Велинград - online - Дойде време разделно за лекари и болници 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Дойде време разделно за лекари и болници
Публикувано 2008-08-11 22:50:12 от Темпо

Правилото “Преди да се обединим, да се разделим” важи за медицинското съсловие във Велинград в обратен ред. Тук лекарите от общинската болница “МБАЛ-Велинград” и частното “ДКЦ-1” години наред след приватизацията на бившата поликлиника работиха в пълен синхрон. Дори всички вкупом преди по-малко от 4 години заявиха, че подкрепят построяването на нова частна болница и тя няма по никакъв начин да пречи на общинската. Всъщност можеше да стане точно така - едни и същи медици да продължат да работят в общинската болница, частното ДКЦ и частната болница и всичко в съсловието щеше да е мирно и тихо. Но непредвидена промяна в закона забрани на лекарите да работят едновременно в две болници и сега, когато частната болница е почти готова, дойде време разделно.
В момента всеки от работещите в общинската болница е поставен пред дилемата дали да остане на досегашното си работно място или да приеме офертата на бъдещата МБАЛ “Здраве” на д-р Михаил Тиков. Казусът обаче надхвърля личния избор на медиците и опира до това дали общинската болница ще продължи да съществува като такава. Защото във Велинград няма кадри за две болници, а общинската е пряко зависима от скенер, рентген и лаборатории, които са собственост на ДКЦ или се намират на негова територия.
На 1 август на събрание на двете синдикални организации на КНСБ и КТ “Подкрепа” с пълно единодушие 116-те присъствали лекари и медицински сестри са отказали да отидат на работа в бъдещата частна болница и са се обединили около идеята, че не трябва да се допуска приватизация на болницата. На 5 август Общинският съвет, който е юридически собственик на болницата, излезе с декларация, че застава твърдо зад ръководството и служителите на МБАЛ и няма да допусне разбиване на болничното здравеопазване във Велинград.
На сесията на 5 август проблемът бе изложен от д-р Ванков, завеждащ Неврологично отделение. Пред съветниците той заяви, че има реална възможност общинската болница да попадне в ръцете на един човек, който да стане здравен монополист в града. Конкретна опасност има от затварянето на Клиничната лаборатория под предлог, че ще се прави ремонт (оборудването на лабораторията е на общинската болница, но тя е в помещение под наем в сградата на частното ДКЦ-1). Ако болницата бъде лишена от лабораторията, това означава спиране на всички клинични пътеки и на всякакво финансиране. В лекарското съсловие има разделение, психоклиматът в болницата е лош, работещите са сериозно притискани и примамвани с обещания за високи заплати да се преместят в частната болница. Кадрите все още са в общинската болница, но са свидетели как се предлага разпределение на бъдещи дялове след приватизацията на МБАЛ по схема 40% за общината, 40% за д-р Тиков и 20% за лекарите. От името на участвалите в събранието 116 човека д-р Ванков поиска подкрепа от общината за техните работни места, за недопускане общината да няма мажоритарен дял и гаранции, че ако болницата се приватизира, то ще е от хора, които са доказали грижата си за общественото здравеопазване.
Пред сесията говори и завеждащият Хирургично отделение д-р Ташев. Във Велинград няма персонал за две болници, възможно е голяма част от лекарското съсловие да премине на работа при д-р Тиков, каза той и настоя за спешна среща. Заедно с д-р Чешмеджиев, който е и общински съветник, алармираха за бъдещите проблеми със Спешната помощ, хемодиализата, неосигурените пациенти.
Кметът Иван Лебанов бе лаконичен и ясен: “Щом д-р Тиков извива ръцете, ще открие своята болница на “куков ден”. Той разясни, че за да заработи новата болница, трябват подписите на кмет и главен архитект и те няма да бъдат поставени, ако не бъде осигурена равнопоставеност между общинското и частното здравно заведение. Съветниците също заеха твърда позиция и отпуснаха 50 000 лева за превръщането на сградата на работническото общежитие пред болницата в общинско ДКЦ, което да е конкурент на частното.
Исканата от лекарите спешна среща се проведе ден по-късно, на 6 август, но тонът вече беше друг. Участваха кметското ръководство, председателството на Общинския съвет и съветниците от комисията по здравеопазване. Д-р Хърльов, временно изпълняващ длъжността управител на общинската болница, поиска общината и д-р Тиков да начертаят план как ще се върви занапред. Кметът заяви, че има информация, че в индивидуални разговори се извиват ръце на лекари, за да се приобщят към частната болница. Важните въпроси според него са два: има ли кадрови ресурс за две болници и какво ще стане с лечението на 6000 неосигурени пациенти от общината. Ако персоналът на общинска болница се разпилее на две места, ще трябва допълнителен, отговори д-р Хърльов. Размерът на проблема с кадрите пролича от думите на д-р Вакльова, че в цялото Вътрешно отделение остават само двама лекари, но то ще работи.
Д-р Бучков отрече, че има извиване на ръце и поиска общината да стимулира конкуренцията между болниците. На въпроса му с какво частната болница пречи на общинската д-р Ванков отговори, че е точно обратното - пречи се на общинската болница. В конкуренцията между двете болници ще се роди истината кое здравеопазване е по-добро и населението ще избере, каза д-р Ванков.
Д-р Георги Дошев, управител на ДКЦ-1 и МБАЛ “Здраве”, изрази несъгласие, че е упражняван психологически натиск. Към колегите си той се обърна с думите, че не може да обещае по-добри възнаграждения и че в частната болница няма да могат да се взимат пари под масата и няма да има приходи без фактури. Той попита дали ако община Велинград имаше хотел, нямаше да разреши пускането на други хотели. И напомни, че изискванията на Здравната каса ще стават все по-европейски и строги, така че вариантът е обединение на двете болници. В думите му д-р Ванков видя намек, че в общинската болница остават корумпираните лекари.
Д-р Гугалов видя ситуацията така: 2 болници, които се конфронтират или 2 болници, които са в синхрон. Изходът е в намирането на вариант за колаборация, за съвместно дружество със запазване на общински контрол върху собствеността. Да се търси точката на баланса, решения, а не конфликти, поиска и д-р Чешмеджиев.
В пространно изказване д-р Михаил Тиков съобщи, че е поръчал социологическо изследване, което да покаже реалното ниво на здравеопазването във Велинград. Закупуването на скенер за 300 000 лева и създаването на пато-хистологична лаборатория в ДКЦ-1 показват загриженост за пациентите, а не негативно отношение към общинската болница, която се ползва от тези придобивки. Ние инвестираме във Велинград, за да запазим здравеопазването, каза д-р Тиков и покани общинарите да отидат на място да видят какво е направено в новата болница. Изводът му бе “Куче да вържете в общинската болница и то ще избяга”, посочвайки раздутия и немотивиран персонал и лошите битови условия.
Бъдещите намерения на инвеститора: когато пусне неговата болница, ще направи предложение пред Общинския съвет за публично-частно партньорство. Ще подпише и публичен договор, че ще се лекуват всички пациенти, като се поемат и спешните случаи. В същото време е подготвен иск за 850 000 лева, които инвеститорът ще си търси от общинската болница за пропуснати ползи, тъй като дълго време я е кредитирал с лекарства. Ако бяхме недобронамерени, предизвестието щеше да е пуснато и общинска болница нямаше да функционира, подчерта д-р Тиков. Желанието си за обединение на двете болници той очерта с думите, че няма да предприема никакви действия срещу интересите на общината, но само ако и общината не предприема действия срещу неговата структура.
Всички ние сме заложници на типична схема за източване на общинска собтвеност, която е заложена много отдавна, обобщи кметът Лебанов. Той поиска отсега да е ясно, че мажоритарен собственик ще е община Велинград, а не д-р Тиков и повтори, че ще подпише документите за новата болница само при ясни правила.
По темата предстои нова среща на 15 август, когато в нея ще се включат и юристи и специалисти от РЦЗ. Още на следващата сесия ще бъде избран общински контрольор на МБАЛ, ще се търси и позицията на община Ракитово, защото проблемът е общ. Темата ще продължим и в следващия брой на “Темпо”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.70 %
PM 2.5 µg/m3 29.05
PM 10 µg/m3 31.53

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води