Велинград - online - Седмокласник от Велинград на обучение за астронавти в НАСА 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Седмокласник от Велинград на обучение за астронавти в НАСА
Публикувано 2012-08-14 09:44:24 от темпо

Бъдещият седмокласник Иван Топорчев от ОУ “Неофит Рилски” - Велинград беше в турския град Измир от 22 до 28 юли, след като бе избран да участва в обучение на млади астронавти и изследователи по програма на НАСА (Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство, National Aeronautics and Space Administration, NASA). Тази американска правителствена агенция за космически изследвания има два центъра за обучения на деца - единият е в щата Алабама, а другият - в гр. Измир (Турция).

Българският представител на учебния център в Измир е организацията Център за творческо обучение (ЦТО), който от 5 години насам изпраща български деца на възраст от 11 до 15 г. на обучение за млади астронавти.
Тази година прекрасната възможност стана реалност за Иван Топорчев, който се оказва един от 20-те българчета, изпратени на космическия лагер (Space camp) и единственият ученик от Велинград и от област Пазарджик.
Всичко това се е осъществило благодарение на поредица от участия, постижения и способности. На първо място трябва да се отбележи безспорният факт, че единственото училище, което от 7 г. редовно изпраща свои ученици на олимпиадата по астрономия, е ОУ “Неофит Рилски”. Усилията на преподавателя по химия и физика г-жа Митка Боснева, която се занимава с учениците, проявяващи интерес към астрономията, дават резултати. И то при положение, че този предмет не се изучава в основното училище. От ЦТО са оценили високо постигнатото от г-жа Боснева и нейните възпитаници и са предложили тази година да изберат един ученик от училището, подкрепен и със стипендия. Техен представител е провел среща с учениците, които са участвали на олимпиадата по астрономия и е посочил критерии за избора. Изисква се е ученикът да има интерес към природните науки, да е участвал в олимпиадата по астрономия, да има отличен годишен успех и да владее на отлично ниво английски език, защото обучението в Измир се провежда на този език. Най-пълно е отговарял на тези условия Иван Топорчев.
Той сподели, че заедно с него в космическия лагер е имало общо 144 деца, а през целия период на обучението преминават много повече ученици от 12 страни. Участниците са били разделени в групи от по 12 души (момичета и момчета), които са се подготвяли по програма за обучение на космонавти от международна космическа станция. Седем различни стимулатора са разкрили характерни особености на космоса и задълженията на астронавтите. Разбрали са какво представлява лунната гравитация, какво е състоянието на безтегловност, а в края на обучението са видели симулативно как се изстрелва совалката “Дискавъри”. Иван е бил в групата на тези, които са се намирали вътре в совалката, а останалите са били в командния център. Останал е особено впечатлен и от семената на различни растения, които са били раздадени на всички ученици. Интересното е, че тези семена растат без почва, а се поставят в нещо като дунапренена гъба, напоена с вода. В космическите кораби астронавтите правят различни опити, а семената и тяхното поникване, са само част от експериментите.
В края на космическия лагер всички участници са получили сертификат за проведеното обучение, което се явява и предимство при евентуално кандидатстване в някой от университетите на НАСА.
От ОУ “Неофит Рилски” са доволни от представянето на Иван Топорчев и от това, че и занапред ще продължи партньорството с ЦТО като представител на учебния център на НАСА в България. Г-жа Боснева пък се надява, че следващата година ще се увеличи броят на участниците от Велинград в космическия лагер.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 75.87 %
PM 2.5 µg/m3 32.85
PM 10 µg/m3 45.62

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води