Велинград - online - Управляващите успокоиха: Общинската болница не е застрашена от закриване 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 23
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“
· Велинградчанка пробяга маратона в Копенхаген
· Извършено бе най-мащабното зарибяване на река Чепинска
· Поредно отличие за МФГ „Каменчани“
· Фестивалът в Костандово се превърна в тридневен празник

Управляващите успокоиха: Общинската болница не е застрашена от закриване
Публикувано 2010-02-09 09:31:06 от Темпо

Общинската болница във Велинград не е застрашена от закриване. Уверенията, че тук здравната реформа няма да е толкова болезнена, както на други места, дойдоха от депутата на ГЕРБ Иван Иванов и ръководители на различни нива от държавната власт.

Рядко се е случвало във Велинград в спешен порядък да се съберат толкова властимащи. На 3 февруари в голямата зала на общината пред колектива на “МБАЛ Велинград” застанаха народните представители Иван Иванов от ГЕРБ и Георги Петърнейчев от БСП, областният управител Дончо Баксанов и заместничката му Ваня Минкова, д-р Станимир Генев от Националната здравноосигурителна каза, шефовете на Районния център по здравеопазване д-р Лина Веселинова и Районната здравна каса д-р Мая Влайкова и проф. Петър Кавлаков от Медицинския университет в Пловдив. От страна на общината присъстваха председателят на Общинския съвет Мустафа Джамбаз, много съветници и заместник-кметовете, а кметът Иван Лебанов отсъства заради среща при президента Георги Първанов по същото време.
Управителят на общинската болница д-р Атанас Ташев благодари за присъствието на толкова институции. Успоредно с подкрепата за провежданата здравна реформа той заяви, че не са съгласни с условията на новия договор с НЗОК, който намалява с 47% приходите на лечебните заведения. Това вещае финансов колапс, а и не може всички общински болници да се мерят с еднакъв аршин, каза д-р Ташев и приведе данни за натовареността на “МБАЛ-Велинград” през 2009 г. Годишно общинската болница търпи загуби от около 180 000 лева заради Спешната помощ, която обслужва. С планираните за 2010 г. средства болницата няма да може да осигури качествено здравеопазване. Според медиците за провеждането на здравната реформа не е осигурено технологично време и финансов ресурс. Персоналът е на кръстопът “да бъде или не” и има 4 конкретни искания: съществено увеличение на лимита от НЗОК; да отпадне изискването за двама специалисти във всяко отделение и за патоанатом; да бъде дадена отстрочка от 2-3 месеца за регистриране на микробиологична лаборатория към болницата, за да се сключат още клинични пътеки; дейността на Спешната помощ да бъде предоставена на “МБАЛ-Велинград”. Подкрепяме протестите на общинските болници и имаме готовност също да протестираме, за да защитим съществуването на общинската болница на пазара на медицинските услуги във Велинград, каза д-р Ташев.
Подкрепата на Общинска администрация и на Общинския съвет за болницата заявиха зам.-кметът В. Цветанова и председателят М. Джамбаз.
Оказа се, че гостите са във Велинград по покана на областния управител Д. Баксанов, който определи като главно свое задължение да е връзката между местната и централната власт. Той ясно заяви недоволството си, че е научил за проблема от медиите, но въпреки това е осигурил присъствието на нужните специалисти.
С желанието проблемите да се решават в диалог д-р Ст. Генев от НЗОК защити реформата и нейната цел - пациентът да получи по-добро качество на медицинските услуги. Той не прие оценката на д-р Ташев, че изискванията на Касата са несправедливи и неосъществими, както и исканията да отпаднат нормативите за двама специалисти и патоанатом. Намалението от 47% важи за болниците в цялата страна и само за първото тримесечие на 2010 г., след което бюджетът ще се коригира и ще бъдат платени всички реално извършени дейности. Притесненията са излишни, общинската болница няма да се закрива, каза д-р Генев и препоръча да се работи по идеята за разкриване на места за долекуване на пациенти, защото това ще се финансира.
Браво на Велинград, че запази общинската болница, каза депутатът от ГЕРБ Иван Иванов. Г-н Иванов пожела проблемът да не се политизира и обясни, че за да няма нарушения и изночване на Касата, в началото на годината болниците ще получат по-малко пари, а после ще им се доплати.
Георги Петърнейчев от БСП подкрепи искането да отпадне изискването за двама специалисти в отделение, защото заради това се вадят стари дипломи и се назначават лекари само по документи. До момента реформата не е достатъчно справедлива и прозрачна и докато не приключи, държавата трябва да помага на болниците с целеви средства за ремонти и апаратура, смята депутатът.
Аплодисменти пожъна изказването на проф. Петър Кавлаков, който на младини е работил в Селище и Сърница и заяви, че едно е да живееш на Медени поляни, друго е на жълтите павета. Сбъркана е философията на здравната реформа лекарите да са ЕТ, а болниците търговски дружества. Другата грешка е, че от години държавата се отдръпна от специализацията, лекарите нямат интерес и възможност да специализират и идва вакуум на кадри, а като няма кадри, болницата се самозакрива - това е ключовият и скрит момент според професора. Той подчерта, че общината не може да стои настрани и да чака всичко от държавата, а държавата е крайно време да уточни здравната карта и да сложи нормативи за броя на болниците.
Венко Бозев, който е председател на комисията по здравеопазване в Общинския съвет, отправи въпрос към д-р Лина Веселинова защо РЦЗ е лицензирала микробиологичната лаборатория на частната “Здраве” при положение, че помещенията са на общината и дали това не е толериране на едно от здравните заведения за сметка на другото. Той припомни, че и инвентарът, който ползва в момента лабораторията, е дарен от РИОКОЗ на община Велинград.
Д-р Веселинова мотивира решението с това, че община Велинград е решавала много бавно проблемите със собствеността на лабораторията, а времето е притискало РЦЗ за сключване на договорите. Тя категорично отхвърли искането Спешната помощ да се прехвърли на общинската болница, защото това е държавно звено.
Без конкретен отговор остана въпросът на д-р Илза Попова, управител на “СБР-НК” - филиал Велинград по какви правила и в какви срокове Касата ще се разплати със здравните заведения за реално извършената дейност.
На финала на срещата депутатът Иван Иванов отправи многозначително пожелание във връзка с новия закон за здравето: “Пазете имотите на общината - те са ваши!”. Това не беше тема на спешно свиканата среща, но е тема, която бързо се задава на хоризонта и вещае нови сблъсъци в сферата на здравеопазването във Велинград.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.12 %
PM 2.5 µg/m3 27.65
PM 10 µg/m3 29.90

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай