Велинград - online - Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

: Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
Публикувано 2023-03-21 10:52:00 от Темпо

През 2021 г. ЦСОП- Велинград започна работа по поредния спечелен проект „ДОБРИ ПРАКТИКИ ЗА ПРИОБЩАВАЩО ПОО НА УЧЕНИЦИ СЪС СОП“ по програма за наблюдение на работно място на ЕРАЗЪМ+, Професионално образование, чийто цели бяха:

• Повишаване компетенциите на персонала за обучение на ученици със СОП с цел добрата им бъдеща реализация в избраната професионалната област;
• Актуализиране на учебни програми и съдържание по специалностите: „Производство на кулинарни изделия и напитки“ и „Производство на мебели“ на база добри Европейски практики с прилагане на нови технологии;
• Повишаване на институционалния капацитет на ЦСОП Велинград за работа със заинтересовани страни в България и чужбина;
• Запознаване с културата и традициите на Северна Италия;
Колективът от ЦСОП участва в осемдневните мобилности в гр. Арона, гр. Пиемонте, Ломбардия и др. градове в района на езерото Маджоре, Италия. Проектните дейности се реализираха съвместно с Асоциация „Луче“, Италия и включваха:
- Среща с общинската администрация на гр. Арона. Кметът на общината и неговият екип споделиха за начините за подкрепата и социалните услуги, предоставяни от общината на семействата с деца с комплексни потребности и училища, където те се обучават;
- Посещение на Дневен център „Брум“ за лица с особени нужди, гр. Арона. Децата се обучават в усвояването на различни професии в реална структурирана среда. Центъра разполага с добре оборудвана кухня, тапицерско и художествено ателие. Учениците се усвояват полезни умения, навици, компетенции, необходими за постигане на самостоятелен живот. Под ръководството на преподавателите те се научават да готвят, използвайки кухненски уреди и съдове. Поддържат хигиена в помещението за готвене и хранене. Видяхме и техните тапицерски умения –артистични дивани и столове в стил пачуърк.
- Работна среща между ЦСОП-Велинград и представители на Асоциация „Усмивка“, включваща хора от различни професии, които на доброволчески начала организират дейности с деца и лица в неравностойно положение. Споделят за разработени от тях специални приспособления за да бъдат достъпни различни видове спорт за тези деца и младежи. Изключително впечатление ни направи широката и устойчива доброволческа мрежа в Италия за подкрепа на такива семейства.
Посетихме Дневеният Център за социални услуги Gazza Landra, видяхме как са организирани спортните дейности за младежи в неравностойно положение. Благодарение на техните усилия младежите имат достъп до различни спортни бази и съоръжения. Идеята на центъра е чрез спорта децата да придобият умения за здравословен начин на живот, да усетят радостта от движението и нови емоции.
- Обмяна на опит с учители за приобщаване и включване на учениците със специални образователни потребности в сферата на професионалното образование и обучение, гр. Castelletto sopra Ticino, организиране на учебни практики в реална работна среда в цех за мебели;
- Разговор с експерт социални дейности в община Castelletto за съдействието от страна на общината за осигуряване на необходимите специалисти в училищата, в които се обучават учениците с комплексни потребности;
- Посещение на „Асоциацията на родителите на деца със Синдром на Даун“. Наблюдавахме работата на младежи със синдром на Даун в ресторант, ръководен от асоциацията, който предлага пици и др. национални ястия и се радва на много клиенти, не само от града, но и от туристи.
Запознахме се с културните и природни забележителности на региона. Посетихме места с голяма историческа и културна стойност, като Миланската скала, Катедралата Рождество на Пресвета Богородица, Боромеовите острови и езерото Лаго Маджоре известно още, като „водното сърце на Северна Италия“.
При участието си в проекта преподавателите имаха възможност да усъвършенстват своите компетентности, свързани с професионалните им профили, за да повишат качеството си на работа в полза на учениците със специални потребности. От много голяма полза за нас е споделеният опит на италианските колеги за участието на родителите в образователния процес, за устойчивата доброволческа мрежа в подкрепа на хората в неравностойно положение, за ролята на спорта като средство за тяхната социализация, за иновативните прийоми в професионалното обучение. Установяването на контакти със специалисти от другите страни е добра възможност за по-широко разбиране на практиките, политиките и системите на образование, обучение и работа с деца и младежи със специални потребности в различните държави;
Всички участници в проекта приеха като свои и отнесоха по родните си места демократичните европейски идеи за равен шанс, сътрудничество, социално приобщаване и единство в разнообразието, преодолявайки граници и разрушавайки стереотипи.
С приключване на този проект нашата работа по Програма „Еразъм+“ не свършва. Пред специалистите от ЦСОП са изправени нови предизвикателства в тази насока.
Мария Ангелакова, логопед в ЦСОП-Велинград

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 89.90 %
PM 2.5 µg/m3 36.50
PM 10 µg/m3 38.87

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica