Велинград - online - Велинград - Юнфу: несъизмерими, но вече по-близки 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Велинград - Юнфу: несъизмерими, но вече по-близки
Публикувано 2006-04-27 08:26:15 от Темпо

Китай е необятен - поредното доказателство за този неоспорим факт бе, че две пресконференции не стигнаха на нашата 16-членна делегация, за да обобщи видяното и свършеното. На 17 април самостоятелна пресконференция даде председателят на Общинския съвет и ръководител на делегацията Неджат Кехайов. На 18 април заедно с него пресконференция дадоха зам.-кметовете Милиян Арсов и Реджеп Ходжов, съветниците Снежана Велева и Николай Таушанов, творецът Борис Костов. Очакваше се да присъстват повече от пътувалите до Китай бизнесмени, но това не се случи. Според Надежда Ключкова, бизнесмен и общински съветник, причината е, че ако г-н Кехайов е бил на тяхната среща с търговското аташе в Китай, е щял да знае, че по същото време велинградските бизнесмени са поканени на икономически българо-китайски форум в столицата.
Извън разнобоя с пресконференциите, общото мнение на завърналите се от Китай е за едно изключително сърдечно и топло посрещане от страна на домакините от Юнфу - китайската община, която през декември 2005 г. първа направи крачка за сътрудничество с нашата. В Юнфу делегацията ни е била посрещната на най-високо ниво - от първия секретар на Китайската народна партия на общината, с почести по протокол, с официална вечеря и като подарък герба на Юнфу с феникс и дракон, изработен от нефрит. В Юнфу велинградчани са спали в резиденция, която ги и накарала да се чувстват като императори - нещо, за което всички бяха единодушни. Провела се е и среща с кмета на Юнфу, който е направил подробна презентация на общината с над 2 200 000 жители. Юнфу се слави като център на обработката на камък и мрамор (зоната на предприятията от този бранш е 53 километра) цимент, земеделие, животновъдство, гори. В Юнфу членовете на нашата делегация са провели бизнес-срещи в 3 групи: мрамор, дървообработване и мебели, земеделие и туризъм. По време на всички официални срещи с делегацията е бил и посланикът на България в Китай г-н Оберцов, а за съдействието на посолството от общината ще изпратят специално благодарствено писмо.
Основният извод според Н. Кехайов: от китайска страна имат проекти за съдружия и съвместни предприятия, но търсят мащабни инвестиции от порядъка на 25 милиона долара. Суми и мащаби, за каквито нашите бизнесмени не са подготвени. Бизнесът трудно дефинира целите си, те са разнопосочни, смята Н. Кехайов. На фона на чудесата, видени в Китай, са се поизпарили и надеждите при нас да дойдат китайски туристи. Полезно обаче ще бъде видяното като атракции, които можем да предложим и във Велинград. Ако има инициативи за сътрудничество, те ще трябва да надхвърлят границите на община Велинград, подчерта председателят на местния парламент. Първата крачка за връзки на областно ниво вече е направена - пътуващият с делегацията заместник-областен управител Слави Генов е предложил Пазарджик да установи връзки с близкия до Юнфу град Ксинг Ксинг, славещ се с минералните си извори.
Повече оптимизъм за бъдещи връзки с Китай изразиха заместник-кметовете (част от мненията публикуваме в рубриката “ГЛЕДНИ ТОЧКИ”). Реджеп Ходжов е обнадежден от срещата с търговското аташе и Камарата на малките и средни предприятия, в която членуват над 1 500 000 китайски фирми. Очертали са се перспективи за взаимоотношения в няколко бранша: обработка на камък, обувки, аксесоари за мебели, хмел, спиртни напитки. По-конкретни резултати се чакат през юни, когато във Велинград за втори път ще гостува делегация от Юнфу - посещение, за което общината ще трябва доста да се потруди, за да отговори на показаното от китайците гостоприемство.
Успоредно с деловата част на посещението 16-те представители на местната власт и бизнеса са се докоснали и до част от чудесата на великата китайска цивилизация в Пекин и Шанхай. Великата китайска стена, Забранения град и императорския дворец, храм на Буда на повече от 1300 години, автентични изпълнения на монаси от Шао Лин, пещери и съвременни предприятия, небостъргачи и бедни квартали - милиардите лица на Китай, за които може да се разказва още много. Плюс сладостите и изненадите на китайската кухня, неприятни случки като кражба на мобилен телефон и пари, изкушенията на китайския пазар... Ако се доверим на китайската мъдрост, че на дълъг път се тръгва с малки крачки, то дано малката крачка, направена от делегацията на Велинград в Юнфу е началото на дълго и ползотворно сътрудничество.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 77.61 %
PM 2.5 µg/m3 34.51
PM 10 µg/m3 36.78

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай