Велинград - online - 40 години ансамбъл “Овчарска песен” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 06
· Отличен за плувците на „Чепинец“
· ПК „Белмекен“ с успехи в Пловдив
· Категорична домакинска победа за „Чепинец“
· Два детски отбора на ФК „Чепинец“ с бронзови медали от силен турнир
· Иван Лебанов гост на юбилея на катедра „Снежни спортове“ в НСА
· Нов клуб по бокс и бойни спортове
· В Ракитово организираха лагер за бъдещи пещерняци
Tuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград

40 години ансамбъл “Овчарска песен”
Публикувано 2012-05-14 21:32:32 от темпо

На 11 май в Дорково тържествено бе отпразнуван 40-годишният юбилей на фолклорния ансамбъл “Овчарска песен”. Честито на самодейците с пожелание във всяка песен и танц да запазят българското и да го предадат на своите наследници! А ето и най-важните събития от изминалите 40 години, които са част от историята на ансамбъла:

Предисторията на ансамбъл “Овчарска песен” намираме в средата на 50-те години на ХХ век, когато група ентусиасти от с. Дорково - Щерьо Дузов, Димитрия Кузева и учителката Янка Костадинова Пандева, организират първата танцова трупа в селото. Нейн ръководител е Щерьо Дузов. Създадена е и първата певческа женска група, в която участвуват: Катя Ананиева, Малина Коцелова, Мария Статева, Тодорка Манолова, Радка Средкова, Седефка и Кадифка Шошеви, Славка и Верка Джокови, Елена Йочева, Елена Ковачева, Йорданка Катранджиева, Цветанка Мацанова, Пелагия Пармакова, Пенка Томова и др. Дейността е подкрепена от кмета на Дорково Михаил Ковачев.
В края на 50-те години с женската певческа група започва да работи Васил Кривошийски, който разширява и обогатява репертоара. През 1971 г. по идея на В. Кривошийски и Щ. Дузов и с подкрепата на председателя на читалището Стоян Котулов и секретаря Димитър Златинов самодейните групи се обединяват и създават ансамбъл “Овчарска пасен”. Първата сбирка на ансамбъла е на 7 декември 1971 г. Към него се създава и мъжка певческа група от 22-ма души и оркестър с 8 музиканти. Създаването на ансамбъл “Овчарска песен” е културно събитие за обществения живот на дорковци. Те с интерес следят развитието и първите изяви, желаещите да се включат в неговите редици се увеличават.
През 1974 г. ансамбълът усилено се готви за участие в заключителния етап на ІV-ти Републикански фестивал във Велико Търново. На 20 април самодейците са качват на голямата великотърновска сцена и предизвикват фурор. Съставът е удостоен с лауреатско звание и златен медал. Отличието дава самочувствие и увереност на ансамбъла. Следват покани за концертни изяви в региона. Ансамбълът увеличава състава си, като в определени периоди числеността му надхвърля 100 души.
Годините се нижат, самодейците от “Овчарска песен” множат изявите си на прегледи на художествената самодейност и празнични концертни участия. Съставът на самодейците и особено този на танцовия състав непрекъснато се обновява - в него се включват с младежки жар попълнения от детския фолклорен състав.
На 27 февруари 1989 г. регионален телевизионен център Пловдив заснема филм за ансамбъла, който е излъчен по националната телевизия. През май ансамбълът получава покана за участие в 21-ви международен фестивал в Закопане, Полша . Това е първата покана за изява на международна сцена. Фестивалът се провежда от 1 до 10 септември 1989 г. С помощта на специалиста-фолклорист Крум Георгиев от Стара Загора се подготвя програмата “Гергьовско веселие на мегдана”. Участието е повече от успешно - завръщат се с най-голямото отличие - приза на фестивала “Златна брадва” и първо място за автентичен фолклор.
През 1990 г. ансамбълът получава лична покана от Жан Рош, президент на френската асоциация за фолклор, за участие в 10-дневно концертно турне във Франция “От Париж до Тулуза”. С помощта на спонсори се събират необходимите за пътуване средства и турнето се осъществява. То е съпроводено от много положителни емоции, незабравими срещи и заслужени овации за дорковския ансамбъл от френската публика.
През 1991 г. самодейците осъществяват връзка с колеги от Културно уметническо дружество “Полет”, с. Падеш, община Крушевац, Република Сърбия, което през последващите години прераства в приятелство. Месец септември “Овчарска песен” получава покана за участие в международния фестивал на народното творчество в Падеш. Заминават за участие 45 самодейци.
През 1992 г. по покана на Френската асоциация за фолклор ансамбълът се представя на 19-ия международен фестивал в гр. Бриансон, Франция. 35 самодейци вземат участие, а ръководител е Николай Кривошийски. Същата година ансамбълът участва и в Леваческия събор в Сърбия.
През 1993 и 1994 година продължават изявите: участие в международния събор в Кермен, община Сливен, съвместен концерт с ансамбъл “Китка” от Истибаня, Македония и в националните срещи на фолклорните ансамбли, носители на международни отличия в Стара Загора и концерти в с. Дълбоки. На 22 октомври ансамбълът участва във фолклорния фестивал “Истибанско здраво живо”, където е отличен със второ място.
През 1995 г. “Овчарска песен” прави запис по Канал 1 на БНТ за предаването “Непресъхващи извори”. Следват силни творчески години с много задгранични пътувания и участия във фестивали и концертни изяви: на събора на народното творчество “Падешки кладенец” в Сърбия през 1995, 1997, 1999, 2003, 2005, 2007, 2010 год. През 2000 г. следва участие в международния фестивал в Карловац, Република Хърватска по линия на ЦИОФФ със съдействието на фондация “Пътеки”.
От 1 до 10 септември 2007 г. мъжката певческа група участва на международен фестивал в Удине, Италия. През август 2008 г. взема участие в международния фестивал на хърватския културен център “Бонжевашко коло” в в Суботица, Сърбия.
През 2003 и 2010 г. нашите самодейци гостуват на ансамбъл “Зорница” в унгарската столица Будапеща и участват във Витлеемския фестивал, както и в Х-ия международен фолклорен танцов фестивал в Гьонгьош.
Многобройни са изявите на самодейците през изминалите 40 години: участия на националния събор на народното творчество в Копривщица, където са отличени и със златен медал; на фестивала на мъжките певчески групи в Разлог, където са отличени с призови места; във фестивала на двугласното пеене в Неделино, на “Бобфест” в с. Радуил, във фестивал за автентичен фолклор “Между три планини” в Банско, в първия фолклорен фестивал “Софийска пролет”, в традиционните културни празници в Доспат и Ракитово и на фолклорния фестивал в Костандово.
Когато говорим за ансамбъл “Овчарска песен”, не може да не свържем неговата история с тази на международния фолклорен фестивал в Дорково. Всъщност искрата на местния фолклор, носена от самодейците, са разгаря в животворен огън чрез осъществяване вече 16 години на благородната цел на фестивала - съхраняване и популяризиране на автентичния фолклор. Идеята за организиране на фолклорния фестивал е на Ангел Попов и Николина Иванчева - председател и секретар на читалището, която е споделена и подета от управителния съвет, кмета на Дорково Георги Пеев, кмета на Община Ракитово Георги Попчев и председателя на Общинския съвет Георги Пелев. Самодейците също приемат присърце идеята и от 1996 г. са домакини на фестивала в Дорково.
Незабравими за самодейците ще останат десетките срещи и създадени приятелства с хора от близо и далече, отдадени на фолклора. Те показват своето творечство пред студенти и групи от Съветския съюз, Франция, Холандия, Израел, Тайланд, Унгария, Сърбия, Македония, САЩ. Незабравими ще останат срещите с американската група “Планина” от Денвър, водени от Лили Ботушарова, които през 2005 г. с помощта на ансамбъла разучиха местни песни и танци и успешно се изявиха на фестивала в Дорково.
Многобройни са и приятелските контакти, създадени със състави от страната: самодейците от ансамбъл “Гушанци” с. Замфирово, от фолклорните групи от Добринище, Добърско, Горно Драглище и много други. Не можем да не споменем за ползотворното сътрудничество с формация “Българско хоро” с ръководител Валери Манов от София.
В 40-годишния период са извървяни много пътеки, покорени са много сърца, които са били пленени от магията на нашия фолклор. Невъзможно е да споменем всеки един участник, отдал частица от себе си през годините, за да го има ансамбъла и днес, затова ще изброим дорковските фамилии, които са участвали през целия период: Дузови, Овчарови, Кадреви, Гушеви, Телеви, Мирчеви, Фикийни, Лучкови, Самуневи, Табакови, Бабечки, Мастравчиеви, Доспатски, Захариеви, Джокови, Йочеви, Харизанови. Поглеждайки назад през годините, нека отново с благодарност и признателност споменем имената на ръководителите и всички специалисти, оказали подкрепа на ансамбъла: Щерьо Дузов, Васил Кривошийски, Николай Кривошийски, Александър Пеев, Боян Байряков, Любомир Миланов, Емил Ганев, Мая Арнаудова. Неоценима е методическата помощ оказана от Митко Карабельов, Добри Добриков, Валери Манов, Крум Георгиев, Атанас Чолаков, Симеон Симеонов, проф. Тодор Джиджев, Ирина Славчева, Тодор Мацанов.
През годините ансамбъл “Овчарска песен” се превърна в школа за съхраняване на местния фолклор, в училище по родолюбие и предаване на съхранените традиции и обичаи от поколение на поколение. Дорковските деца запяват звучните народни песни, заиграват кръшните дорковски хора - те са утрешните самодейци, които ще продължат да прославят родното Дорково, за да не пресъхне никога обичта към сътвореното от нашите предшественици.
Д. Лучкова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 83.95 %
PM 2.5 µg/m3 31.49
PM 10 µg/m3 34.01

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води