Велинград - online - Научен труд в полза на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, November 16
· Какво избра Велинград на изборите „2 в 1“
· В областта: ГЕРБ, ПП, ДПС
· В Ракитово: ДПС печели за парламент, Радев за президент
· В Сърница отново над 80% за ДПС
· Избори „2 в 1“ не родиха запомняща се кампания във Велинград
· Върховният съд отвори пътя към кметски избори в община Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 16.11.2021
· Стартира нова кампания за финансова подкрепа за отопление
· Започва разширение на Централните гробища
· Планират ремонт на 3 улици във Велинград
· Малки обяви: 16.11.2021
· Литературен конкурс
· Докога каруци ще се движат в нарушение?
· Периодичният печат в Чепинско - една слабо изследвана територия
· Започна Рождественският пост
· Христо Джонгалов – най-добър плувец в своята възраст
· „Чепинец“ изпусна победата в последната минута
· ТД „Юндола“ очаква по-добри времена
Tuesday, November 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.11.2021
· Ръст на пациентите с Ковид-19 във Велинград

Научен труд в полза на Велинград
Публикувано 2021-10-19 10:08:28 от Темпо

Д-р Таня Беличенова вече е и доктор на науките. Тя надгради двете си медицински специалности (педиатрия и физикална терапия и рехабилитация) с докторско звание от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В катедра „Социално-икономическа география“ на Геолого-географския факултет тя защити дисертационен труд на тема „Медикогеографски анализ на потенциала за балнеолечение и климатолечение в община Велинград като фактор за локално развитие“. Нейн научен ръководител е нашият съгражданин доц. д-р Пламен Патарчанов.

Изборът на темата за докторската дисертация е логично продължение на десетилетията труд на д-р Беличенова в сферата на балнеологията, СПА и уелнес терапиите, на работата й в много от местните хотели, в усилията й за утвърждаване на Велинград като СПА столица на България и на Балканите чрез многобройни презентации у нас и в чужбина. Роля при избора на тема изиграва и фактът, че последните научно обосновани медицински изследвания в областта на балнеологията във Велинград са правени през 80-те години на миналия век от д-р Здравка Масларова и д-р Найда Станчева. Но близо 40 години след техните публикации никой не се е заел да изследва и да обоснове с научни данни какъв е потенциалът за балнеолечение и климатолечение във Велинград. Докторският труд на д-р Беличенова идва да запълни тази празнина, а същевременно и да даде хоризонт за развитието на града ни с изграждането на концептуален модел за включването на Велинград в европейския термален клъстер.
Основната хипотеза, която защитава д-р Беличенова, е, че все още във Велинград не са осъзнати ползите от правилното експлоатиране на минералните извори и е необходима нова устойчива политика за по-отговорно използване на тези ресурси. Темата е обществено значима и е на границата между две фундаментални науки - география и медицина, обединени в научното направление медицинска география, което успешно се утвърждава през последните години.
Научният труд представя резултатите от извършено проучване на 1037 човека, които са дългогодишни гости на един от балнеолечебните центрове във Велинград и са лекувани по програмата на Националния осигурителен институт. Направен е анализ и оценка на резултатите след 10-дневно лечение и рехабилитация на пациенти с 5 групи заболявания: ставни заболявания, заболявания на периферна нервна система, заболявания на горни и долни дихателни пътища, онкологични заболявания и пациенти с пост-фрактурни състояния на крайниците. Незначителни или никакви подобрения са наблюдавани само при 9 онкоболни пациенти. При всички останали климатичните фактори на курорта Велинград (чист боров въздух, теренни пътеки, отрицателна йонизация, и др.) и проведеното комплексно лечение и рехабилитация с минерална вода са оказали изключително благоприятно влияние и са подобрили съществено състоянието на пациентите.
Друг важен извор в дисертационния труд на д-р Беличенова е, че тенденцията за възнаграждаване на тялото в релаксираща топла минерална вода вече придобива глобален характер, като новият прочит акцентира не толкова върху лечението и рехабилитацията, колкото върху превенцията и профилактиката, както и върху холистичния подход за хармоничност между духа, душата и тялото. Д-р Беличенова подкрепя твърдението, че Велинград е готов за приобщаване към европейския термален и климатолечебен клъстер с разработен от нея модел за оценка на топлите минерални извори в СПА столицата. И прави извода, че Велинград „смело се нарежда до дестинации като Исландия, Япония, САЩ, Германия, Франция, Италия, Унгария“. Велинград има възможност да развива всички видове балнео-, рекреационни, СПА и уелнес услуги, както и медицински здравен туризъм и това ще влияе върху социално-икономическата и пространствено-териториална конюнктура в общината и региона.
Актуален и ценен е анализът, който д-р Беличенова прави по отношение на пандемичната обстановка, свързана с Ковид-19. Тя сочи, че в трите специализирани болници и повечето медицински центрове във Велинград съществуват възможности за долекуване на преболедували от Ковид-19. За целта е необходимо обособяване на нова клинична пътека, разработване на конкретна програма и алгоритъм за балнеолечение, климатолечение и физиотерапия, изготвяне на мотивирано предложение до МЗ, включително за прием на преболедували от най-засегнатите европейски държави.
Научната оценка, която получава дисертационният труд на д-р Беличенова, е, че изследването има „пионерен характер“. Като такова то може да помогне за актуализация на общинските стратегии и планове за развитие на базата на научни факти и изводи.
Разказвайки за трудния път, който води до докторското звание, д-р Беличенова подчерта огромната си благодарност към всички, които са й помогнали. На първо място към научния ръководител доц. д-р Пламен Патарчанов за професионалната помощ и подкрепа. Благодарност към д-р Найда Станчева и д-р Здравка Масларова, които са положили основите на научните изследвания в областта на балнеологията във Велинград. Благодарност към кмета на Община Велинград Костадин Коев за оказаното съдействие. Благодарност към Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Велинград и Западни Родопи“, към което д-р Беличенова е главен експерт по балнеология, СПА и уелнес. Благодарност и за помощта на Антоанета Белухова и Невина Илиева от Туристическия информационен център.
Признание за научното постижение на д-р Беличенова през седмицата дойде от страна на кмета Костадин Коев. Неговата оценка е: „Изключителен практик и преподавател, с множество специализации в чужбина в областта на балнео, спа и уелнес технологиите, с много награди в тази сфера.“ При срещата им в общината кметът връчи на д-р Беличенова грамота за дългогодишното партньорство с BUBSPA по повод 15 години от създаването на съюза от името на председателя на УС г-жа Сийка Кацарова. Поредна награда за д-р Таня Беличенова, която ще продължи да работи в полза на Велинград и неговото бъдеще като град на здравето.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-11-27 15:47:30
Температура 14.30°C
Топл. индекс 14.21°C
Отн. влажност 92.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#19 18

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 58.20 %
PM 2.5 µg/m3 13.03
PM 10 µg/m3 20.82

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica