Велинград - online - Ще се честват 340 години от Летописа на поп М. Драгинов 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Ще се честват 340 години от Летописа на поп М. Драгинов
Публикувано 2005-12-20 10:54:49 от темпо

2006 е година на два знаменателни юбилея за Чепинското корито. Навършват се 340 години от Летописа на поп Методий Драгинов и 190 години от възстановяването на църквата “Света Троица” в Каменица.
По предложение на Дружеството за защита на Родопите (ДЗР) на 15 декември бе създаден Инициативен комитет. Председателят на ДЗР Георги Пашов бе избран за председател и на Инициативния комитет. Той определи задачата така: “Трагичната годишнина от Летописа на поп Методий Драгинов, който съобщава на поколенията и историята за страшната трагедия, сполетяла българите от Родопите и Чепинския край, трябва да се отбележи. Нужно е отново да припомним историческата истина. Поробителят извършва масово, жестоко и насилствено помохамеданчване на единственото тогава християнско население. Системно унищожава духовните и материалните ценности и насажда нови с мохамеданско съдържание. Това събитие измени съдбата на част от населението в Родопите и Чепинския край. От тогава и до днес се спекулира с неговата българска идентичност. Летописът е обсъждан много пъти, водени са спорове за години и личности, но няма спор, че събитието е станало по насилствен начин”.
Летописът е част от историята на църквата “Света Троица” и затова двете годишнини трябва да са на равни начала и така ще придобият по-завършен и цялостен вид, бе мнението на директорката на Историческия музей Снежана Велева. Зам.-кметът Реджеп Ходжов препоръча още отсега честванията да бъдат включени в бюджета на общината за 2006 г. На тази първа работна среща бяха обсъдени идеи по какъв начин да бъде организирано честването. Секретарят на ДЗР Костадин Ушев предложи срещи с личности като Антон Дончев и отец Боян Саръев. Дискусионен остана въпросът дали да бъде организирана научна конференция за Летописа или да се търсят форми, в които ще участват по-широк кръг хора. Председателят на Литературния клуб “Н. Вапцаров” А. Жерев подчерта, че трябва много разяснителна работа сред младите и по училищата и е наложително отпечатването на Летописа в брошура. Заложени бяха още много задачи като засилване на краеведческата и издателска дейност по проблема, провеждане на конкурси по повод юбилея, творчески изяви и концерти, увековечаване на местата на разрушените в края на 17 век църковни центрове в Чепинско и др. За отбелязването на годишнината на църквата отец Антон съобщи, че ще поканят висшия клир, а в Историческия музей ще бъде организирана изложба, на която храмът отново ще покаже част от своите светини.
Интерес към отбелязването на 340 години от Летописа на Методий Драгинов заяви и председателят на читалището в Драгиново М. Кепчелев. Нашето село, училище и читалище носят неговото име и има група интелектуалци, които живо се интересуват от казуса “Методий Драгинов”, каза г-н Кепчелев.
Председателят на читалището в Чепино Георги Василев призова в работата си Инициативния комитет задължително да запази чувството за мярка. Гаранция за това е и фактът, че в предложената от комитета програма за честването е записано: “Инициативният комитет е против създаване на верска основа враждебни настроения между българското население, изповядващо християнско и мюсюлманско вероизповедание. Единствената задача на Инициативния комитет е да се отбележи тъжния юбилей и да се изяснява историческата истина”.
В Инициативния комитет с председател Георги Пашов влизат още Недялка Стефанова и Весела Велева от страна на общината, Снежана Велева от Историческия музей, председателите на читалищата, отци от местните църкви. На патриотичната инициатива ще помагат, както са го правили и досега, София Ключкова, Гено Пеев и Георги Колев.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.84 %
PM 2.5 µg/m3 29.19
PM 10 µg/m3 31.66

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай