Велинград - online - Семейство от Велинград откри свой музикален институт в Абу Даби 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе
· ИК „Ждраковият род“ предлага да бъде почетен първия учител в Чепинско
· „На мегдана на другата България“ ще помага на „Старото читалище“
· Малки обяви: 14.03.2023
· За година ОДБХ е съставила 8 акта и 41 предписания
· Читалището в Чепино отчете пореден успешен мандат

Семейство от Велинград откри свой музикален институт в Абу Даби
Публикувано 2012-08-07 09:50:22 от темпо

Amadeus Muzic Institute или Музикален институт “Амадеус” е най-новото частно музикално училище в арабското емирство Абу Даби, чиито собственици са семейство Катерина и Валери Мирчеви от Велинград. Откриването на подобно учебно заведение в една далечна и в голяма степен непозната за нас страна, и то от българи, звучи на пръв поглед невероятно, но е факт. Как се е случило всичко това и какви усилия са били необходими, за да се превърнат намеренията в реалност?

Предисторията показва, че началото е поставено през 2002 г., когато Катя и Валери започват да изпитват проблеми с намирането на постоянна работа. И двамата имат музикално образование, работят като учители в различни училища, търсят и допълнителни доходи като музиканти. Въпреки това работата е несигурна, а в семейството има вече и две малки деца. Постепенно се оформя намерението за търсене на работа в чужбина чрез обяви в интернет. Първоначално се насочват към Испания, но там не откриват свободни места за музиканти и попадат на обява от Обединените арабски емирства (ОАЕ), и по-точно от едно от тях - Фуджейра. Първо заминава Катя, която работи там 3 месеца като музикант в хотел “Хилтън”. През това време подава документи за работа като учители по музика и малко след като се прибира в България, получават обаждане от Абу Даби с покана за работа в частно училище. След проведеното събеседване по телефона приемат условията и през септември 2002 г. заминават за Абу Даби, емирство с население от около 1 млн. души, намиращо се на остров в Персийския залив и добиващо 1/10 част от световното количество суров петрол.
Започват работа като учители по музика в частни училища, в които учат предимно деца на работещи там чужденци. Общуването и обучението се извършва на английски език.
Минават 9 години на преподаване и работа с деца, като част от тях искат да се занимават по-сериозно с музика и да свирят на различни музикални инструменти. Тези 9 години помагат на Катя и Валери да натрупат достатъчно опит и авторитет, за да се решат на тази важна и отговорна стъпка - регистриране на собствен музикален институт в условията на голяма конкуренция.
Решението за регистрирането е едно, но до самото регистриране се стига след сложна и дълга процедура, продължила около 6 месеца. Първоначално в министерството на образованието на Абу Даби се представя подробен бизнес-план. Следва неговото разглеждане и евентуално одобрение от международна комисия, включваща в състава си местни представители и специалисти от други страни. Идва ред на обсъждане и събеседване с комисията, представяне на наетите помещения, коити да отговарят на всички образователни изисквания и едва след всичко това се стига до разрешение, но може да бъде направен и отказ от страна на комисията. За радост на сем. Мирчеви те получават положителен отговор и започват привличането на ученици с активна рекламна дейност. От октомври 2011 г. Музикалният инстиут “Амадеус” започва своята дейност и в момента в него са записани 130 ученици на възраст от 3 до 58 г.
Цялата система на обучение е разделена в три етапа или в три срока с продължителност от 12 седмици за всеки от тях. Преподават се уроци по пиано, цигулка, синтезатор, класическа и електрическа китара, саксофон и флейта. Има индивидуални и групови уроци, като групите са съставени от по 5-ма ученици. За най-малките, от 3 до 5 г., се предлага хорово пеене и те усвояват първите стъпки в музиката по програмата “Малкият Моцарт”. Името на училището не е избрано случайно, а с идеята, че всеки, който иска да се занимава с музика, знае кой е Волфганг Амадеус Моцарт. Интересът е голям и броят на желаещите расте непрекъснато. Има и доста любопитнии случаи, които показват какво разнообразие от различни хора се насочват към института. Най-възрастният ученик е на 58 г., австралийски строителен предприемач, който иска да се научи да свири на цигулка. Германски пилот, живеещ в Абу Даби, посещава института в почивките между полетите си. Напълно нормално явление е родители и деца заедно да посещават уроците по музика. Интересна подробност е фактът, че в училището има и 4 българчета, две от които са собствените деца на сем. Мирчеви, близнаците Любчо и Влади.
След завършване на определен период Музикалният институт “Амадеус” издава сертификат на всеки възпитаник за това, че е преминал курс на обучение по съответния музикален инструмент. Това става, след като се положи изпит пред гостуващ специалист от престижните английски музикални институти “Лондон колеж” и “Кралски колеж по музика”, с които “Амадаеус” има сключени договори за сътрудничество. Това е поредното потвърждение за признанието, което получава музикалния институт на сем. Мирчеви, след като и две от най-четените списания (Abu Dhabi Week и Time out Abu Dhabi), отпечатвани на английски език в Абу Даби, излизат с положителни коментари и отзиви за дейността на учебното заведение.
Най-радващото за Катя и Валери е фактът, че на тях като български специалисти по музика се гледа с добро око и с доверие, защото и България се признава като страна със световно известни певци и музиканти. А наградата за положените усилия идва от препълнените зали на трите успешни концерта, които техните възпитаници са изнесли пред родители, близки и познати. В бъдещите планове на института се предвижда освен обучение по различни музикални инструменти да се въведат и уроци по балет и класическо пеене.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 77.60 %
PM 2.5 µg/m3 33.05
PM 10 µg/m3 46.22

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води