Велинград - online - Искам Велинград да стане Ванкувър 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 20
· Първият учебен ден се превърна в урок за доброто
· Тече кампания за пробно машинно гласуване за изборите
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване
· Силна буря в Сърница
· С над 197 000 туристи Велинград е най-предпочитаният СПА курорт
· В областта се проведе полицейска спецакция
· Концерт на световно ниво в памет на Николай Гяуров
· Марена Балинова отново подкрепи базиликата “Св. Николай Чудотворец” в Ракитово
· Престижни награди за Младежката музикална формация
· 13 години СНЦ „МИГ Белово, Септември, Велинград“
· Малки обяви: 20.09.2022
· Старото читалище има нов покрив
· IN MEMORIAM: Почина треньорът Борис Чолев
· Книгата „Д-р Дошкинов - Човекът-Лекар“ на първа среща с читатели
· Оспорвана надпревара в състезанието „Млад пожарникар“
· „Чепинец“ с нова убедителна победа
· Плувците ветерани завоюваха общо 35 медала
· 8 финала и 6 комплекта медали за КСТ „Импулс – Велинград 2002“
· Силен старт в новия състезателен сезон за КСТ „Импулс“

Искам Велинград да стане Ванкувър
Публикувано 2010-04-06 10:10:39 от Темпо

Кметът Иван Лебанов се завърна от тазгодишната столица на зимните олимпийски игри Ванкувър с едно ясно желание: “Искам Велинград да стане Ванкувър!”. Впечатленията му от канадския град, потънал в зеленина и огромни паркове, с подредени алеи за велосипедисти и пешеходци, с любезни и гостоприемни хора са отлични.

Г-н Лебанов беше във Ванкувър като ръководител на българските състезатели, които взеха участие в Параолимпийските игри. Тримата наши представители Йоана Ерменкова, Александър Стоянов и Ивайло Вълков са от училището за незрящи деца във Варна. Те се включиха в стартовете по ски-бягане при мъжете и жените. Според Иван Лебанов, който е председател на комисията по параолимпийските игри в Българския олимпийски комитет, представянето им във Ванкувър е съобразно тяхната подготовка. Тримата имат само 20 дни в годината за тренировки, а и все още са много млади. Това дава надежди, че при добра организация на следващата зимна олимпиада след 4 години в Сочи може да се търсят и по-високи резултати. А и точно за параолимпийците с още по-голяма сила важи олимпийският принцип, че най-важното е участието - при тях това означава да победиш физическата си немощ и да докажеш, че можеш да живееш и спортуваш пълноценно.
Впечатляващо е било отношението на близо 4000-те българи, живеещи във Ванкувър, към нашите параолимпийци. Българската общност в далечния канадски град живее много сплотено. Тя е организирала фолклорна вечер с българска музика и танци. На тази среща е станало ясно, че те изобщо не са очаквали, че малка страна като нашата ще изпрати параолимпийци. И затова с още по-голям ентусиазъм са ги подкрепяли по време на състезанията с български знамена и много аплодисменти.
Като човек, който е участвал в много олимпиади, Иван Лебанов е категоричен, че всяка следваща олимпиада става по-добра. Канадските домакини са създали много добра организация не само на олимпиадата, а и на параолимпиадата. На откриването и закриването на пароилимпийските игри 60-хилядният олимпийски стадион е бил пълен. За състезанията са използвани същите спортни съоръжения, разположени на стотина километра извън Ванкувър, но в по-леки варианти на трасетата, пригодени за състезателите с различни физически увреждания.
Канада е доказала, че е най-социалната държава в света и с осигурения стриктен медицински контрол на всяко от състезанията. Всеки от параолимпийците е преминал през множество прегледи, които са проследили здравословното състояние на участниците. Самият Иван Лебанов се завърна от Канада с очила, тъй като така са преценили канадските лекари и без да пуши цели 20 дни.
На въпроса дали видяното във Ванкувър дава основание да смятаме, че и България има шансове да стане домакин на зимна олимпиада, г-н Лебанов отговаря, че българинът е виртуоз. “Искаме ли да се покажем пред света, ние сме доказвали, че можем. Различното при канадците е, че те не го правят, за да се покажат, а това при тях е начин на живот и на отношение към спорта”, смята членът на БОК. И допълва, че въпреки че олимпиадата не е обикновено първенство, ние българите не трябва да се подценяваме.
Кметът е “откраднал” и идеи за града - донесъл е от Канада куп снимки на паркове, пейки, стойки за велосипеди, пешеходни и вело-алеи. И твърдо е решил да включи канадски опит при основните ремонти на парковете във Велинград, които ще започнат след няколко месеца. Това е начинът да се сбъдне част от желанието “Искам Велинград да стане Ванкувър”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.99 %
PM 2.5 µg/m3 29.49
PM 10 µg/m3 31.91

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай