Велинград - online - Местни строителни фирми: Общината изолира легитимни фирми от обществените поръчк 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Местни строителни фирми: Общината изолира легитимни фирми от обществените поръчк
Публикувано 2012-02-28 08:47:21 от темпо

12 велинградски фирми са членове на най-голямата браншова организация в България - Камарата на строителите. Част от тях се събраха на 22 февруари в конферентната зала на хотел “Астра” на среща, в която се включиха областното ръководство на камарата в лицето на председателя Евтим Янев, Любомир Келчев, Петя Иванова, носителя на приза за строител на 2011 г. г-н Величков и председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова. Домакините съобщиха, че са поканили официално кметовете на Велинград и Ракитово, но не дойдоха нито те, нито представители на общините.

От името на местните строителни фирми Борис Терзиев обясни какво те не считат за нормално на територията на община Велинград: “Най-добре са фирмите, които не са регистрирани в Камарата на строителите, а са в сивата икономика. Ние защитаваме категории, плащаме данъци и създаваме работни места, но коя от легитимните фирми се е пребрила да получи поне една обществена поръчка от общината? Във Велинград е важно да си в сивата икономика, да не си регистриран, да работиш без правила. Саморазправата с нас е чрез неразплащане и съдебни дела до дупка. Тенденцията не е случайна - тук за общината строителни фирми има само в Кръстава и Алендарова. Това е вид преяждане: всяка година по 400-500 000 лева за тези фирми да работят. Никой от нас не е поканен поне един път да дадем оферти, да се сравнят цени и тогава цените ще се смъкнат, а качеството ще е по-високо. Преди години от такова преяждане падна покрив на училище във Велинград, но фирмата тогава беше богопомазана. Нас ни гледат като престъпници, а ние не изоставаме нито като материална база, нито като техника и ресурси. Ненормално е членовете на Камарата на строителите да бъдат изолирани по такъв начин”.
Г-н Евтим Янев подкрепи колегите си от Велинград с примери и от Пазарджик. Той също подчерта, че когато при обществени поръчки общините трябва да поканят 3 фирми, по учудващ начин сред тях не са местни фирми, членуващи в Камарата. Това е знак, че някой умишлено се облагодетелства от тази поръчка, каза гостът и разказа как в Пазарджик са се опитали да настояват малките обществени поръчки да се обявяват и на сайта на общината, но това категорично не е било прието, защото не изнася на общинската администрация.
Всички присъстващи бяха единодушни, че при обществените поръчки за строителство има задкулисни игри. Според Васил Баташки поръчките са направени така, че заедно с проекта идва и фирмата-изпълнител, общините не искат да контактуват с местните строителни фирми, а Камарата не може да ги защити. Цените в обществените поръчки са наполовина завишени, а в същото време не се строи по правилата.
Като примери за некачествено строителство бяха посочени ремонти в детските градини, при санирането на училища, по проекта за парковете, поставянето на плочки по улиците в кв. Чепино, улица “Самуил”. Кръстьо Тричков посочи, че при полагането на бетонните плочки без разтвор в Чепино сега избите на хората са пълни с вода и нарече проекта “недоносче”. Според него подобен е случая със спряната поръчка за 5 милиона лева за водопровод на Грашево - сума, която стига всеки ден да караме с водоноска минерална вода до селото. Според него един от големите проблеми е, че няма гражданско общество, което да се надигне срещу такива нарушения, че няма осъден кмет, не се сезират съда и прокуратурата за некадърно строителство, контролните органи не правят нищо, когато строителен обект е поет от нерегистрирана в Камарата фирма. “Цените в обществените поръчки са с 1.5 милиона лева отгоре, а ние си мълчим!”, каза Кръстьо Тричков.
Дияна Кехайова определи поставените проблеми като много сериозни и значими, особено на фона на кризата, която задушава местния бизнес и така безработицата продължава да расте. Тя попита г-н Янев, който е и общински съветник в Пазарджик, дали те са успели да контролират обществените поръчки през Общинския съвет. Евтим Янев обясни, че по закон няма начин Общинският съвет да се намесва в процедурата, но би могъл да помогне по друг начин. В Пазарджик след искане на съветници вече е факт списък на задълженията на общината към всички строителни фирми. Това трябва да се направи и във Велинград и тогава ще се види кои фирми са спечелили поръчки и кои от тях не са в официалния регистър на Камарата на строителите, за което може да се подаде сигнал до РДНСК.
“Аз съм се отказал от общината, но тук ги няма хората, от които зависи решението на проблема. Трябва да се направи среща с кмета Иван Лебанов, със заместник-кмета по строителство”, каза Тома Попов. Това бе и общото мнение и настроение: вместо монолог от страна на строителните фирми да се направи опит за диалог с общината. Още повече, че за всички в бранша е ясно, че 2012 г. ще бъде още по-трудна и че ако отново изпаднат от обществените поръчки, то и занапред няма да имат нужните обеми да участват в конкурсите. Сега на ход е общината, която в случая държи и сиренето, и ножа.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.83 %
PM 2.5 µg/m3 29.18
PM 10 µg/m3 31.65

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води