Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Градската тоалетна - тема-табу или подценяван пр 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Градската тоалетна - тема-табу или подценяван пр
Публикувано 2006-05-03 09:25:09 от Темпо

Исмет Бабучи, общински съветник, председател на комисията по екология и туризъм към ОС- Велинград: Елементарен въпрос, който не намира решение По темата за градските тоалетни трябва да има коментари, защото един турист може да си направи много изводи от състоянието на единствения такъв обект във Велинград.
Необходима е градска тоалетна, съобразена с всички изисквания .Не знам защо нямаме такава. Помня, че преди време гласувахме 20 хиляди лева за изграждането на тоалетна в квартал Чепино. С идея за изграждане на такива съоръженя бе и специализирана в тази област фирма, но с нея само бяха проведени разговори.
Много е грозно хората да се облекчават по сгради или в паркове,така че благодаря за “подсказването” на проблема. Мисля, че нашата комисия може да инициира проверки и дебат, ще потърсим и коментара на еколога в общината, може би ще поставим въпроса и на заседание на Общинския съвет.
Проблемът наистина е сериозeн, но мисля, че разходите за изграждането на такива съоръжения не са чак толкова големи. За съжаление се оказва, че един толкова елементарен въпрос не може да намери решение.
Като представител на местния паралмент от Сърница мога да кажа, че и там проблемът е със същата серизност. В града, който се оформя като туристичeски център, има само една тоалетна и тя е на много неподходящо място, в близост до гробищния парк. Категоричен съм, че и в Сърница такъв обект е необходим и трябва да бъде изграден, но на друго по-удобно място.

Тодор Енев, главен архитект на община Велинград: Има решения, но само на хартия Градската тоалетна заема изключително важно място в архитектурния план на един град, особено ако той е и туристически център. Тази важност оценихме още преди няколко години, когато единствената градска тоалетна публична общинска собственост бе включена в проект “Красива България” и ремонтирана за над 30 хиляди лева. Идеята тя да се даде на съвестни наематели обаче май не даде добър резултат, защото по последната информация, която имам, през зимните месеци стопаните са забравили да спрат водата и от замръзването е съсипана цялата инсталация, тръби, бойлер.
В момента изграждането на градска тоалетна в квартал Каменица същестувава като част от общ проект в района на минералния плаж, в проекта за модернизация на общинския пазар също е залегнало изглаждането на градска тоалетна. Тези решения за момента са само на хартия . Като цяло темата за градските тоалетни не е дискутирана от доста време и по тези въпроси към момента няма движение.

Темата не бива да е табу, защото е достатъчно важна за курорта!
Един град, една градска тоалетна - звучи добре, но е само на хартия. Иначе, ако гледате по-внимателно, когато се разхождате и ако имате добро обоняние, впечатлението ви, че във Велинград има доста повече места, използвани като градски тоалетни, няма да е никак грешно. За съжаление...
В доста кафенета гости и туристи забелязват надписа “Тоалетната е само за клиенти на заведението”. Подобни уточнения със сигурност говорят за необходимост от градски тоалетни, който да позволят най- вече на туристите във Велинград да не подтичват от кафе на кафе, за да се облекчат и, разбира се, да не правят това по кюшетата на сгради или зад храстите в някой по-страничен парк.
Ако в момента подобна тема не е достатъчно важна за местните управници, то нека поне се замислят за това какви чувства предизвика у околните гледката около паметника на съпротивата в центъра на града, до който и в настоящия момент сигурно се облекчават не един и двама. Или общинският пазар и входовете на жилищните сгради около него, които след неделния пазар нито изглеждат, нито миришат добре. Или задната страна на лъженското читалище, или районът на Културния дом...
Това са само част от местата в курота, използвани за градски тоалетни. Никак не звучи добре, нали?!

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 86.47 %
PM 2.5 µg/m3 39.37
PM 10 µg/m3 42.05

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води