Велинград - online - Пианистка прави концерт-подарък 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Пианистка прави концерт-подарък
Публикувано 2008-07-29 08:52:46 от Темпо

Вечерта на 8 август ще бъде особено щастлива за една жена във Велинград. Архитект Калинка Калоянова ще празнува своята 80-годишнина (съобщаваме възрастта, защото тя изобщо не й личи!) и ще получи подарък, за който всяка майка може само да мечтае. Същата вечер двете й дъщери Вида и Блага ще я поздравят с музика от сцената на читалище “Отец Паисий”.
Това е единият повод за предстоящия клавирен концерт. Концертът, който Вида Калоянова ще изнесе безплатно, е и нейният начин да благодари на читалището, че през летните месеци свири на рояла, подарен преди време от Николай Гяуров. Вида Калоянова живее и работи в Берлин и когато дойде в дома на родителите си във Велинград, няма къде да поддържа майсторската си форма. Преди време покойният Димитър Мечев, който е съученик и приятел на семейството, й предлага да свири в читалището. Сега създадената от него традиция продължава, а на 8 август всеки желаещ ще може да се докосне до изкуството на пианистката и до музиката на Роберт Шуман в нейно изпълнение.
Творческата биография на Вида Калоянова е доказателство за големия й талант (виж карето). По-малката сестра Блага върви по нейните стъпки, също е пианистка и също работи и живее в Германия. Двете наследяват любовта към музиката от родителите си: въпреки сериозната професия архитект майката Калинка свири на цигулка и виолончело, а бащата Иван е военен, който се слави със страхотния си глас бас-баритон. В дъщерите си г-жа Калоянова сигурно вижда осъществено своето музикално призвание. Тя завършва гимназия във Велинград и тук са първите й уроци по цигулка. Учи в класа на мадам Елена Кантарджиева, а любимата й учителка е Симка Праматарова. Съученичка е с Николай Гяуров и заедно с него участва в струнния оркестър, създаден от диригента Ангел Герин: Калинка Калоянова свири на цигулка, а бъдещият бас № 1 на планетата на виола. Коронното изпълнение на оркестъра е увертюрата към “Вълшебната флейта” на Моцарт, читалищният салон винаги е пълен, кипи истински културен живот, спомня си г-жа Калоянова.
Истинско културно събитие обещава да бъде и концертът на Вида Калоянова. Вход свободен за всички почитатели на хубавата музика!
Елена Баева
Вида Калоянова е завършила с отличие музикалното училище “Любомир Пипков” със специалност пиано. На 14 години, още като ученичка в същото училище, участва в конкурс за млади пианисти в Мидълсброу, Англия и получава първа награда. На конкурса в Солерно, Италия две години по-късно печели втора награда при неприсъдена от журито първа награда. На конкурса на името на Роберт Шуман в Цвикау (ГДР) е забелязана от прочутия пианист проф. Герхард Пухелт - член на журито, професор в Университета за изкуства в Западен Берлин и е поканена от него да следва в класа му. Вида завършва музикалното си образование в университета в Западен Берлин с пълно отличие и с блестяща характеристика от изпитната комисия. Завършва и майсторски клас при професор Лайграф в Хановер. Сега, след тежък конкурс при конкуренцията на 25 други кандидати, е преподавател в Университета за изкуствата в Берлин по специалността пиано. Освен преподавателска развива и активна концертна дейност в Западна Европа и Южна Америка. Наред с многобройните концерти с оркестър има и голям актив от успешни рецитали и майсторски класове.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води