Велинград - online - ХОБИ: Исторически преглед на филателното движение в Чепинско 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

ХОБИ: Исторически преглед на филателното движение в Чепинско
Публикувано 2012-06-26 08:55:31 от темпо

Като председател на филателното дружество във Велинград до 1990 година съм запазил част от историята на това човешко увлечение. Филателията е увлечение по пощенските марки, пликове и печати.
С настоящата статия искам да напомня за местните филателисти и за дейността на дружеството на филателистите в Чепинско. Един от най-запалените марколюбители беше Иван Михайлов Масларов. Той е роден през 1905 година. Почина през 1983 година. Той е най-дългогодишният председател на това дружество.
Притежаваше най-голямата колекция. Той ни беше учителят и вдъхновителят да заобичаме това изкуство.
В Съюза на българските филателисти членуваха колекционерите на пощенски марки (филателсти), на монети (нумизматици) и на кибритени етикети (филоменисти). По-късно те създадоха самостоятелни съюзи.
Първото дружество се създава от осем души в с. Лъджене през 1941 година. От 1941 до 1971 година председател е Иван Масларов. След него председател става Недю Нешков Ковачев до 1980 година. От 1980 до 1983 година председател е Костадин Петров Етов. След него председател става Никола Делиев. Дружеството съществува до 1993 година, когато се саморазпуска.
В тези години членовете са около 30 души. До 1973 година в дружеството членуваха и колекционерите на монети (нумизматиците). След това те образуваха самостоятелно свое дружество. Първи председател стана инж. Георги Вас. Костов. Активисти на това дружество бяха учителят Димитър Димитров и Теофил Теофилов.
От 5 до 10 юли 1978 година беше експонирана първата общинска филателна изложба. Тя беше посветена на 30 годишнината от основаването на Велинград. Изложбата беше подредена в бившата книжарница (сега кафе “Алиби”). В нея участваха 5 изложители: Иван Масларов, Недю Ковачев, Димитър Димитров, Ивета Димова и Павел Нешев. Беше издаден първодневен плик, който беше валидиран на 5 юли 1978 година - датата на откриване на изложбата.
От 9 до 21 декември 1983 година се организира втора общинска филателна изложба. Тя беше експонирана във фоайето на сегашната сграда на общината. Участваха : Недю и Бянка Ковачеви с две теми - “1300 години България” и “Българска писменност”. Никола Делиев представи темата “Под знака на петтте олимпийски кръга”, Илия Делиев - “Големият бял празник”. Наследниците на Иван Мих. Масларов предоставиха неговата изложба на тема “Фауна”. Издаден беше първодневен плик “Втора общинска филателна изложба - Велинград 1983”.
Дружеството издаде и карта максимум “50 години от рождението на Николай Гяуров”. Тя е валидирана на 13 септември 1979 година с първодневен печат от ПТТ станция Велинград в деня на този юбилей.
На 17 януари 1981 година в м. Юндола се проведе кръг от световната купа по ски бягане - мъже. По този повод беше издадена пощенска марка с номинал 0,43 лв., както и първодневен печат. Те бяха валидирани в деня на състезанието във временната пощенска станция на Юндола, в пощенските станции в София и Велинград.
През 1989 година Министерството на съобщенията пусна в обръщение първодневен печат с дата 1 август 1989 година. Той е повод 100 години ПТТ (поща, телеграф, телефон) станция Велинград - 1989/1989 година.
Това са и издадените досега филателни материали за Велинград. Можете да ги видите в Историческия музей.
Ще си позволя да изпиша имената на част от марколюботелите във Велинград: Иван Мих. Масларов, Любен Попов, Милуш Попов, Стоимен Керин, Димитър Димитров, Георги Иванов, Виктор Ангелов, Димитър Люб. Ждраков, Владимир Гаджев, Никола Ачев, Здравко Чаралозов. Признателност към тях и техните семейства ! В тези години наш дом беше стаята на началника на Районната станция по съобщенията - Георги Вас. Пунев. Изказвам своята признателност към него, към Георги Иванов - икономист в станцията, към всички служители в пощата. Без тяхната помощ и подкрепа нашето дружество не би съществувало.
Повече от 40 години колекционирах марки. Обикнах това хоби и когато имам възможности и сега посещавам филателните изяви в България. Много филателисти ме търсят, за да им съдействам да продадат спестеното и инвестирано в тяхното хоби. В интернет има доста филателни къщи, които се занимават с търговията на филателни издания. Това направих и аз преди 15 години! Съхраняваната документация на филателното дружество ще предам в Историческия музей, за да се ползва от всеки!
Никола Делиев

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 75.44 %
PM 2.5 µg/m3 21.43
PM 10 µg/m3 27.03

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica