Велинград - online - Велинград може да бъде европейски туристически център 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Избори: Велинград може да бъде европейски туристически център
Публикувано 2003-10-21 18:46:24 от Темпо

През изтеклата седмица независимият кандидат за кмет на община Велинград Николай Делиев, подкрепен от НДСВ, направи дарения в детските градини в кв. Чепино и Драгиново и СОУ “Св.св. Кирил и Методий”: топки, комплекти за рисуване, касетофони, спортни пособия, волейболни и баскетболни мрежи, сладкиши за всички участници в спортния празник. В Дома за възрастни хора във Велинград г-н Делиев дари 40 противогрипни ваксини.

- Г-н Делиев, община Велинград е сред уникална природа. В същото време финансовото й състояние не е най-доброто в областта. Защо?

- Вие знаете, че съм икономист, познавам в детайли икономическите инструменти, чрез които може да се постигне най-доброто за Велинград. Имам конкретен план и съм убеден, че за 4 г. градът може да се превърне в европейски туристически център. Когато направим европейски туризма си, ще се появят и предприятия, които да го обслужват. Ние имаме шанс да правим туризъм целогодишно. Питал съм се колко от нас си дават сметка, че всяка къща, чешма, двор в града ни са неразработен капитал, който с добри идеи и умело ръководство чака да бъде оползотворен. Нужни са, разбира се, пари. Трябва да бъде ясно, че Велинград може да бъде едно голямо предприятие. В него личният и иобщественият интерес съвпадат, защото което е добро за всеки, е добро и за общината като цяло.

- Какво мислите за прозрачността в управлението? Нужно ли е всеки жител да знае как се харчат данъците му?

- Отговорът ми е категорично “Да”. Дали чрез медиите или с други форми, прозрачността в управлението трябва да е ежедневие за всяка институция. Всеки важен за развитието на Велинград въпрос трябва да се решава с помощта на гражданите. Един кмет трябва да отговаря минимум веднъж седмично на въпросите на гражданите, а неговите заместници - всеки ден. Особено важна е тази прозрачност за хората на бизнеса. Яснотата във всяка една сделка, която извършва общината, ще помогне на много предприемачи да се включат в дадено начинание и да развият и своя инвестиция.

- Смятате ли се подготвен за такова сериозно предизвикателство като влизането ни в ЕС?

- В момента Европа се отваря към България, като една от формите са присъединителните фондове и програми. Общината е посредник между тези фондове и държавата. Велинград е община, където много може да се направи чрез тях за подобряване на инфраструктурата, за развитието на малкия и средния бизнес, на селското стопанство. Да вземем за пример дърводобива. В момента при нас не се приготвя краен продукт от добивания в общината дървен материал. Произвежда се и се продава полупродукт - дъски, талпи. Моето желание е на хората, които се занимават с тази дейност, да бъдат създадени условия да затворят цикъла. - В общината ви съжителстват различни етнически групи. В някои от тях социалните проблеми са значителни. Виждате ли решение?

- Формула има и тя е в програмата на социалното министерство, в която общините са партньор. От март досега безработицата в общината е спаднала от 36% на 28% благодарение на програмата “От помощи към заетост”. От обиколката, която направих, обаче, добих впечатление, че досегашната администрация не е използвала пълноценно тази програма. Тук разковничето е привличането на инвеститори, които да създават нови работни места. Искам да отбележа, че сред тях слагам и местните собственици на малък и среден бизнес, които са недостатъчно използван потенциал.

Другото важно за Велинград е, че в общината фирмите, които създават работни места, са освободени от данък печалба заради високата безработица. Вече доста инвеститори потърсиха контакт с мен, привлечени от това министерство постановление. Тук мога да посоча големия интерес към прохождащия балнеолечебен туризъм.

- Как оценявате себе си?

- Аз не съм човек, който гледа в огледалото за обратно вижгдане. Не искам и няма да търся негативите през последните 13 години. Има една приказка на Джани Родари за продавача на надежда. В нея става дума за човек, който, виждайки измъчените и гневни лица на хората по улиците, застава на един ъгъл и решава да им продава надежда. Аз не искам да продавам надежда. Искам да даря надежда. Или по-точно казано, да осъществя надеждите на моите съграждани.

- Богат човек ли сте, г-н Делиев?

- Имуществото, което притежавам, е като на средностатистически българин. Мога да кажа, че нямам финансови проблеми. Готов съм да декларирам имуществото и доходите си. Нямам какво да крия. Любомир Илков

(Интервюто с г-н Делиев бе публикувано на 16 октомври във в. “24 часа”)









 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.73 %
PM 2.5 µg/m3 28.20
PM 10 µg/m3 30.44

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай