Велинград - online - Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
Публикувано 2023-05-23 09:15:49 от Темпо

Представителният ансамбъл за народни песни и танци (ПАНПТ) „Чепино“ към ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“ отбеляза своя 70-годишен юбилей на 19 май с тържествен концерт в сградата на Старото читалище, възкръснало отново за живот. Дълго време тази сграда беше изоставена, но от известно време ръководството на читалището и самодейците от ансамбъла вложиха своя доброволен труд и собствени средства, заедно с подкрепата на техни близки и познати, както и с финансова помощ от дарители, за да възстановят постепенно облика на читалището като истинска културна институция.
Каузата „Старото читалище – отново център на култура и изкуство“ дава своите резултати и подобренията се виждат. Вече е оформен балконът, направена е ел. инсталация за сцената и салона, измазани са част от стените, поставена е огромната, дълга 8,5 м, завеса на сцената и предстоят още много дейности, но по-важното е, че е поставено началото и се работи непрекъснато, доколкото позволяват възможностите, да се доведе до успешен край поставената цел.
Препълнената зала на Старото читалище посрещна с аплодисменти началото на концерта и публиката не спря да аплодира изпълненията на певците, танцьорите и музикантите. Специално за юбилея беше подготвена нова хореография с включени елементи от различни композиции. Програмата започна с типични за Чепинския край песни и танци, продължи с изпълнения от различни фолклорни области, за да завърши с композицията „Хора и песни от Чепино“. Без да спират неуморните самодейци редуваха колективни и индивидуални изпълнения, представени с настроение и майсторство. Чудесната акустика в залата допълнително увеличи въздействието от уменията на певците и музикантите.
Миналото, настоящето и бъдещето са събрани в едно и тази вълшебна приказка за живота на читалището трябва да продължава и да няма край. А началото на ансамбъла е поставено през 1953 г., като негови ръководители (на целия ансамбъл и на групи към него), са били все изтъкнати читалищни дейци като Димитър Ганев, Никола Юнчев, Никола Разсолков, Борислав Дивизиев, Георги Василев – Джото, Иван Казалиев, Вера Златарева, Димитър Кантарев, Боян Байраков.
За много поздравителни адреси съобщи водещият Павел Гайдев: от вицепрезидента Илияна Йотова, от областния управител Трендафил Величков, от кмета Костадин Коев и десетки поздравления от читалища и училища. Специални гости за концерта бяха д-р Петьо Кръстев – гл. асистент към БАН в областта на фолклора и етнографията, композитор и диригент, доц. Георги Гаров – хореограф и преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, проф. Милена Беновска – фолклорист и етнограф, преподавател в НБУ – София.
Председателят на читалището Мария Чорбаджиева благодари на самодейците от ансамбъла, които за подготовката на юбилейния концерт не са спрели да репетират, но и да работят усърдно за почистването и приготвянето на салона. Тя представи последователно Боян Байраков – главен художествен ръководители на ансамбъла, Аделина Пещерска – хореограф, Иван Пещерски - ръководител на оркестъра и на Мъжката фолклорна група, Ели Саздова – ръководител на Женския народен хор и Мария Димова – ръководител на Подготвителна танцова група. За всички ръководители и за целия ансамбъл самодейците бяха подготвили специален подарък – байрак, който да остане като символ и да се предава на следващите поколения. По вече утвърдена традиция, всяка година през май, ансамбълът изпраща своите абитуриенти. Този път това беше Теодора Дамянова, която още като 4-годишно момиче се приобщава към самодейния състав и така вече 15 години! От името на Общинската администрация свое поздравление отправи и Мариана Зинкова, началник на отдел „ХСД“.
В заключение Боян Байраков благодари на своите колеги за настроението, което създадоха за публиката и съобщи новината на вечерта. Той обяви, че занапред новият главен художествен ръководител на ансамбъл „Чепино“ ще бъде Аделина Пещерска.
С общо хоро на самодейци и зрители приключи юбилейният концерт, а за подпомагане на дейностите по възстановяване на Старото читалище беше поставена кутия за дарения.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 80.26 %
PM 2.5 µg/m3 33.13
PM 10 µg/m3 35.32

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води