Велинград - online - Читалището в Каменица избра нов председател 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, August 02
· Нова система за футболното първенство в област Пазарджик
· Благотворителен футболен турнир в подкрепа на Митко
Tuesday, July 26
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 26.07.2022
· Половин година развален асансьор затруднява ваксинирането
· Въпрос с повишена трудност: как пешеходец да пресече кръстовището при Клептуза?
· Защо някои влакове не спират на Велинград-Юг (Чепино)?
· ДА ПОМОГНЕМ НА МИТКО!
· Как върви приемът на ученици след 7. клас
· КРИМИ ХРОНИКА 26.07.2022
· Дали и кога светилището на бесите ще стане обект за културен туризъм?
· От малките стъпки към големите ефекти
· Сърница ще има програма за нулеви отпадъци
· В Художествената галерия откриват изложба с литографии на Марк Шагал
· Чудотворната икона „Златната ябълка“ идва във Велинград на 7 август
· Безплатно лятно училище за 132 ученици от НПГГС „Хр. Ботев“ в Пирин
· Малки обяви: 26.07.2022
· Концерт в помощ на живота
· Силен дебют на млади джаз музиканти във Велинград
· Антон Тупаров - трикратен държавен шампион
· Петър Мицин се движи по възходяща линия

Читалището в Каменица избра нов председател
Публикувано 2022-06-14 09:49:13 от Темпо

Редовното отчетно-изборно събрание на Народно читалище „Васил Левски-1904“ на 8 юни 2022 г. завърши с избор на нов председател - Стойчо Маров и с нагласата за работа, за да продължи пътят напред.
Водещ на събранието бе отец Стоил Лазаров, член на Читалищното настоятелство. Отчет за изминалите 3 години представи председателят Георги Куманов който припомни събитията от 2019 г. с обичайните концерти и участия, гостувания на театри и лектории, последната среща с автор на книга.
Този обичаен ритъм обаче се промени през 2020 г., която донесе Ковид кризата и сложи началото на повече от две години на здравни ограничения, два локдауна, затруднили провеждането и на репетициите на съставите, и на читалищните изяви. Ковид кризата продължи и през 2021 г., а частичните локдауни буквално парализираха голяма част от дейността на читалището.
На този фон постиженията в отделните направления са много добри, отчете г-н Куманов. Накратко: през миналата година „Здравче венче“ спечели заслужен приз от фестивала в Китен, сега им престои да защитят своя авторитет на Световния шампионат по фолклор в Слънчев бряг - Свети Влас. Ковид кризата наложи отлагането два пъти на 30-годишния юбилей на Групата за стари градски песни „Вела“, а юбилеят е насрочен за 5 юли 2022 г. Театралната школа временно преустанови своята дейност, тази зима не можа да се възроди, а надежда е да се случи през новия творчески сезон. Мъжката фолклорна група преустанови своите репетиции по време на локдауните и засега липсва в дейността на читалището, но има желаещи за възраждането й, а в читалището се появи и нов състав гайдари. Важно място има читалищната библиотека, която не затвори дори през тежките периоди на локдауни и читателите намираха своите книги, децата от училището получиха своите празници на словото, а най-прилежните заслужиха наградата на годината. През изминалите 3 години екипът от библиотеката на читалището защити и реализира четири проекта на обща стойност 14 616 лв - един внушителен принос завършил със закупуването на хиляди нови книги. Председателят благодари поименно на целия екип на читалището , на ръководителите на съставите и на самодейците.
С благодарност към Община Велинград, кмета К. Коев и дарителите Пламен Мавров и Румяна Тинева Георги Куманов отчете и материалните придобивки. През миналата година се направи ремонт на втората част от покрива. С последвалия ремонт на трета зала и на гримьорна залата за репетиции се отварят нови пространства за дейност. Бе осъществен необходим ремонт на отоплителната система – подмяна на радиатори и на разширителния съд.
Отчетния си доклад председателят Героги Куманов завърши с думите: „Читалището се отърсва от последиците на Ковид кризата и подновява своята редовна дейност. Този своеобразен рестарт и нов подем изискват промени. Преди три години ми гласувахте доверие, надявам се с основание. За мен бе голяма чест да бъда председател на Народно читалище „Васил Левски-1904“. Идват нови времена и моментът е подходящ за нов председател. Младите трябва да поемат своя обществен дълг. Подкрепете ги, за да пребъде читалището.“
Подробни финансови отчети за всяка от трите години и прогнозен бюджет на читалището за 2022 г. представи Боян Захов от името на Проверителната комисия. Най-същественото в битовите сметки на читалището е, че след като вече се отоплява с минерална вода, разходите са сериозно намалени.
От името на Читалищното настоятелство Мария Кутрянска предложи, а делегатите приеха, новото настоятелство да има 7 членове, а Проверителната комисия - трима. С явно гласуване за членове на Читалищното настоятелство единодушно бяха избрани: Стойчо Маров, Павел Ушев, Мариана Байлова, д-р Владимир Въргов, Стоил Лазаров, Мария Кутрянска и Ангел Даскалов. За членове на Проверителната комисия делегатите избраха: Боян Захов, Полина Поптомова и Вася Драева. По предложение на Георги Куманов за почетен член на НЧ „Васил Левски-1904“ бе избран Никола Делиев.
Мария Кутрянска изказа благодарността на Читалищното настоятелство към Георги Куманов за всичко, коет той направи през последните години на председателския пост. Тъй като г-н Куманов прецени, че е време да се оттегли, ЧН предложи за председател да бъде избран Стойчо Маров. Делегатите единодушно подкрепиха направеното предложение.
В първата си реч след избирането му за председател на НЧ „Васил Левски-1904“ Стойчо Маров благодари на Георги Куманов за свършената работа през един изключително труден период. „Обичам да работя, не да говоря“, каза новият председател, който е уредник в Исторически музей - Велинград. Той припомни, че в Каменица е създадено първото класно училище в Чепинско през 1880 г., че Каменица е кръстник на първата българска марка бира, че тук през 1904 г. Христо Масларов създава читалище, а през 1909 г. и първата музейна сбирка. Днес Каменица е част от Велинград, но има своята история, която ние трябва да пазим, има своята ДНК, наследена и заложена в песни, танци, диалект. НЧ „Васил Левски-1904“ има прекрасна сграда и условия за работа, благодарение на настоятелството, ръководството и самодейците. „Винаги има какво да се подобрява, на работа и да вървим напред!“, призова Стойчо Маров.
Отец Стоил Лазаров закри събранието с думите, че читалището в Каменица винаги е център на културен живот и ще продължи да пази нашата духовност.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 85.22 %
PM 2.5 µg/m3 31.05
PM 10 µg/m3 33.54

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica