Велинград - online - Запорираха втора банкова сметка на общинска болница 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 20
· Първият учебен ден се превърна в урок за доброто
· Тече кампания за пробно машинно гласуване за изборите
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване
· Силна буря в Сърница
· С над 197 000 туристи Велинград е най-предпочитаният СПА курорт
· В областта се проведе полицейска спецакция
· Концерт на световно ниво в памет на Николай Гяуров
· Марена Балинова отново подкрепи базиликата “Св. Николай Чудотворец” в Ракитово
· Престижни награди за Младежката музикална формация
· 13 години СНЦ „МИГ Белово, Септември, Велинград“
· Малки обяви: 20.09.2022
· Старото читалище има нов покрив
· IN MEMORIAM: Почина треньорът Борис Чолев
· Книгата „Д-р Дошкинов - Човекът-Лекар“ на първа среща с читатели
· Оспорвана надпревара в състезанието „Млад пожарникар“
· „Чепинец“ с нова убедителна победа
· Плувците ветерани завоюваха общо 35 медала
· 8 финала и 6 комплекта медали за КСТ „Импулс – Велинград 2002“
· Силен старт в новия състезателен сезон за КСТ „Импулс“

Запорираха втора банкова сметка на общинска болница
Публикувано 2008-12-23 17:59:03 от Темпо

700 000 лева на общинската болница “МБАЛ-Велинград” са запорирани в две банкови сметки. Първо бе направен запор на сметката в “Булбанк” по искане на фирмата “Булфарма” на д-р Михаил Тиков. Вторият запор е на сметка в “Райфайзенбанк” по искане на “ДКЦ-1”, на което мажоритарен собственик също е д-р Тиков. “Булфарма” и “ДКЦ-1” претендират за пропуснати ползи по договори за доставка на лекарства и за наем.
Веднага след запорирането на втората сметка колективът на “МБАЛ-Велинград” излезе с декларация. В нея се казва: “Остро осъждаме направения запор на банковите сметки на болницата от ДКЦ-1 с управители д-р Георги Дошев и д-р Костадин Паунов, с което обричат на икономически крах лечебно заведение с над 50-годишна история. Обръщаме се към кмета и Общинския съвет за съдействие и молим гражданите на двете общини Велинград и Ракитово за морална подкрепа по повод желанието на определени личности да ликвидират общинската болница за сметка на частното лечебно заведение”.
Проблемът влезе като първа точка в дневния ред на сесията сна 18 декември, на която дойдоха и част от персонала на общинската болница. Управителят д-р Атанас Ташев заяви, че болницата работи много добре, има приходи от Здравната каса, но след направените запори не могат да се разплащат с фирмите и има опасност да спрат доставките на лекарства и консумативи. Няма средства и за заплати, ток, вода. Голямата опасност е, че по време на идващите празници общинската болница може да се окаже в невъзможност да поеме случаите на Спешната помощ. Медицинските екипи ще работят и в празничните дни, но без консумативи ще са с вързани ръце. Д-р Ташев призова общината или да възстанови средствата по запорите или да разреши болницата да тегли кредит.
От разискванията в комисиите по икономика и здравеопазване е станало ясно, че търсенето на кредит е неизбежно. Сергей Кичиков, председател на Комисията по икономика, изрази опасения, че в настоящия момент малко банки биха отпуснали такъв кредит и общината трябва да мисли с какво ще го гарантира. Венко Бозев съобщи, че според юристите запорите ще отпаднат, но процедурата е бавна, а през това време общината е длъжна да гарантира кредита, за да остане болницата общинска, защото сценарията е тя да фалира и д-р Тиков да остане монополист.
Дискусията продължи повече от час и за пореден път върна лентата назад - към вините и отговорностите на бивши кметски управи, общински съветници и бившата управителка д-р Йорданка Савова. Включи се и депутатът Фидел Беев, който обвини предишния Общински съвет, че е защитавал д-р Савова и кмета Иван Лебанов, че е подписал Акт 16 за “Здраве”. “Подписах за хоспис, а не за болница, защото всички книжа бяха изрядни и нямам право да не подпиша”, отговори кметът. Като съветник в предишния мандат Екатерина Каферинова припомни, че 90% от лекарите са били за построяване на втора болница и писмено са го декларирали, а контрольорът на болницата д-р Здравка Масларова е бил от листата съветници на Ф. Беев. Тома Пачалов предложи депутатът да използва правомощията си и да внесе казуса в комисията по здравеопазване в Народното събрание.
След много спорове се наложи кметът да призове за повече прагматизъм и съветниците още същия ден да гласуват решение за кредит. Против тегленето на кредит се изказа неколкократно зам.-председателят Александър Гагов. Според него проблемът опира не до здравеопазване, а до бизнес, това са бизнес-отношения и затова трябва да се направи сериозна комисия, която да преговаря с тези, които са запорирали сметките.
Самото решение претърпя много редакции, но в крайна сметка с пълно единодушие съветниците дадоха съгласие управителят д-р Ташев да започне процедура по теглене на кредит до 700 000 лева, като община Велинград ще бъде гарант пред кредитната институция. С отделно решение Общинският съвет задължи кмета, председателя на ОбС и юристите да изготвят правен анализ и програма за финансова стабилизация на общинската болница.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 78.99 %
PM 2.5 µg/m3 29.49
PM 10 µg/m3 31.91

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води