Велинград - online - Дали от бала ще се стигне до съда? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Дали от бала ще се стигне до съда?
Публикувано 2023-05-30 09:31:02 от Темпо

На редакционната поща получихме писмо от Иван Колчагов и неговата дъщеря Гергана, абитуриентка в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Велинград. Писмото е адресирано до Министерството на образованието и науката, РУО - Пазарджик, училището, Община Велинград и медии. Публикуваме го със съкращения:

„На 24.05.2023г. беше организиран абитуриентски бал на випуск 2023 на СУ „Св. св. Кирил и Методий”. За целта още през месец март предварително бяха събрани пари за куверти на стойност 130 лв. за човек. От името на Гергана Колчагова бяха заплатени 2 броя куверти на обща стойност 260 лв., за нея и придружителя й на бала, за който факт не разполагаме с разходен документ, тъй като такъв не е бил предоставен. Придружителят е външно лице, към настоящия момент не е бил част от завършващите ученици, но въпреки всичко, след обсъждане с класния ръководител за присъствието му на 24.05.2023г. е взета такса-куверт, което само по себе си представлява съгласие и допускане за участие в празненството.
За огромно съжаление и искрена изненада, на 24.05.2023г. в разгара на незабравими за младежите емоции, които се случват веднъж в живота на всеки, е възникнал организационен проблем в ресторанта. Оказва се, че придружителят на Гергана е нежелана персона на тържеството, тъй като по устно разпореждане на директорката на СУ „Св. св. Кирил и Методий” външни лица не могат да присъстват. За наличието на това строго и абсолютно необосновано правило се разбира едва в деня на празника, в самия ресторант... Гергана и кавалерът й не са проявили неприлично поведение, нито по някакъв начин са нарушили празничната обстановка, просто не са били допуснати за настаняване по местата им в ресторанта. С месеци чакано и организирано събитие, носещо обикновено толкова положителна емоция, се превръща в разочарование и тревога за зрелостничката, която е следвало да напусне ресторанта заедно с кавалера си, специално пристигнал от Германия за великолепния празник.
Нито учениците, нито техните родители са били запознати с подобни „вътрешни” правила... В резултат на настроенията на директор Василева балът на зрелостничката Гергана Колчагова е провален. На последната се налага да напусне разплакана и огорчена ресторанта заедно с придружителя си.
След емоционалната увреда, която младата дама е претърпяла, няма как да забравим и финансовите загуби, причинени във връзка и по повод неврастеничните разпоредби на един вече бивш учителски и директорски състав, подчертаваме поканени като гости на бала от самите зрелостници. Въпреки, че към дата на събитието абитуриентите вече не са били ученици на СУ „Св. св. Кирил и Методий”, настояваме да ни бъде предоставен разписан правилник за вътрешния ред, видно от който всеки ученик, или негов родител е писмено уведомен за наличие на забрана за присъствие на трети лица на абитуриентски бал. Настояваме да бъде предоставена касова книга на училището, от която да е видно кога и какви суми се събират, на какво основание и как същите се оползотворяват. Настояваме за връщане на заплатената сума от 260 лв. в двоен размер, поради незаконосъобразното поведение на г-жа Ани Василева. Персонално от г-жа Ани Василева претендираме обезщетение в размер на 5000 лева, представляващи претърпени имуществени и неимуществени вреди, състоящи се в извършени разходи за облекло за абитуриентски бал, съпътстващите процедури на празника, заплащане на транспорт и най-вече морално и емоционално ощетяване на един млад, прохождащ в света на големите български гражданин. Очакваме обратна връзка в 7 дневен срок, в противен случай ще потърсим правата си по съдебен ред.“
Свързахме се с г-жа Ани Василева, за да чуем и нейната позиция. В телефонен разговор тя заяви за „Темпо“, че училищното ръководство спазва правилата, тъй като носи отговорност за учениците. Решението външни лица да не присъстват на абитуриентските балове е взето от Педагогическия съвет на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и се спазва от години. По това правило не може да се прави изключение за един и да важи за останалите. Още 20 деца искаха по същия начин да дойдат на бала с външен придружител, обясни г-жа Василева и попита как биха се чувствали те, ако се направи изключение само за едни. При така стеклите се обстоятелства е бил предложен алтернативен вариант - кавалерът на Гергана да остане в съседна зала. Г-жа Василева подчерта, че това е абитуриенски бал на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, а не само на абитуриентите и че ръководството на училището и преподавателите са длъжни да бъдат с учениците. Напоследък се е утвърдила модата класовете да канят по различни начини своя класен ръководител и директор, но дори и без такава покана, по закон те трябва да са на бала, тъй като до момента на връчване на дипломите за средно образование това са техните ученици. Случаят е неприятен за Гергана и нейния кавалер, неприятен е и за нас, но правилата трябва да се спазват от всички, каза г-жа Василева.
Сега казусът ще се решава от институциите начело с Министерството на образованието и евентуално от съда. Каквото и да е тяхното решение, за една абитуриентка балът завинаги ще остане не като хубав спомен, а като горчив урок.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 79.75 %
PM 2.5 µg/m3 33.40
PM 10 µg/m3 35.60

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай