Велинград - online - 60 години с любовта към народната песен и танц 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 27
· Колко месеца са нужни за маркиране на пешеходна пътека във Велинград?
· 31 170 жители на община Велинград имат право...
· Граждани събират подписка срещу силната музика от Анезица
· Кой пази българските занаяти, които пазят традициите?
· Празнично хоро за Деня на независимостта
· Областният управител награди огнеборци и доброволци
· Малки обяви: 27.09.2022
· КРИМИ ХРОНИКА 27.09.2022
· СК „Атлас“ с три медала от „Купа Велинград“
· 120 участници стартираха в Ротари маратона на язовир Батак
· На 9 октомври ще се проведе полумаратонът „Ремово - Блатца - Ракитово“
· Проект за забавно и креативно междучасие
· Читалището в Костандово отчита успехи
· Сърцето на Кюстендил запя
· Пътят на светеца Михаил Войн Български от Родопите до Търново
Tuesday, September 20
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.09.2022
· Първият учебен ден се превърна в урок за доброто
· Тече кампания за пробно машинно гласуване за изборите
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване

60 години с любовта към народната песен и танц
Публикувано 2013-05-21 07:52:56 от Темпо

Колкото и да сме свикнали със фразата, че 60 години са един малък миг от историята, тя съвсем не казва всичко. Всъщност думите трудно могат да опишат какво се крие зад 60 години творческо горене на стотици хора, свързали част от своя живот с ансамбъл “Чепино”. Зад 60 години вярност към възрожденските прояви, ентусиазъм на основателите, преодолели трудностите със стремеж да запазят и съхранят ансамбъла като цяло.

Ето вече 60 години, откакто ръководството на ОНЧ ”Св. Св. Кирил и Методий”-1905 взима решение да се обединят всички фолклорни формации, които поотделно показват умението на чепинчани да пеят и танцуват. И така бе създаден Ансамбъл за народни песни и танци със името “Чепино”. За негов ръководител бе назначен по предложение на маестро Нено Парапулов (основател и диригент на духовият оркестър) младият Димитър Стоянов Ганев и се започна една къртовска работа за подбор на певици, певци, танцьори и инструменталисти. От училищния хор бяха привлечени момичета и момчета с добри гласови възможности. Желанието на хората да участват в ансамбъла бе неописуемо голямо. Стигна се дотам, че салонът за репетиции се оказа тесен и се наложи танцовият състав с ръководител Юри Александров (Садъков) да репетира в старата община. Трябваше да се премине от духови инструменти към тамбури, тъй като в Чепино тамбурата е основен инструмент се събраха над 15 инструменталисти, обедини ги организаторът на ансамбъла Иван Гушевилов. За целта младият тогава учител в Техникума по дървообработване изработва и подарява 10 тамбури на читалището - така оркестърът бе оформен с 10 тамбури, акордеон и тъпан и прощъпулникът бе направен.
Първата по-голяма изява бе в Пазарджик на околийския преглед на художествената самодейност. Още с качването успяхме да омаем публиката, та дори и журито, първо с прекрасните ни носии и великолепното изпълнение на целия ансамбъл. Младите тогава Руска Иванова, Маргарита и Цвета Делиеви, Димитрина Зиврипанова, Костадинка Андреева, Кръстана Танева, Петруна Аршинкова и др. пееха песни, извадени сякаш от дълбоките скринове на техните баби и дядовци. Това беше първата изява на сегашната солистка на Ансамбъл “Чепино”, примата на ансамбъла Цветанка Вировска-Цола. Оценката на журито бе повече от отличен и ансамбълът бе класиран за следващия етап. Въодушевени от успехите на ансамбъла, се увеличаваха хората, които искаха да дойдат при нас. Цялата интелигенция на Чепино - учители и директори се включиха в ансамбъла. Стигна се до един парадокс, че трябваше да се вземе решение да не се приемат желаещи да участват в ансамбъла, тъй като неговият брой достигна 120 самодейци.
Внезапното заминаване на Димитър Ганев на работа при семейството си в Пазарджик наложи ръководството на читалището да мисли за нов ръководител на ансамбъла. Предложен бе наскоро пристигналият в Чепино млад музикант в духовия оркестър Никола Юнчев. Песните, които той въведе в ансамбъла, ярко се очертаваха с фолклора на Разложкия район. Под ръководството на Н. Юнчев ансамбълът прогресивно взе да се развива, като печелеше награда след награда, а и нещо още по-важно - любовта на публиката. Но дойде и времето да се разделим с Никола Юнчев. Той бе изпратен като специалист в духовата музика в Сърница, за да създаде духов оркестър. Освен вече споменатите, ансамбълът бе ръководен от Никола Разсолков и Борислав Дивизиев.
С едно решение на тогавашното градско ръководство ансамбълът бе преместен заедно с ансамбъла от Каменица в читалище “Отец Паисий” в Лъджене. Това решение подейства зле на обичащите ансамбъл “Чепино”. Тогава възниква другия въпрос- какво ще правят другите самодейци в Чепино? Взе се решение: от съществуващия естрадно-сатиричен състав, към който бе прикрепена една малка фолклорна формация от тамбури и певци, да се създаде една по-голяма формация - мъжка певческа група, на която откликнаха над 40 самодейци. След кратки разисквания и преценка избраха за ръководител Георги Василев. И се започна възраждането на фолклора в Чепино и изявите и наградите не закъсняха.
На всички фолклорни фестивали групата е завоювала само златни медали, а на заключителния етап на 7-мия фестивал на художествената самодейност ръководителят бе удостоен със златен плакет. Групата бе удостоена със званието „Представителна” през 1985 г. Започна концерти в цялата страна и чужбина и така до 1990 г. .За да се възобнови ансамбълът, голяма заслуга има Никола Юнчев. На базата на разформирования ансамбъл в читалище “Отец Паисий” се събрахме тримата ръководители: Никола Юнчев, Георги Василев - ръководител на мъжката група, завоювала званието “Представителна” и Боян Байраков - ръководител и хореограф на младежкия танцов състав и решихме да обединим и възстановим ансамбъл “Чепино”. За главен художествен ръководител се избра Никола Юнчев. След неговото пенсиониране бе назначен Боян Байраков и така година след година, та до днес. Ансамбълът се състои от четири звена: оркестър с ръководител Иван Пещерски, женски хор с ръководител Ели Саздова, мъжки хор с ръководител Георги Василев и танцов състав с хореограф Боян Байраков. Можем да се гордеем със сегашното си представяне не само на наша сцена , но и на сцени извън страната.
По случай юбилея искам да изкажа моите, а и на читалищното настоятелство, най-искрени благодарности на всички, които са дали нещо от себе си за съществуването на ансамбъла, а именно: Димитър Кантарев, Иван Казалиев, Йорданка Казалиева, Николай Кривошийски, Тодор Тодоров, Атина Бачова, Гергана Трендафилова, Димка Зиврипанова, Петрунка Аршинкова, Аделина и Малинка Джуленови, Диян Желков, Александър Станчев, Любка Велева, Христина Чотрева, Петър Чапкънов, Атанас Палигоров, Румен Аршинков, Асен Пачов, Иво Пачов, Иван Норов, Цанко Муков, Иван Маринов, Янка Ангелова, Мария Чорбаджиева, Аделина Пещерска, Албена Влахова, Малинка Джуленова и на всички, които в момента участват в ансамбъла.
Мили спомени! Ще ми се да споделя всичко това, защото мисля, че всеки човек трябва да запази в сърцето си първите стъпки във всяко свое начинание, за да надгражда успехите, та дори и неуспехите в своя живот.
А колко са всъщност 60 години? За някои може би отминало време, а за мен и колегите от ансамбъла - живот, преминал пълноценно с пулса на ансамбъл “Чепино”.
За да съществува ансамбълът, не може да подминем помощта, която се оказва от Община Велинград, Общински съвет - Велинград и спомоществуватели, на които най-сърдечно благодаря и дълбок поклон. ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ, КОЛЕГИ!
Георги Василев, председател на настоятелството на НЧ “Св.св. Кирил и Методий 1905”

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.08 %
PM 2.5 µg/m3 27.16
PM 10 µg/m3 29.97

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica