Велинград - online - Цената на водата - еднаква за всички или не? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Цената на водата - еднаква за всички или не?
Публикувано 2008-07-29 08:58:31 от Темпо

В момента общинската фирма “ВКТВ” продава водата на три цени: 42 стотинки/кубик за фирми, 39 стотинки за жителите на Велинград и Драгиново и 30 стотинки за жителите на останалите населени места в общината. “Това го няма никъде в България”, заяви пред съветниците по време на Оперативното бюро управителят на “ВКТВ” инж. Иван Пукнев.
Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКВЕР) има категорично решение, че цената на водата трябва да бъде единна, а не диференцирана. Предишният Общински съвет обаче взе решение в община Велинград цената да остане диференцирана заради това, че потребителите в малките и отдалечени населени места не получават същото качество на услугата, липсват пречиствателни станции и по места има големи проблеми с водоподаването. В същото време реалната цена на водата в много селища е с по-висока себестойност: например в Драгиново и Бирково водата се кара отдалече, нужни са помпи и цената трябва да бъде 1.50 лева/кубик. Тъй като такава е ситуацията навсякъде в страната, ДКЕВР не позволява диференциране на цените на водата, обясни инж. Пукнев. Той посочи и какви суми плащат жителите на отделни села - примерно в Кръстава са платили общо 137 лева за вода през първото тримесечие, в Света Петка плащат общо по 600-700 лева месечно и на практика се получава така, че градът издържа селата.
Цената на водата се определя от ДКЕВР - на година “ВКТВ” заплаща на водния регулатор около 10 000 лева, за да бъде определена цената на водата за община Велинград. На 15 юли на открито заседание на комисията е взето решение за увеличение цената на водата с 6 стотинки до 48 стотинки/кубик. Окончателното решение на ДКЕВР ще се вземе на 30 юли, ден преди сесията на местния парламент във Велинград.
Единственото, което могат да решат съветниците, е дали да изравнят всички цени с определената от държавната комисия или да оставят диференциацията в сила. Според изразеното от г-н Пукнев пред съветниците становище, увеличението на цената на водата за селата с 18 стотинки ще бъде драстично и за да бъде избегнато, е добре да има диференциация. Ако остане вариантът с диференцирано плащане, ще трябва да се фиксира краен срок, в който цените все пак да бъдат изравнени.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води