Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Готов ли е Велинград за новия курортен сезон? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Готов ли е Велинград за новия курортен сезон?
Публикувано 2006-06-20 16:18:50 от Темпо

Михаил Александров, комплекс “Александрия”:
Oт туристическа такса една теменужда не е засята
Готовността за туристическия сезон тази година не е по-различна от тази за миналата или тази преди 5 години. Какво правим ние, заетите в туризма - предлагаме храна и подслон. Но развлечения, атракции, добра инфраструктура, приветлив и чист град - това е в ръцете на общината. Туристи, избрали да почиват във Велинград, ме питат къде да отидем и аз не мога да им кажа. Символът на Велинград езерото Клептуза е в окаяно състояние, положението е плачево. Никой не си мърда пръста. Стига сме лежали на стара слава - чист въздух, красива природа. Това го има в целите Родопи. За да сме интересни, има нужда от специфика, от предлагане на нещо различно. Освен това нощувката тук е твърде скъпа за туристите и рискуваме след време те да прескачат Велинград. Що се отнася до туристическата такса, която плащаме, няма проблем тя да бъде и 1 лев. Но нека сме сигурни че парите се инвестират за туризъм - за почистване, за инфраструктура за облагородяване на паркове. Миналата година с моите колеги сме внесли 91 хиляди лева, къде са тези пари? Потъват в бюджета за заплати на служителите на администрацията, една теменужка не е засята с тях. Имаше идея представителите на бизнеса да управляват парите от курортна такса, но и тя си остана само идея. Моите прогнози са, че за съжаление след 10 години тук няма да има туризъм, ако нещата продължават така. Само с чист въздух не става!

Васка Милушева, изпълнителен директро на Агенция за регионално развитие - Център за бизнес и инфомация:
Трябва да решим какъв курорт сме
Велинград не е готов за туристическия сезон, мръсен е, неугледен, парковете са в лошо състояние, пътищата до хотелите също не са в добър вид. Отговорностите за това са на общината, но тя не иска да изпъли тези си задължения. Ние от агенцията заедно със сдружението на хотелиерите и ресторантьорите се опитваме да популяризираме туристически маршрути и да организираме различни забавнения на туристите, но тези усилия не са достатъчни. Мнението на външни специлисти по темата туризъм е, че е крайно време Велинград да изгради своята специфична визия и да има конкретна ориентация за това курорт за какви туристи е. Тоест трябва да решим дали сме СПА-център, балнеологичен център или град за конгресен туризъм. На база на това определение трябва да се гради и визята.
В момента стартират проекти за реализиране на публично-частни партньорства и европейските фондове имат много пари именно за развитето на туризма. Смятам, че местният бизнес е готов за подобно сътрудничество, но инициативата и ръката за едно сътрудничество трябва да бъде подадена от общината и местното ръководство. Ако това стане, има условия тук да се случат наистина хубави неща.

Начало на сезона, месец юни...
“Начало на сезона, месец юни...” пееха “НЛО” в една песен. За нас уж не важи - всички казват, че Велинград трябва да бъде и е целогодишен куророт. Наблюденията за съжаление показват, че градът ни може да бъде място за почивка през цялата година, но...само за уикенда. Как няма да е така, когато туристите просто няма какво да правят тук? А какво да направим ние, за да променим ситуацията? Само с добри намерения нищо не се получава, това вече е ясно и на децата. Преди време бе създаден Консултативен съвет по туризъм. Участниците в него се събраха само един път, без ясна идея и цел. Друг един път местни власти и бизнес решиха да създадат фонд “Туризъм”, в който да се събират парите от туристическа такса и същите тези пари да се инвестират за развитието на туризма. Впоследствие се оказа, че нямало механизъм, чрез който общината да може да събира тези пари. Е, как за няколко месеца нито един местен ръководител не намери време и желание да звъне един телефон или да отиде на място до някой морски град и да попита своите колеги как при тях от години има фонд “Туризъм” и чрез него стотици хиляди левове се инвестират за инфраструктура, за атракции, за озеленяване и т.н.?!
Най-парадоксалното в случая е, че самият директор на Държавната агнеция по туризъм Марио ал Джабури дойде във Велинград и заяви, че е готов да даде пари за изработването на рекламен клип, ако общината и местните бизнсмени също съберат някаква сума за него. За съжаление нямаше кой да го чуе - на срещата не присъства нито кмет, нито заместник кмет. Сигурно и по тази причина в скоро време градът ни няма да има рекламен клип. Жалко! Иначе никак не е лошо да се бием гърдите и да парадираме на ляво и на дясно че сме “СПА столицата” на България”. Но...дори и за поставянето на една табела на входа на града с надпис “Добре дошли във Велинград - СПА столицата на България” не се намери нито желание, нито време. А юни изтича, идва юли и в края на август: “А сезонът отлетя, вече никой не се дави...”!

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 77.94 %
PM 2.5 µg/m3 34.45
PM 10 µg/m3 36.71

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica