Велинград - online - Заедно избрахме Седемте чудеса на Чепинския край 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Заедно избрахме Седемте чудеса на Чепинския край
Публикувано 2008-07-22 09:04:22 от Темпо

Дойде време да отчетем общата работа, която заедно свършиха Исторически музей Велинград, вестник “Темпо” и участниците в анкетата “Седемте чудеса на Чепинския край”. Идеята бе на музея, вестник “Темпо” я подкрепи, а 87 читатели дадоха своето мнение по темата - към тях е нашата голяма благодарност за проявената активност и съпричастност.
В получените предложения фигурират общо 74 (!) исторически и природни забележителности на Чепинския край. Най-много са гласовете за карстовия извор Клептуза - 66, следват минералните извори с 42 гласа, църквите и параклисите - 38 гласа, крепостта Цепина - 33 гласа, музея - 29 гласа, минералните бани - 28 гласа, Стария чарк - 16 гласа, Милеви скали - 14 гласа, връх Острец - 13 гласа, по 12 гласа събират Юндола, централният минерален плаж, пещерата Лепеница, връх Сютка - 8 гласа. Повечето от другите посочени от участниците в анкетата обекти имат по 5-6 гласа, някои само по 1-2. Има и единични предложения сред чудесата на Чепинския край да се наредят Анезица, Буков дол, магазина на бай Здравко - не ги подминаваме, те са част от съвременния градски фолклор и сигнал за нерешени проблеми. Има и твърде общи предложения като въздуха, красивата природа, многото реки и др.
За да бъдат обобщени мненията, по покана на организаторите на анкетата на 15 юли се събра група от хора, които имат отношение към историята на Чепинския край и към туризма. Поканихме Борис Голомехов като председател на Общинския съвет и като експерт в сферата на туризма, Георги Янчев като заместник-кмет и преподавател в ПГГС “Хр. Ботев”, инж. д-р Гено Пеев като лесовъд и инициатор за възстановяване на църковни храмове, Свилен Топчиев и Румен Вандев от сдружение “Суткя” Ракитово, което се включи в инициативата с предложение тя да бъде разширена и списъкът на забележителностите да включва и такива на територията на община Ракитово. От страна на музея участваха директорът Снежана Велева и етнологът Георги Куманов, а от страна на вестника Елена Баева.
Разглеждането на предложенията и дискусията по тях надхвърли 2 часа. Тъй като темата е огромна и не може да бъде изчерпана по този начин, решихме да следваме една основна практическа цел. А тя е да определим Седемте чудеса на Чепинския край и да ги покажем на гостите на курорта още през този туристически сезон. Защото идеята за Седемте чудеса има своя туристически потенциал и ние сме длъжни да го използваме.
Изправихме се пред трудности. Първата и най-голяма е състоянието на нашите чудеса. В хода на анкетата участници много точно посочиха, че те са ни от Бога дарени, но от хората занемарени. Това наложи да преосмислим мястото на някои от обектите. Истински спор имаше за пещерата Лепеница - безспорно чудо на природата, обект, който би привличал огромен брой туристи. Но от години пещерата е затворена и ако бъде включена в списъка, туристът ще може да види само една закована и непристъпна врата. Решихме да запишем “Клептуза - Лепеница”, тъй като Клептуза е част от карстовата система на Лепеница. И в същото време да призовем общинските ръководства на Велинград и Ракитово през този мандат да работят здраво, за да бъде отворена за туристи пещерата Лепеница - идея, за която имат интерес да помогнат и от туристическия бранш.
Друга трудност е, че има забележителности, до които няма достъп, няма изградена удобна за туриста инфраструктура. На много места в момента липсва всякаква маркировка и табели, така че туристът първо трудно ще стигне до тези обекти, а след това няма да има информация къде е и какво вижда.
При определянето на Седемте чудеса отчетохме, че голяма част от историята на Чепинския край се пази на територията на община Ракитово. От години се говори, че двете общини не трябва да се делят и сега даваме пример, че можем да работим заедно: освен крепостта Цепина край Дорково включваме местността Николица и часовниковата кула в Ракитово - обекти, които биха представлявали истински интерес за туристите.
Така избраните Седем чудеса на Чепинския край (виж карето) са съобразени с конкретната цел да има какви местни забележителности да предложим на гостите на курорта още през този сезон. Списъкът не е веднъж завинаги даден и закован, а е отворен. Забележителностите не са класирани, като истински чудеса те са равностойни!
Сега започва нов етап от работата - ще направим снимки на избраните обекти и ще подготвим текстове към тях, които ще публикуваме и във вестник “Темпо”. Още през август ще направим малка изложба и Седемте чудеса ще излязат на страниците на рекламния пътеводител “Накъде във Велинград”. Ще търсим и финансиране, за да ги издадем в отделна брошура, която да може да се вземе безплатно от всеки, който проявява интерес.
Темата за забележителностите на Чепинския край и за тяхното прославяне и рекламиране също остава отворена. С анкетата за Седемте чудеса направихме крачка, която може и да е малка, но вярваме, че е в правилната посока.
Елена Баева
Седемте чудеса на Чепинския край
Клептуза - Лепеница
80-те минерални извора и 7-те минерални бани във Велинград
Крепостта Цепина
Николица и часовниковата кула в Ракитово
Църквата “Света Троица”
Връх Острец
Пресечната точка на меридиан и паралел в м. Маркови скали

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола