Велинград - online - Земята заслужава повече от един ден 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 20
· Първият учебен ден се превърна в урок за доброто
· Тече кампания за пробно машинно гласуване за изборите
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване
· Силна буря в Сърница
· С над 197 000 туристи Велинград е най-предпочитаният СПА курорт
· В областта се проведе полицейска спецакция
· Концерт на световно ниво в памет на Николай Гяуров
· Марена Балинова отново подкрепи базиликата “Св. Николай Чудотворец” в Ракитово
· Престижни награди за Младежката музикална формация
· 13 години СНЦ „МИГ Белово, Септември, Велинград“
· Малки обяви: 20.09.2022
· Старото читалище има нов покрив
· IN MEMORIAM: Почина треньорът Борис Чолев
· Книгата „Д-р Дошкинов - Човекът-Лекар“ на първа среща с читатели
· Оспорвана надпревара в състезанието „Млад пожарникар“
· „Чепинец“ с нова убедителна победа
· Плувците ветерани завоюваха общо 35 медала
· 8 финала и 6 комплекта медали за КСТ „Импулс – Велинград 2002“
· Силен старт в новия състезателен сезон за КСТ „Импулс“

Земята заслужава повече от един ден
Публикувано 2010-04-27 09:56:04 от Темпо

Ех, защо не всеки ден е ден на Земята! Тази година за обявения преди 40 години за Световен ден на Земята 22 април във Велинград заваляха толкова инициативи, че ако и през другото време има такава активност в чистенето и опазването на природата, наистина ще отвоюваме нашия земен рай от боклуците, мръсотията и неуредиците.

“Тон за песен” даде не за първи път Инициативният комитет “Да поработим за Велинград”. В предишния брой на в. “Темпо” неговите членове алармираха за изключително лошото състояние на каптажите за минерална вода в курорта. Същият сигнал бе и на вниманието на Басейнова дирекция - Пловдив, която се отзова не само да провери ситуацията на място, а и да помогне в почистването. И така на 21 април пред хотел “Рич” старт на голямото чистете дадоха заедно г-жа Атанаска Тунтова, директор на Басейнова дирекция - Пловдив, г-н Исмет Бабучи, заместник-кмет на община Велинград по екологията и г-жа София Ключкова, председател на ИК “Да поработим за Велинград”.
Г-жа Тунтова каза, че не случайно са избрали да дойдат във Велинград като СПА столица на Балканите. Чистотата и опазването на природните богатства трябва да са грижа не само на институциите, а и на всички граждани, подчерта директорката на Басейнова дирекция - Пловдив. Де факто изворите и сондажите са държавна собственост, но мрежата за минералните води е на общината и това поделя отговорностите. За задължението да опазваме природата говори и зам.-кметът Бабучи, който предаде поздравите на кмета Лебанов към всички участници в инициативата.
Факт е, че те не бяха малко - хората се отзоваха, въпреки че това не е тяхно задължение и работа. Така рамо до рамо с експертите от Басейнова дирекция около каптажа на Кремъчна баня чистиха ученици от Горската гимназия, спортисти от ПК “Белмекен” и граждани. В Каменица на извора “Власа” посрещнаха гостите от Пловдив с хляб и сол и после запретнаха ръкави за работа. От “ЕВКК” вече са поставили тръба и врялата вода е вкарана в пералнята, за да се избегне постоянната опасност от изгарания. Специална благодарност към фирмата от името на гражданите отправи София Ключкова. Много хора се отзоваха и чистиха зад банята в Чепино - от туристическото дружество, от пенсионерския клуб и училище “Неофит Рилски”. Районът плаче за щателно почистване и облагородяване, което е крайно време да започне.
Пак по случай Деня на Земята служителите на Историческия музей засадиха дръвчета в дарената на общината къща на К. Калпазанова. С почистване и озеленяване на училищния двор денят бе отбелязан от ОУ “Хр. Ботев”, а ПГГС “Хр. Ботев” финализира своята идея за Коледна гора. На 22 април Общинска администрация също се включи в инициативата с почистване и залесяване в районите под хотелите “Двореца” и “Деви”.
Равносметката е, че с общи усилия за деня на Земята се свърши доста работа. Но има и още много повече работа за вършене.
Директорката на Басейнова дирекция - Пловдив с очите си е видяла плачевното състояние на каптажите на баните и част от минералните извори във Велинград. Каптажът на банята в Чепино е затрупан със строителни отпадъци и торби; на каптажа на Сярна баня липсва открадна метална врата и има много изкъртени тухли, а в тревните площи зад банята тече вряла вода; каптажите в парка на Вельова баня са замърсени. От ИК “Да поработим за Велинград” са изпратили множество въпроси до Басейнова дирекция за състоянието на каптажите и баните и са получили уверение, че ще има бърз отговор и реакция по проблемите.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.99 %
PM 2.5 µg/m3 29.49
PM 10 µg/m3 31.91

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай