Велинград - online - Трябват 130 хиляди, за да не пият кал в Каменица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 27
· Колко месеца са нужни за маркиране на пешеходна пътека във Велинград?
· 31 170 жители на община Велинград имат право...
· Граждани събират подписка срещу силната музика от Анезица
· Кой пази българските занаяти, които пазят традициите?
· Празнично хоро за Деня на независимостта
· Областният управител награди огнеборци и доброволци
· Малки обяви: 27.09.2022
· КРИМИ ХРОНИКА 27.09.2022
· СК „Атлас“ с три медала от „Купа Велинград“
· 120 участници стартираха в Ротари маратона на язовир Батак
· На 9 октомври ще се проведе полумаратонът „Ремово - Блатца - Ракитово“
· Проект за забавно и креативно междучасие
· Читалището в Костандово отчита успехи
· Сърцето на Кюстендил запя
· Пътят на светеца Михаил Войн Български от Родопите до Търново
Tuesday, September 20
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.09.2022
· Първият учебен ден се превърна в урок за доброто
· Тече кампания за пробно машинно гласуване за изборите
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване

Трябват 130 хиляди, за да не пият кал в Каменица
Публикувано 2010-04-06 10:15:21 от Темпо

Жалби и сигнали на граждани заради проблемите с водата в кв. Каменица заляха Община Велинград и на 30 март кметът Иван Лебанов свика спешно работно съвещание с ръководствата на общинската фирма “ВКТВ” и частната “Евроводкомерс къмпани” (“ЕВКК”). Както в. “Темпо” писа в предишния брой, цяла седмица от чешмите на каменчани или не течеше никаква вода, или течеше кал и мръсотия.

“Това боза ли е или вода?! Специалистите да кажат!”, призова кметът в самото начало на срещата, показвайки два буркана. Оказа се, че в единия от тях е сипана водата, която постъпва в пречиствателната станция и има вид на кал в течно състояние. Другият буркан бе пълен с видимо мръсна и мътна течност, която е водата за водопровода към Каменица след като премине през пречиствателната станция.
“Това е жива болест!”, възкликна кметът и поиска предложения за бързо и качествено решаване на проблемите с количеството и качеството на водата за кв. Каменица. Общината смята, че в дългосрочен план те ще се решават с помощта на проекти, а в краткосрочен план трябва да се възстанови старият водоем на квартала и да се пусне вода от водопровода на Острец.

“ЕВКК”: Трябват 130 000 лева, цената на водата е ниска и не стига за инвестиции
Управителят на “ЕВКК” Тянко Димов също изброи варианти за повишаване на дебита на водата, подавана за Каменица. Първата мярка е възстановяване водопровода на Острец, откъдето се чакат 15 литра/секунда. Този водопровод ще се вкара директно в пречиствателната станция и няма да се смесва с калта, която сега идва от Дюкера и създава основните проблеми с водата. Според г-н Димов една от главните причини е изсичането на горите в района, тъй като при пороите няма какво да задържа калта и тя влиза първо в реката, а оттам през Дюкера и в пречиствателната станция. Водите във Велинград са повърхностни, има замътняване и ако в пречиствателната станция се вкарва толкова мръсна и кална вода, тя ще се задръсти и целият град няма да има вода поне за една-две седмици, подчерта г-н Димов.
Втората възможна мярка за бързо подобрение на ситуацията е да се пусне водопровод Водев чарк, откъдето ще потече хубава вода. Третата мярка е възстановяване на стария водоем в Каменица, който има дебит от 1900 кубика вода. Новият водоем на Гергевана е 1200 кубика плюс още 350 кубика от Самоводския - оказва се, че това количество е недостатъчно за квартала.
Като допълнителен проблем Т. Димов изтъкна, че след месец ромите ще направят лагера за бране на гъби на Чехльово и всички фекалии допълнително ще се изливат в реката и ще отиват в пречиствателната станция.
За да се изпълнят трите мерки, са нужни 130 000 лева, пресметнаха от “ЕВКК”. Според г-н Димов обаче с ниската цена на водата във Велинград не могат да се заделят средства и да се мисли за инвестиции.

“ВКТВ”: Нямаме намерение да увеличаваме цената на водата
Инж. Ибрахим Бухов, врид управител на “ВКТВ”, подчерта, че всичко това е обсъждано не един път и че това са възможните начини да се подобрят и количеството, и качеството на водата за Каменица. Той бе категоричен, че “ВКТВ” няма никакво намерение за заявява ново увеличение на цената на водата. Събираемостта на дължимите суми е много добра - 75-80%. Цената на водата не може да влияе върху нейното качество, каза г-н Бухов.
Г-н Иван Пукнев допълни, че в одобрения от Общинския съвет и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране бизнес-план на “ВКТВ” за 2009-2013 година няма заложени средства за подобряване на водопроводната мрежа. Общинската фирма не може да реши проблема със собствени средства, защото месечно събира от такси за вода 50-60 000 лева.

Пречиствателната станция: По 4 показателя водата не отговаря на стандарта
Има стандарт за качеството на водата за пиене и по някои показатели водата за Каменица не отговаря на показателите, каза инж. Йорданка Димитрова, която е началник на Пречиствателната станция. Извън нормите са показателите цвят, прозрачност, мътност и утаяемост. Водата е годна само за санитарно-битови нужди и затова по медиите се пускат съобщения за жителите на квартала.
Инж. Димитрова поясни, че от 19 до 29 март на пречиствателната станция 102 часа са подавани реагенти. Заради високата мътност на водата станцията е спирала 54 часа, правени са дълги промивки по 50-60 минути, чака се естествено и химическо утаяване на водата. Нашата пречиствателна станция е е да от най-модерните в България, смята инж. Димитрова. Тя предложи да се използват по-гоеми количества от Клептузката вода, която е чиста, но в момента се ползват само 50 литра/секунда при възможност за 300 литра/секунда.

Кметът Лебанов: Извънредна сесия да гласува теглене на заем
На финала на срещата кметът Иван Лебанов обяви, че ще иска спешно свикване на Общинския съвет на извънредна сесия в близките десетина дни, още повече, че наближава и туристическия сезон. Той ще предложи на съветниците общината да изтегли като заем нужните 130 000 лева за възстановяване на водоема и пускане на водпроводите Острец и Водев чарк. От 1 април ще има назначени работници по програмите за временна заетост, които ще бъдат включени в тези дейности, а общината ще подсигури и превоз.
Кметът Лебанов заяви категорично, че подписаният преди време договор за съвместна дейност между “ВКТВ” и “ЕВКК” е една от бомбите, заложени в управлението на града. “В този договор има заложени на хартия инвестиции за 24 милиона лева, а за пари опираме пак до общината. Затова повтарям, че такива договори няма да се преподписват”, обобщи градоначалникът.
Конкретна дата за сесия се още няма. Но управниците трябва да са наясно, че търпението на хората в Каменица вече липсва - като чистата вода в чешмите им. В седмицата преди Великден се извиха опашки пред минералните чешми, за да могат да поизчистят къщите и да стегнат празника. Повече време за губене и за умуване няма, защото е грехота в XXI век да пием и да се мием с мръсна, кална и опасна вода - не заради званията “СПА столица” и “Град на здравето”, а заради всеки от нас и заради децата ни. Елена Баева

3 мерки за подобряване количеството и качеството на водата в кв. Каменица:
* възстановяване на стария водоем
* пускане на водопровод Острец
* пускане на водопровод Водев чарк
---------------------------------------------
Общо: 130 000 лева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.08 %
PM 2.5 µg/m3 27.16
PM 10 µg/m3 29.97

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica