Велинград - online - Сесия 30.11 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, November 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.11.2022
· В годината на местните избори такса смет остава без промяна
· Политическа математика: Хартиените бюлетини - разровиш ли ги, ще мирише
· Ремонтът на ул. „Бачо Киро“ е напът да взриви търпението на хората
· В ОИК - Ракитово постъпи сигнал срещу кмета
· СХР алармира за лошото състояние на пътя Велинград - Варвара
· Общинската болница погаси половината от наследения дълг и получи отсрочка от НЗО
· Комисия подготвя Областна аптечна карта
· Различният час на класа
· Образование отвъд граници
· КРИМИ ХРОНИКА 22.11.2022
· Малки обяви: 22.11.2022
· Монтирани са първите 9 пейки в парка на болницата
· Ракитово посреща Коледа с базар и ледена пързалка
· Във Велинград се проведе семинар на медицински специалисти и здравни медиатори
· „Чепинец“ натрупа нови три точки в актива си
· Изключително представяне на плувеца Антон Тупаров
· В ПК „Белмекен“ трупат медали и опит
· „Велинград волей“ започна участието си в първенствата
· 24 училищни отбора на старта на волейболния турнир

Сесия 30.11
Публикувано 2006-12-06 09:19:22 от Темпо

“Стройком” в епицентъра на общински игри и частни интереси
Три години и половина общинската фирма “Стройком” е заложник на постоянно променящата се конюнктура в местната власт. През пролетта на 2004 г. тогавашният кмет Фидел Беев прокара смяната на управителя Таня Гончева от СДС и след решение на тогавашното мнозинство в Общинския съвет назначи като врид управител предложения от БСП Тошко Кютов. Сега по иницатива на групата “За диалог”, в която са съветниците на Ф. Беев от Зелената партия и БЗНС с лидер Г. Велев, се тръгна към обявяване на конкурс за управител на фирмата. На 30 ноември Общинският съвет отдели на точката повече от 2 часа, през които основен спор бе, че съдбата на “Стройком” не е решена, защото общината още не е приключила конкурса за обществената поръчка за сметопочистването (същата се точи от 2003 г., когато кмет бе д-р Цв. Дафов). Докъде е стигнала процедурата не стана ясно нито на комисиите, нито на сесията. От една страна съветници твърдят, че фирмите са потвърдили участието си още на 1 септември и че трябва да се спазват сроковете по ЗОП и вече да има решение на комисията. От друга кметът Дулев и зам.-кметът Ходжов са категорични, че никой няма да подпише решение, заради което да отиде на съд. Преминалата през много трудности фирма “Стройком” се озова и в епицентъра на политическа буря. И стана повод съветниците да си кажат: Заварин Маров: Гилотината на гласуването е подготвена, но какво се защитава? Не случайно Фидел Беев е тук и си защитава личните интереси в кулоарите. Неговите апетити към това предприятие са доказани. Ще сложим нов управител, който ще поведе “Стройком” в посока “Братя Бееви”! Екатерина Каферинова: Е ли законно врид управител да продължава да управлява 3 години, след като по закон спечелилият поста с конкурс се назначава за 3 години? Обществената поръчка може и въобще да не приключи, защото от 2003 г. много неща са се променили и фирмите нямат интерес да работят при тогавашните условия в конкурса. Не се маха сегашният врид управител, а се изпълнява решение на Общинския съвет за провеждане на конкурс. Реджеп Сиджим: В Общинския съвет вече има ново мнозинство и трябва да се сменят няколко управители. Мнозинството вече е избрало и врид кмет. Хора, които силно се мразеха, сега се прегръщат!
Иван Лебанов: Има една групичка хора, за които е приказката “Ненаиграли се”. 3 години се занимаваме със смени, а не се занимаваме с проекти - да тръгнат Сютка, Юндола, “Хеттрик”. Имаме 9 месеца, за да променим посоката. Като добавка още един скандал: Заварин Маров постави ребром въпроса защо не се изпълнява новият Закон за местно самоуправление, според който директорите на общински предприятия като Атанаска Хрисчева не могат да бъдат и съветници. Г-жа Хрисчева обясни, че е направила консултация с юристи и тяхното мнение е, че в случая има “заварено положение”. Подкрепи я Неджат Кехайов, който изтъкна, че пълномощията на съветника по закон се прекратяват при избирането му за управител, а тя вече е била избрана. От групата на БСП обаче бяха ясни, че ще поставят въпроса дали гласуванията, в които е участвала Ат. Хрисчева, са законни.
Решението за провеждане на конкурс бе взето с 15 гласа за, 7 против и 3 въздържали се. След това започна най-дългата процедура - избор на комисия, която да проведе конкурса, за който съветниците отделиха близо час. Крайният резултат: избрани бяха съветниците Димитър Гаджев, Снежана Велева, д-р Цветан Дафов и Стефан Асенов. За председател на 5-членната бе предложен юристът от Общинска администрация Владимир Деспотски. Фактът, че ОА остана само с един представител, предизвика зам.-кметът Никола Вецов да обвини съветниците, че преяждат с власт и да им напомни, че за функциите по чистотота отговаря администрацията. А всички желаещи да се кандидатират за управител на “Стройком” и отговарящи на условията (като не по-малко от 3 г. управленски стаж в търговско дружество) трябва да са готови с документите си до 12 януари 2007 г. Разбира се, ако решението не бъде обжалвано, което изглежда неизбежно.


Рекламните билбордове - една година приказки без резултат
Владимир Коцев внесе молба в общината да постави рекламен билдорд на мебелна фабрика “Братя Коцеви” на кръстовището на входа на Велинград. Молбата бе сполетяна от съдбата на всички досегашни подобни искания за поставяне на билбордове през последните години - отказ. А такива искания има много, защото за билбордове чакат почти всички големи хотели и много фирми в града.
Отново отказът бе опакован в доброто намерение на общината да не прави нещата на парче, да изгради стратегия за разполагане на такива рекламни съоръжения, да се пребори с незаконните рекламни табели, за които никой не плаща, да събира много по-големи приходи от реклама и т.н., и т.н. Опаковката обаче вече е стара и изтъркана, защото Общинският съвет повтаря всичко това повече от година и все без никакъв конкретен резултат. Молбата на г-н Коцев стана катализатор на дълги обсъждания в комисиите, дори на предложение още на тази сесия общината да обяви конкурс поне за утвърдените 5 места, на които доскоро бяха билбордовете на Беев. Но отново нямаше нито готовност, нито единомислие между съветниците.


Постигнаха консенсус по спора за Юндола
Преди месец общинските съветници взеха решение за изменение на улична регулация на Юндола по молба на собственика на парцели Юлиян Генов. След скандала, разиграл се в залата с директни обвинения за взимане на пари, срещу решението бе пусната жалба от 10 семейства, които също имат имоти в съседство. На заседанието на Комисията по общинска собственост на 27 декември от името на жалбоподателите Георги Колев и Ангел Чопев поискаха Общинският съвет да защитава интересите на всички в общината и заявиха, че ще изразят своето недоволство и по време на самата сесия. Затова бе взето решение комисия от Общинска администрация, Общинския съвет и жалбоподателите на следващия ден да отиде на място на Юндола да се запознае с изменението на регулацията. Резултатът от посещението бе постигане на консенсус, че решението е изпълнимо. Но собственикът Юлиян Генов допълнително ще бъде задължен от общината да подпише договор, че ще направи и асфалтира пътя за своя сметка и че няма да прекъсва магистралния водопровод, който попада под трасето.


Въртележката със земите
Колко и какви имоти има Община Велинград? Този въпрос бе поставен от съветници преди месец и на 30 ноември се очакваше общината да представи подробна справка. Няма да има такава справка, защото данните са много динамични и има голямо движение на имотите, заявиха от ОА пред комисията по общинска собственост на 27 ноември. В отговор съветниците решиха, че няма да взимат никакви решения за земеделски земи, докато не им бъде дадена пълната информация.
На сесията пред местния парламент говори председателят на Общинската комисия по земеделие и гори инж. Сава Бошнаков. Той разясни, че 10-годишният срок е изтекъл за 15 землища на територията на общината и все още е в сила за Драгиново, Сърница, Медени поляни и Побит камък. През 1993 г. е било признато правото на частна собственост върху 24 000 декара при налична площ от 22 000 декара. През май и юни т.г. от комисията са предоставили на общината списък за изчистените откъм претенции имоти. Стига да иска, община Велинград може да ги актува като свои - така, както е нпарвила това например община Пазарджик. Ако имотите не са актувани като общински, комисията уважава исканията на всеки, който докаже правото си на собственост. Ако общината ги актува, това няма да се случи, но решението за актуване трябва да се вземе от кмета на общината, заяви инж. Бошнаков.
Кметът Стоян Дулев не се съгласи и каза, че има разминаване в данните, които общината получава от Комисията по земеделие и гори, като изчезват апетитни имоти. Списъкът на имотите не се допълва, а постоянно намалява. Г-н Дулев обвини съветниците, че те искат информация за общинските имоти, само за да се оземлят с такива. Съветникът З. Маров настоя кметът по най-бързия начин да актува общинските имоти, за да няма далавери със земеделски земи. А Димитър Касапски образно описа ситуацията като въртележка: години никой не търси даден имот, той попада в списъка на общината и веднага се намира кой да го поиска. Отвъд верните констатации и пожелания обаче местният парламент не посочи как да се реши проблемът.
Материалите от сесията подготви Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 87.50 %
PM 2.5 µg/m3 29.06
PM 10 µg/m3 44.90

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай