Велинград - online - Животновъдите чакат добри новини в предизборната година 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството

Животновъдите чакат добри новини в предизборната година
Публикувано 2012-08-14 09:38:35 от темпо

По инициатива на народния представител от ГЕРБ Ангел Даскалов на 10 август във Велинград се състоя среща по проблемите на животновъдството. В залата на Художествената галерия лекция изнесе доц. д-р Стайка Лалева, директор на Земеделския институт в Стара Загора (бившето НИГО), а присъстващите имаха възможност да зададат въпроси и да получат по-пълна информация по част от темите.

Доц. Стайка Лалева прогнозира, че след 2015 година човечеството ще бъде изправено пред огромни проблеми заради дефицита на месо в световен мащаб. Гладът за месо и мляко ще е по-страшен от този за петрол и вода, смятат спецчиалистите. Страните, които се насочат към развитие на животновъдството и производство на месо, имат най-големи шансове да излязат от кризата. В момента страни като Чехия, Унгария и Полша дават превес на животновъдството, докато в България субсидиите са основно в сектора растениевъдство. В следващите години държавата трябва решително да подпомогне животновъдите, подчерта доц. Лалева и посочи най-неотложните стъпки.
България има природни условия и традиции в отглеждането на животни, но има и големи проблеми с ефективното производство: заради големите разходи себестойността на българските месни и млечни продукти е висока и така не сме конкурентни на европейските пазари. Сградите и техниката в сектора са остарели, а банките не ги приемат за обезпечение и не отпускат кредити. Много малко животновъди кандидатстват по европейски програми и за разлика от растениевъдството тук липсва свеж финансов ресурс. Заради тежката работа, в която няма сезони и празници, всички дни са работни, но приходите са твърде ниски, все по-малко хора отглеждат животни в България и има опасност от изчезване на цели породи.
Доц. Лалева изтъкна, че за да се пребори съществуващата криза в животновъдството, е нужна държавна политика в негова подкрепа и предимство за животновъдството по всички мерки на еврофинасирането. В момента се задава поредното голямо поскъпване на фуражите и за да бъде избегнато, държавата и общините трябва да предоставят площи от своя поземлен фонд за пасища на животни. Около 1 милион декара земя в България сега е необработваема. Ако тя се използва ефективно, животновъдите ще могат да разчитат на по-евтини фуражи. Друга мярка, за която доц. Лалева пледира, е Министерството на земеделието да даде по-рано субсидията заради сушата. Но най-важната работа на държавата сега е България да отпадне от списъка на страните с повишена опасност от заболяването “луда крава”, тъй като това е основната пречка пред износа. Всеки ден през България преминават десетки камиони от Чехия и Унгария с телета за Турция, а ние губим един традиционен и голям пазар. Животновъдите ще трябва да разчитат на държавата и общините и за задължителното изграждане на торохранилища с краен срок 2013 година. Разковничето за развитието на сектора е животновъдите да се сдружават и да отстояват интересите си, смята доц. Лалева.
Тя отговори на въпрос за биопроизводството, в което е силата на нашия регион. Според нея биопроизводството е много малка ниша, в която има много големи ограничения и не се субсидира, а трябва да разчита изцяло на собствени инвестиции. Затова е по-добре животновъдите да се насочат към производство на специфични продукти със защитена марка, както това става от векове във Франция и Италия. За създаването на такива продукти е нужна специфична технология на производство плюс сериозен маркетинг и силна реклама, за да пробият, но след това те стават много търсени на пазарите. Като пример за такъв специфичен за нашия регион продукт доц. Лалева посочи сладката от горски плодове, бурканче от които във Франция струва поне 8 евро.
Дано в предизборната година да се случат добри неща в животновъдството, пожела доц. Лалева. С това дискусията по проблемите на сектора не свършва, тъй като се очаква във Велинград да отвори врати селскостопански колеж, който също ще е от полза на хората, решили да правят бизнес в този труден, но жизненонеобходим сектор.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 69.56 %
PM 2.5 µg/m3 30.28
PM 10 µg/m3 38.39

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води