Велинград - online - Лични и партийни интереси заплетоха още казуса “Стройком” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Бизнес: Лични и партийни интереси заплетоха още казуса “Стройком”
Публикувано 2004-05-24 03:28:17 от Темпо

Близо 100 работници от “Стройком” дойдоха на сесията на Общинския съвет на 19 май, за да демонстрират своята подкрепа за управителката Таня Гончева, която кметът Фидел Беев поиска да бъде освободена.
Г-н Беев и г-жа Гончева изложиха своите позиции пред съветниците (изказванията им публикуваме отделно с уточнението, че казаното от г-жа Гончева бе изпратено с бурни аплодисменти от залата, а г-н Беев коментира, че за лъжи няма да говори).
Екскметът д-р Дафов обясни какво е наложило през 2003 г. да се проведе обществена поръчка, че се чака решението на ВАС и е по-добре точно преди летния сезон да не се създава вакуум в тази важна общинска фирма. Тъй като проблемът бе дълго разискван в комисиите, както и в публичното пространство, в залата дебати преди гласуването нямаше. 15 съветници - точно нужният минимум, подкрепиха предложението на кмета за освобождаване на инж. Гончева: по 5 съветника от БСП и ДПС, 3 от групата на Зелената партия (работещият в “Стройком” Стефан Асенов бе против), 2 от БЗНС.
Председателката на Икономическата комисия Боряна Белухова от НДСВ обясни защо е гласувала против: за пореден път, както и с “ВКТВ”, кметът иска от съветниците за 3 дни да вземат решение на базата на негови наблюдения и заключения, без да имат възможността лично да се уверят в действителното положение на нещата. Г-жа Белухова се върна към думите на съветника от БСП Заварин Маров на първата сесия, когато той каза, че се срамува да е в този местен парламент. На учителя си Б. Белухова каза, че тя също се срамува - заради него. Човешкото падение може да вземе нечувани размери, решенията в този Общински съвет явно ще се взимат така, а Велинград и всички ние заслужаваме кмета си, обобщи г-жа Белухова, аплодирана от присъстващите.
До нечувана досега ситуация се стигна при избора на нов управител на “Стройком”. От ДПС предложиха за поста инж. Малек Кертов, но се оказа, че той не присъства. Неджат Кехайов обясни, че на г-н Кертов се е наложило да пътува за Пловдив заради жилищен проблем. Но съветниците не приеха да дадат подкрепа за човек, когото не са виждали и не са наясно с неговия управленски опит и концепция за развитие на предприятието. “Ако и този не си изпълнява работата, също ще си ходи!”, направи опит да излезе от ситуацията г-н Беев. Повечето от съветниците бяха категорични, че не е нормално да създават прецеденти да гласуват така. Заварин Маров заяви, че за собствения си морал има чиста съвест, но съдбата на “Стройком” е била предрешена от предишния Общински съвет и от комисията, класирала общинската фирма на трето място в поръчката (на първо място бе “Беев и Беев” - бел.ред.). Виновник за това състояние на “Стройком” е друг, каза Георги Михайлов и, визирайки Никола Делиев, попита кой е започнал да приватизира фирмата и къде е била тогава БСП? При гласуването едва 8 съветници (ДПС и Зелената партия) бяха за кандидатурата на г-н Кертов. Стигна се до задънена улица, тъй като общинската фирма не може да бъде функционира без управител. Неджат Кехайов пренебрегна правилника и даде почивка, по време на която кметът проведе бурни консултации с БСП, ДПС и Зелената партия. От тях се роди предложението съветниците да упълномощят кмета да определи вр.и.д. управител, но по Търговския закон това е право единствено на Общинския съвет. Г-н Кехайов предложи на 26 май да се свика извънредна сесия за избор на управител. Възникна обаче въпросът кой ще подписва до тогава, тъй като на 25 май трябва да се плащат заплати. В крайна сметка по предложение на д-р Дафов се реши до 26 май инж. Гончева да продължи да изпълнява функциите си като управител. Кметът Ф. Беев разясни на тревожещите се за заплатите и бъдещето си работници, че те са заблудени: “Ще си работите, ще ви се плаща и никой няма да ви съкращава”, каза той в противоречие с подписаното от него искане за освобождаване на персонала заради предстоящо подписване на договор с “Шееле”. По отношение на такъв договор г-н Беев подчерта, че ще го има само, ако защитава интересите на общината. Това накара работници от “Стройком” да го попитат кой пък ще защити техните интереси да запазят работата си, на което кметът отговори, че той не може да нарежда на частна фирма кого да наеме на работа. “Има вариант и да не се подпише договор с “Шееле”, повтори кметът.
До новата сесия на 26 май хората във фирмата са повече от сериозно притеснени и разочаровани, че никой не се съобрази с тяхната болка дали ще останат без препитание. От своя страна общинарите си дават сметка, че след казаното пред сесията от инж. Гончева ситуацията се променя и те също трябва да поемат своята отговорност за процесите в общината.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.70 %
PM 2.5 µg/m3 29.05
PM 10 µg/m3 31.53

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай