно.
Основните партии във Велинград до късно вечерта в неделя правиха собствено паралелно преброяване на гласовете. По неофициални данни, които към часа на редакцонното приключване на вестника не са окончателни, “крайното класиране” за евровота в община Велинград изглежда така:
1. ДПС 7300
2. ГЕРБ 2700
3. Коалиция за България 1900
4. България без цензура 1750
На пета позиция в общината се нарежда АТАКА с 403 гласа. Реформаторският блок събира 326 гласа, по-нисък е резултатът на АБВ - 289 гласа. Вотът за останалите участници в евровота: Българска левица - 52, Глас Народен - 67, Партия на зелените - 10, Зелена партия - 18, Християн демократическа партия - 6, Българска национално-патриотична партия - 6, Синьо единство - 21, Национален фронт за спасение на България - 206, БАСТА - 6, Виктор Папазов - 26, КОД - 46, Евгения Банева - 26, Съюз на комунистите - 17, БКП - 59, Румяна Угърчинска - 26, Зелените - 26, Националистически партии на България - 11.
Първите изводи на базата на числата от евровота сочат поредните размествания в политическото пространство в сравнение с последните парламентарни избори преди година:

Големият победител в общината е ДПС Броят на гласувалите за движението на евроизборите бележи значим ръст в сравнение с парламентарния вот през 2013 г., когато ДПС е получило подкрепата на 5596 избиратели в община Велинград. За първи път на евроизбори ДПС мина границата от 7000 гласа (през 2009 г. за движението са гласували 6743 избиратели в общината). Много сериозен принос за съкрушителния резултат имат гласовете от Сърница - около 1630. След заплахите за бойкот на евроизборите заради присъдите на имамите сърничани масово отидоха до урните, където видимо влияние върху вота оказаха решението на правителството за отделяне в самостоятелна община и щедростта на Делян Пеевски към абитуриентите от Випуск 2014. След убедителния резултат кандидат-депутатът за ЕП обяви, че отстъпва мястото си в Брюксел на министъра на околната среда Искра Михайлова, а той ще продължи да работи за избирателите си в България, както и досега.

Големият губещ в общината е БСП
Социалистите губят над половината от 4231 гласа, спечелени на последния парламентарния вот. И търсенето на причините не може да се изчерпи само с АБВ, тъй като формацията на Георги Първанов не събира и 300 гласа в общината. Големият срив в подкрепата за БСП води към тежки изводи за коалиционната политика и подкрепата за правителството.

Отлив от ГЕРБ в кметствата
ГЕРБ също губи половината си избиратели. На изборите за парламент преди година в община Велинград подкрепата за ГЕРБ почти се изравни с тази за ДПС - партията на Бойко Борисов получи 5296 гласа. След поредица от лидерски трусове от началото на 2014 г. сега ГЕРБ получава подкрепа основно във Велинград - 2110 гласа, но вече не събира значим вот от кметствата. Най-показателният пример е Сърница, където ГЕРБ спечели кметските избори, но партията има около 100 гласа за ЕП. Но въпреки много по-малката подкрепа от кметствата, ГЕРБ успява да повиши подкрепата си на евровота от 2400 гласа през 2009 г. на 2700 гласа през 2014 г.

Прилив към ББЦ
Отливът на гласове за ГЕРБ съвпада с прилив на гласове за България без цензура и това бе очаквано, тъй като преди два месеца дългогодишният местен лидер и бивш депутат от ГЕРБ Ангел Даскалов застана начело на ББЦ във Велинград. Новата коалиция се приближи плътно до гласовете за БСП. Тя събра около 1200 гласа във Велинград и с 550 гласа е с втори резултат след ДПС в кметствата.

Реформаторите с нов минимум
Около 660 гласа събират на последните парламентарни избори трите най-големи партии в Реформаторския блок - България на гражданите, ДСБ и СДС. На евровота обединени в Реформаторски блок те получиха подкрепата само на 326 избиратели в община Велинград, което е пореден минимум в подкрепата за десните идеи. Още анализи на базата на официалните резултати - в следващия брой.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 83.96 %
PM 2.5 µg/m3 31.51
PM 10 µg/m3 34.03

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води