Велинград - online - Общината предлага голямо разширение на синята зона 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 23
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“
· Велинградчанка пробяга маратона в Копенхаген
· Извършено бе най-мащабното зарибяване на река Чепинска
· Поредно отличие за МФГ „Каменчани“
· Фестивалът в Костандово се превърна в тридневен празник
· ВК „Велинград волей“ отново спечели проект към ММС

Общината предлага голямо разширение на синята зона
Публикувано 2021-09-28 10:02:34 от Темпо

13 години след създаването на синя зона за платено паркиране във Велинград предстои тя да бъде сериозно разширена. Както „Темпо“ вече писа, общината е възложила на инж. Николай Прасков да изработи проект за уширение на синята зона, който включва два етапа. Първият етап предвижда платените места за паркиране да във Велинград да станат общо 1047, а вторият етап допълва още 166. Цифрите сочат сериозно завишаване на броя места за платено паркиране в сравнение със ситуацията към момента.

Предстои Общинският съвет да обсъди и гласува предложението на сесията на 30 септември 2021 г. Преди това потърсихме повече информация от Георги Минков - управител на Общинското предприятие „Спортни имоти и пазари - Туристически информационен център“, което отговаря за синята зона за платено паркиране. Г-н Минков припомни, че когато синята зона във Велинград е създадена през 2008 г., това е станало само с решение на тогавашния Общински съвет, но без да е утвърдена от началника на КАТ - Пазарджик. Предстоящото ново решение наред с разширението на синята зона ще направи така, че всичко да е законно, подчерта Г. Минков.
Една от основните идеи на предстоящото разширение на озната за платено паркиране е там, където хотели ползват за паркинги общински улици и площи, да си заплащат за това. Примери за такива безплатни паркинги към хотели, които обаче да на общински места, във Велинград има много. Това е и една от причините от 2008 г. да не се правят промени в синята зона.
Най-голямо разширение на синята зона предстои в кв. Лъджене. Според проекта в първия етап на уширение са включени 23 улици с общо 519 надлъжни и 251 напречни места за паркиране. През втория етап има още 8 улици със 120 места за напречно и 20 места за надлъжно паркиране. Предвидените промени включват почти целия район около Пазара, където синя зона стават: паркингът срещу входа на Търговията и местата по улицата към „Еконт“, пространството пред кафенето и успоредно на блоковете на Пазара по ул. „Патриарх Евтимий“, общинската част от паркинга през жп гарата, продължението на ул. „Иван Вазов“ към печатницата, ул. „Винчо Горанов“ след кръстовището с “Хан Аспарух“, улицата до кръговото кръстовище до трансформатора на „Била“ и др. В зоната около хотел „Рич“ синя зона стават паркингите от двете страни на ул. „Евлоги Георгиев“, ул. „Тошо Стайков“ до ул. „Юндола“, ул. „Лиляна Димитрова“ от Старата община до светофарите. В центъра на Лъджене ще се паркира срещу заплащане по ул. „Юндола“ от кръстовището с „Николай Хрелков“ до Търговската улица. По ул. „Цар Самуил“ синята зона ще обхване местата пред хотели, където сега се паркира, но без в общинската хазна да влизат приходи.
В квартал Чепино ще се случи същото пред хотелите, чиито гости сега паркират върху публична общинска собственост. Досегашният паркинг при Клептуза става синя зона. През първия етап в квартала зона за платено паркиране стават площад „Македония“ и 4 улици („Христо Дрънков“, „Клептуза“, „Димитър Благоев“ и „Никола Вапцаров“) с общо над 240 места.
В Каменица през първия етап се въвежда синя зона по 3 улици - кръстовището на Кална баня, част от „Христо Смирненски“ и част от „Георги Бакалов“ с общо 44 места, а през втория са включени още 15 места по ул. „Христо Смирненски“.
Въпреки че са част от предложението, се очаква от синята зона да отпаднат улиците „Криволак“, „Раковски“, „Занога“ и „Дойран“. Живеещите на тези улици са възразили срещу включването им в зоната за платено паркиране. Възможно е да отпадне и частта от ул. „Хан Аспарух“ от кръстовището при общината до градинката при къщата на Н. Гяуров.
Предстои Общинският съвет да приеме и промени в наредбата за безопасност на движението, които също се отнасят за синята зона. Предлага се живеещите в синя зона, които досега плащата 10 лева за ползване на място за паркиране, вече да заплащат по 50 лева годишно. Ще бъде увеличена и глобата при поставяне на скоба, която се предлага да стане 30 лева.
Намеренията на общината да увеличи броя на платените места за паркиране вече събудиха обществено недоволство. В ход е събиране на подписка срещу предложеното разширение на синята зона. Сред въпросите, които задават граждани, са как разширението ще промени факта, че единствено във Велинград синята зона е на загуба във всички години от създаването си и дали не трябва да се започне не с увеличение на местата за платен паркиране, а с организационни промени. Какво ще стане с щата на общинското предприятие и с големия брой преференции за различни категории хора, които не плащат за паркиране? Съобразено ли е разширението на синята зона с генералния план за организация на движението във Велинград, който чакаме да стане готов от 2019 година, но засега не е публично обявен? За какво би ползвала общината увеличените приходи от паркиране - има ли планове за изграждане на обществени паркинги или в центъра на Велинград ще продължи практиката паркове да се превръщат в паркинги (най-яркият пример в това отношение е така нареченият „Служебен паркинг“ до сградата на общината). Дали след увеличението на местните данъци и такси с 25% и в условията на Ковид-криза и инфлация общинарите ще гласуват още едно повишение? На тези и още много въпроси по горещата тема отговор ще даде решението, което общинските съветници ще вземат на 30 септември.
Елена Баева

Паркингът срещу входа на Търговията е едно от новите предложения за синя зона за платено паркиране.

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 89.98 %
PM 2.5 µg/m3 27.60
PM 10 µg/m3 29.84

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica