Велинград - online - ТЕМПО КОМЕНТАР:С празен джоб, но със свободен дух! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.01.2023
· Пак удължиха договора за обществения транспорт
· „Тур дьо Франс: Етап България“ идва във Велинград
· АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
· Общините избират доставчици по програмата „Топъл обяд“
· Нови сгради ще разширят обхвата на две социални услуги
· Болните от грип се увеличават
· КРИМИ ХРОНИКА 17.01.2023
· Избраха нов врид управител на „ВКТВ“ в Ракитово
· След две години прекъсване отново ще празнуваме Бабинден
· Над 12 000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
· Акция „Жълти стотинки“ ще помага на общинската болница
· Програмата за туризма през 2023 година акцентира върху два юбилея
· Малки обяви: 17.01.2023
· Преброяване‘2021: Здравен статус на населението в област Пазарджик
· Таксата за битови отпадъци в Ракитово няма да се увеличава
· Завършиха ученическите игри по баскетбол
· Спортните успехи и събития през 2022 година
Tuesday, January 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.01.2023
· 2023 започна с 5 големи аварии по водопреносната мрежа

ТЕМПО КОМЕНТАР:С празен джоб, но със свободен дух!
Публикувано 2007-09-26 11:16:23 от Темпо

Преди няколко месеца шофьорите от градския транспрот в София блокираха движението, нарушиха графика за пътуване на столичани и ултиматумите им за увеличение на заплатите и други привилегии бяха удовлетворени. Тогава никой не разграничи шофьорите на кадърни и некадърни, а всички - правителство, общинско управление, граждани продължават да траят грубото отношение и лошото шофиране на някои от тях.
Но когато учителите поискаха дължимото им - Боже Господи, цял един народ се изреди да дава компетентно мнение за личните и професионалните качества на хората, които пожелаха след 10-15 години да не ги познават по вехтите дрехи. Защо? Защото учителите не създават неудобства, а са “виновни” за лошото възпитание на децата, недостатъчните им знания, употребата на цигари, алкохол и наркотици. Да сте чули някой да пита възмутен безобразничещо хлапе “Така ли те възпитават вкъщи?!”. Не, въпросът е “Така ли те учат в училище?!”
Цяло лято хлапетата в махалата не се прибираха вкъщи. Майките минаваха по няколко пъти на път за кварталното кафене и им подаваха по някой кроасан или вафла. Най-много, ако са се оцапали, възпитателно да ги нарекат “мурдар, писнюк, свиня” и т.н. или да им зашият педагогично як шамар. За книжки, топла храна и следобедни почивки не стана и дума. И когато една вечер (пардон, нощ) към 23.30 - 24 часа направих забележка на една родителка, че времето за прибиране на отрочето й според мен е преминало отдавна, тя се обърна и ме “затапи”: “Аз от проста даскалица акъл не ща!”. Е, уважаеми читатели, утре в училище пак ли ние, учителите, ще сме виновни за неграмотността и нахалството? Сега за стачката. От многото училища в община Ракитово ще стачкуват само СОУ “Св. Климент Охридски” и ОУ “Христо Ботев” Ракитово. Защо, бе колеги?! Уплашихте се, че ще дойдат проверки, ще запачнат уволнения, ще останете без пари. Да, стачката си има своите минуси, но голямото, което може да се постигне - изнасяне на действителните проблеми за състоянието на образованието пред обществото и заплащането на учителите, е по-важно. Нека всички да разберат, че ние не сме и учители, и родители, и общество за учениците, а всеки трябва да си поеме отговорността. Защо от министерството препоръчват спазването на българската поговорка “Преклонена глава сабя не я сече”? Защо, бе господа министри и експерти? (То ние знаем какви експерти са, ама нейсе!) Защото сте по-силните в момента, защото знаете, че с една учителска заплата не можем да си позволим да стачкуваме дълго време, защото се мислите за несменяеми!
Нестачкуващите “елитни” училища в района утре, ако резултатът от стачката е положителен, ще застанат пред банкоматите и ще изтеглят “спечелените” пари, а ако нищо не излезе, както сочат прогнозите, ще оберат стачниците - и материално, и морално. Но: едните ще се чувстват с по-свободен дух и с по-празен джоб, а другите ще продължат да си слагат катинар на устата и “Благославяйте, че сме на работа” (думи на отказваща да стачкува).
Другият момент е “нехаресването” на Янка Такева. Ами аз също не я харесвам. Знам, че не е най-подходящият човек за лидер на СБУ към КНСБ, т.нар. “стачкуваща в коприна”, но ние също сме си виновни, че я търпим толкова години. Та тя е сменяема, но истинският проблем е, че учителската гилдия е разединена.
Колеги, прочетете есето на Любомир Левчев, публикувано на първия учебен ден 15.09.2007 г. във в. “Стандарт”, за да добиете самочувствие. В него пише: “Господа политици, положението наистина е драматично. Защото, ако шофьорите (не вашите, разбира се) стачкуват, автобусите няма да отведат хората от един квартал в друг. Но ако учителите стачкуват, нацията не може да се придвижи от една епоха в друга. А нали това искаме”.
Невена Павлова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 92.94 %
PM 2.5 µg/m3 23.43
PM 10 µg/m3 39.73

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica