Велинград - online - Каменица брани най-златното си място до Власа 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, October 23
· Лошият терен не спря „Чепинец” във Ветрен
· Ученическите спортни игри започват с футбол
Tuesday, October 16
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 16.10.18
· Местни рецепти за болното здравеопазване
· Къде “потъва” река Луковица?
· Срещата на кмета в Чепино завърши с напрежение по темата “Клептуза”
· “МЕТАЛИКА СТРОЙ” ВЕЛИНГРАД- ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА РАБОТИМ ЗА ВАС!
· Приключи асфалтирането на пътя до Чепинските бани
· Кой ще чисти зимните пътища през 2019 и 2020 г.
· СБУ гледа с оптимизъм към бюджета за 2019 г.
· КРИМИ ХРОНИКА 16.10.18
· Центърът за услуги в домашна среда в Ракитово получи оборудване
· Лайънс клуб продължава да помага
· Дарителска акция в ОУ “Христо Ботев”
· Човещината не идва само по празниците
· Герасим Георгиев-Геро и Валентин Танев гостуват с комедията “Швейк”
· Малки обяви: 16.10.18
· Поетична вечер в Чепино
· Гурбетът – спомени и песни през сълзи
· Творческо удовлетворение за ВГ “Велина”

Каменица брани най-златното си място до Власа
Публикувано 2008-07-22 09:05:20 от Темпо

Прогнозите, че следващата световна война ще е за водата, намериха потвърждение на общественото обсъждане, организирано на 16 юли от Община Велинград по инвестиционното намерение на “Терма Вел” ООД за строеж на хотел в кв. Каменица, в близост до минералния извор Власа. Атмосферата в препълнения салон на читалище “В. Левски” в Каменица бе заредена с истинска готовност за битка, след всяко изказване прехвърчаха искри от високо одобрение или неодобрение, а след края на обсъждането вместо страстите да се охладят, ескалираха, та се наложи в разрешаването на спора между две каменчанки да окаже помощ и полицията.
Крайният резултат от битката: срещнаха се и не се разбраха. Нямаше и как това да се случи, тъй като в продължение на повече от 2 часа никой не пожела да чуе аргументите на другия и обсъждането бе сведено до крясъци, ръкопляскания и освирквания. Двете основни групи - противници и защитници на хотела си размениха всевъзможни нападки: кой е каменчанин и кой не е, чия агитка е платена, кой как е облечен, кой какви данъци плаща и т.н. Накрая се разделиха, като всеки остана на своето мнение и до сближаване на позициите не се стигна.
Опит за конструктивно начало направиха от Общинска администрация, като Стоянка Кърпачева обясни законовата рамка, а заместник-кметът Валя Цветанова увери присъстващите, че всяко тяхно мнение ще бъде изслушано и взето под внимание при подготовката на решение по искането на “Терма Вел”. Тя подчерта, че кметът Иван Лебанов държи на местното самоуправление и затова е организирано общественото обсъждане в кв. Каменица. В същото време публичният дебат не значи забавяне на инвестиционните намерения, а е желание хората да са запознати с този значим проблем.
В конструктивен тон бе и изказването на арх. Бойко Кадинов, който за втори път в рамките на 2 месеца подробно разясни изготвения от него архитектурен проект за хотела. Не искам Велинград да е заден двор на случилото се в Банско и по морето, каза архитектът с каменски родов корен и увери съкварталците си, че се е стремил бъдещият хотел да има човешки измерения. Много често общественият интерес е ограбван в полза на частния, но този проект не предвижда да бъде открадната минералната вода, която е патримониум на всички нас, каза арх. Кадинов. Напротив - Велинград ходи върху злато и на извор Власа трябва да бъде изграден питеен павилион, какъвто проектът предвижда. Той отново подчерта, че проблемът с пералнята трябва да се реши в градски мащаб и общината да определи реални места къде да се направят нови обществени перални.
Към казаното от архитекта Георги Банев, управител на “Терма-Вел”, допълни, че хотелът ще има подземни гаражи и колите на гостите няма да задръстват тротоарите. Ще се открият 120 работни места, а преместването на пералнята ще е за негова сметка - веднага, щом общината каже къде да се направи. Г-н Банев посочи, че има разрешително да ползва 600 грама/секунда от общия дебит на Власа, който е 22 литра/секунда. Думите му, че сега никой в Каменица не ползва водата на Власа, защото с нея се топлят само училището и църквата, взривиха недоволството на залата.
Борис Голомехов изказа лично мнение, не като председател на Общинския съвет, а като човек с над 30 години опит в туризма. Той припомни на каменчани как от едно сметище е направен плаж и сега те дават квартири за почиващи. В същото време в квартала няма нито един хотел, а това е изключително важно за развитето на туризма. Думите му бяха посрещнати от викове “На нас не ни трябва хотел!”.
Последвалите изказвания на граждани очертаха две крайно противоположни позиции: твърдо против строителството на хотел, който ще застраши минералния извор Власа и ще доведе до закриване на пералнята и твърдо за построяването на хотел, който ще разкрие работни места и ще оживи туризма в квартала.
Важен проблем постави Надежда Гугалова от името на наследниците на Георги Табаков. Те са възмутени от начина, по който техен парцел от 500 кв.м. в района около Власа бил даден от общината на Георги Банев и Бисер Скендеров, а наследниците не са получили нищо. Велинградската реституция е ходене по мъките, на едни се взеха местата, на други се върнаха, Банев дойде от Македония и се настани в каменски земи, каза г-жа Гугалова. Зам.-кметът Валя Цветанова предложи юридическия казус да бъде разгледан от юристите на общината.
Васил Мунчовски попита кой ще гарантира, че при един строеж няма да се загуби част от водата на Власа. Мария Милова също постави темата за намаления дебит на минералните води, пресъхналите чешми, липсата на топла вода в баните. Това даде повод на г-жа Цветанова да напомни, че всички минерални води във Велинград са изключително държавна собственост и общината не се разпорежда с водата.
Цветана Янчева, която от 20 години се занимава с балнеолечение, предложи на уникалното място на извор Власа да бъде построен храм на минералната вода, който да привлича много туристи. Това ще бъде един от новите символи на Велинград и балнеологията, а хотели дал Господ много във Велинград.
Подобна бе идеята на София Ключкова, чието изказване предизвика бурно недоволство на част от присъстващите. Според нея пералнята в този си вид не трябва да е тук, а да се премести, за да има къде да перат хората. Изворът Власа да стане една атракция, като около него се възстанови и старият окроп. Категорично съм против да се копаят основи там, където извира свещената вода, каза г-жа Ключкова.
Водата ще остане, но дайте път и на младите да работят, да се вдигнат цените на имотите ни, да даваме квартири на почиващите, опонира Красимир Байлов. В Чепино и Лъджене се откриват работни места, защо не мислите за внуците си, попита и младо момиче.
Тези млади, които сега ни упрекват, ще го правят още повече, ако позволим да се затрие това, което е под земята, отговори Верка Табакова. Според нея трябва да се забрани всякакъв строеж, докато не бъде направена архитектурна карта и хидрогеоложко проучване, защото на мястото може да се открият останки от стар храм, параклис или светилище на минералната вода.
Проектът за хотел предлага храм или павилион на минералната вода, напомни Бл. Атанасова. Тя попита противниците на хотела дали не са се събрали против Георги Банев и дали щяха са против, ако предложението беше на някой от техните любими партийни лидери.
Това е най-златното място на Каменица, опонираха от залата. Донка Кандева призова да не се руши извора Власа и пералнята, а хотел да се прави на друго място. Според Валя Велкова проектът е хубав, но трябва да се видят и други и да не се бърза. Живко Желев, председател на обединение “Ден” от София, предложи да се направи паметник и да се възстанови хилядолетното място на събиране на 7 извора плюс конгресен център, който да представя различни СПА-техники. Георги Мандилов не се съгласи, изтъквайки, че за 54 г. не е видял автобус да спира там и хората да разглеждат мястото като историческа местност. Мария Цанова похвали общинското ръководство и каза, че искат хотел, но не по такъв начин с ограбване на имоти и без плащане на данъци.
Компромисен вариант предложи Георги Ст. Пашов: хотел да се строи на долната част на парцела, при Люпилнята, а пространството около извора Власа да бъде парк с храм на водата.
В отговор на многото въпроси дали са спазени отстоянията от извора до хотела арх. Кадинов обясни, че по различни нормативи исканите отстояния са от 5 до 15 метра, а в проекта отстоянието е 18 метра. Хидрогеоложко проучване ще се прави, ако инвестиционното предложение на фирмата бъде одобрено, а общината трябва играе по-активна роля в управлението на собствеността.
Водата е за обществено ползване, а не на шепа олигарси, каза Йорданка Ушева и призова каменчани да не позволяват това да се случи. Приватизирахте земите, унищожихте горите, една вода остана и нея искате да вземете, каза тя. От залата прозвучаха и искания за референдум по темата.
Слагайки точка на обсъждането, Валя Цветанова каза, че от чутите предложения ще изкристализира становище и то ще бъде предложено на Общинския съвет. Точката обаче бе сложена само в залата, навън битката продължи с нова сила, а истински ще пламне отново при гласуване в местния парламент.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води