Велинград - online - Велинградските бани - атракция за кумановци 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Разни: Велинградските бани - атракция за кумановци
Публикувано 2002-08-19 16:49:56 от Темпо

И това лято основният поток туристи във Велинград е от македонци. Как изглежда градът през техните очи? Отговор на този въпрос намираме в статията “Велинградските бани - атракция за кумановци”, публикувана в броя от 24 юли на седмичника “Наш живот” град Куманово, чийто главен редактор и автор на статията В. Михайловски прекара лятната си отпуска на квартира във Велинград. Статията препечатваме със съкращения.
Велинград е курорт с държавно значение за България. Но със златни букви е изписано името на велинградските минерални бани на международната туристическа карта. Във Велинград годишно се лекуват и почиват около 300 000 българи и гости от европейски държави. Кумановци са едни от най-многобройните гости заедно с туристи от Скопие и други македонски градове.
Македонските граждани в последните десетина години прекарват отпуските си в държавата, но е голям броят и на онези, които гостуват на бреговете на Черно и Егейско море. Все пак визите за Гърция са сериозен проблем и нашите граждани все по-често почиват в България. За мнозина предпочитан стана Велинград, град в западната част на Чепинската котловина между Родопите и Рила. Градът има 28 000 жители и се простира между реките Чепинска, Луковица и Еленка на надморска височина 750 м. Името е от 1948 г. в чест на Вела Пеева, боркиня от Втората световна война, загинала до тогавашното село Лъджене, което после се съединява със селата Чепино и Каменица, за да стане Велинград.
Въздухът във Велинград е чист и прозрачен. Най-забележителен и привлекателен обект във Велинград е Клептуза. Това е истинско природно чудо, за което се разказват легенди и предания. Всяка секунда от Клептуза извират по 570 литра вода с постоянна температура. Водата създава две прекрасни езерца, които се стичат в Чепинска река. В езерата има водни колела и лодки, които многобройните туристи използват за разходка из незабравимия Клептуз.
БАНИ
Минералните извори във Велинград дават от 130-140 литри вода в секунда.
Женска баня се намира в Лъджене. Изградена е в 1918 г. и лекува възпаления на стомашно-чревния тракт, черния дроб, жлъчката, бъбречни и гинекологични азболявания, както и на периферната нервна система. Температурата на водата е 38-39 градуса по Целзий.
Радонова баня се намира в Чепино. Освен минерални свойства, водата съдържа и благороден газ радон. Температурата е 42 градуса със значително количество натрий, калий и калций. При лекуването в Радонова баня се освежава организмът на болните. Вельова баня е в Лъджене, температурата на водата е 43 градуса и се ползва за лечение без да се разхлажда. Много е полезна за стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни заболявания и за нарушения на периферната нервна система.
Кална баня е между Лъджене и Каменица. Температурата на водата е много висока - до 84 градуса по Целзий, но в банята е разхладена до 39 градуса. При къпане в Кална баня престоят в басейните е от 5 до 20 минути. Има и други бани на територията на общината.

ВЕЛИНГРАДСКИ КУЛТУРНИ ПРАЗНИЦИ
Гостите, които посещават Велинград през юли всяка година, както и домакините, имат възможност всяка вечер на градския площад или в местния Дом на културата да проследят представленията, които са в рамките на Велинградските културни празници, в които участват много състави от България и от съседни балкански държави. Представянето на македонските фолклористи и певци винаги е отлично, а много аплодисменти получи и Народният театър от Струма, който участва в тазгодишните Празници.
Вниманието на турстите привличат и изложбите на познати художници, както и останалите форми на културно изразяване.

НАСТАНЯВАНЕ
В повечето хотели във Велинград задължително има домашни специалитети. С малки изключения във всички има жива музика. Хотелските стаи са уредени с всичко, което е нужно на госта. Капацитетът на хотелите е до 200 легла. За нощувка се плаща по 6 лева, но за престой в престижната “Велина” на Клептуза са нужни 23 долара за полупансион.
Македонските туристи най-много ги привлича настаняването в частни квартири. В зависимост от категорията на стаите и отдалечеността от центъра на града цената е от 3.50 до 5 лева. За 5 лева домакините предлагат нощувка и ползване на баня и кухня, което задоволява македонските туристи. Най-често се посещават откритите басейни с минерална вода до Клептуза, където за целодневен плаж се плаща 3 лева, след това в Чепино, където цената за басейна е 1 лев и половина, новия басейн в Каменица - 2 лева, колкото струва и престоят на Централния минерален плаж. Всички басейни са с минерална вода с температура 30-37 градуса с изключение на големия басейн на Градския плаж, който се пълни със студена вода. Цените в ресторантите са достъпни. За супа, салата, основно ястие и нещо за пиене се плаща средно около 7 лева. От питиетата най-много се търси “Пещерска мастика”, която в шишета от 700 милилитра се продава за 2.80 лева, “Пещерска ракия” за 4 лева, квалитетните бири “Загорка” и “Каменица”, ледено студени от магазин се купуват по половин лев, колкото струва и килограм хляб.

КАК СЕ СТИГА ДО ВЕЛИНГАД
Най-често кумановци ползват автобуси на скопските агенции “Скопие-турс” и “Еуро-лаин”, на които посредничат “Ер-палас” и “Делта-турс” от Куманово. Пътуването въобще не е приятно заради постоянните спирания на мотели, бензиностанции, дефекти на автобусите. За да се стигне до Велинград са нужни 8-10 часа, независимо, че разстоянието е 300 километра. За това “удоволствие” всеки пътник плаща 20 евро за отиване и връщане, а най-честите коментари са: “Следващата година с тази агенция не пътувам!”.
Все пак, отлично прекараната отпуска се помни, превозът се забравя с надеждата, че кумановските агенции трябва да намерят нови делови партьори или сами да се организират, защото кумановското семейство във Велинград и този път е най-многобройно.
В. Михайловски,
в. “Наш живот”

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.43 %
PM 2.5 µg/m3 32.86
PM 10 µg/m3 35.64

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай