Велинград - online - Най-големият еко проект във Велинград и Ракитово е факт 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Най-големият еко проект във Велинград и Ракитово е факт
Публикувано 2021-08-24 09:17:51 от Темпо

Приключи най-големият проект в двете съседни общини Велинград и Ракитово на стойност 9 673 936 лева. На 19 август бяха открити двете нови инсталации - за предварително третиране на смесени битови отпадъци и за компостиране на зелени отпадъци, изградени в местността „Благовото“ край Велинград.

Договорът по проекта бе подписан от кметовете на двете общини Костадин Коев и Костадин Холянов и Оперативна програма „Околна среда“ на 21 март 2018 г. 6 079 841 лева осигури Европейският фонд за регионално развитие, 1 072 913 лева е националното съфинансиране, а собственото финансиране от общините е 2 521 181 лева. Първоначално двете инсталации трябваше да бъдат разположени в община Ракитово, но в крайна сметка бе уважено настояването на община Велинград проектът да се реализира на нейна територия. Първоначалният срок от 30 месеца бе удължен на 39 месеца.
Отчет по изпълнението на проекта бе направен на финалната пресконференция, която се състоя на 19 август в голямата зала на община Велинград. Заместник-кметът Светла Томова, която е ръководител на екипа по проекта, с гордост показа разрешението за въвеждане в експлоатация и обяви, че Община Велинград е изградила за собствена сметка инфраструктурата към обекта - пътят от околовръстното шосе до „Благовото“ е току-що асфалтиран. При детайлното представяне на проекта г-жа Томова изтъкна, че благодарение на новите инсталации ще бъде намалено количеството депонирани отпадъци и ще бъдат постигнати редица цели: подобряване на качеството на околната среда, предоставяне на нов тип услуга - предварително третиране на смесените битови отпадъци и разделно събиране и рециклиране на зелените отпадъци, възможност за предоставяне на висококачествен компост на местните фермери и общински структури, разкриване на нови работни места, спестяване на средства, намаляване на количествата отпадъци и изпълнение на законовите цели за управление на биоразградимите отпадъци.
На практическите ползи от осъществяването на проекта се спря и кметът Костадин Коев. Наред с ползите за екологията, ще отпадне задължението на общината за внасяне на значителни отчисления към РИОСВ по Закона за управление на отпадъците. Ще бъдат открити нови работни места, а рециклирането на отпадъците ще доведе и до приходи в общинската хазна. Г-н Коев изтъкна, че е важно да обединим усилията си и за обучението на гражданите да събират разделно отпадъците.
Кметът на Община Ракитово Костадин Холянов също определи проекта като значим и благодари на Община Велинград като водеща за неговото осъществяване. Работата на двете общини и оттук нататък ще бъде съвместна, важно е да научим хората на разделно събиране, подчерта и ракитовският кмет.
В рамките на пресконференцията бе отговорено на редица въпроси, които публикуваме отделно.
Тържествената церемония по окриването на новите инсталации започна с водосвет, отслужен от отец Иван, отец Ангел и отец Стоил. В присъствието на председателя на Общински съвет - Велинград Любомир Перчинков и съветници, на заместник-кметовете на двете общини и представители на държавни институции, лентата прерязаха кметът на Община Велинград Костадин Коев и зам-кметът Светла Томова, зам.-кметът на Община Ракитово Цанко Моллов и Аглика Павлова - управител на фирмата-изпълнител „Балканика технолоджи“ ДЗЗД.
Г-жа Павлова показа на присъстващите новия обект и ги запозна с подробности за работата на инсталациите. Изградената инфраструктура на площадката включва: административно-битова зона, паркинг, трафопост, бариера, автомобилна везна, административен павилион, павилиони за контрол и охрана, вана за измиване на гуми, каломаслоуловител и резервоар за отпадни води. В производствената зона са изградени: навес с компостиращата инсталация, сграда с инсталацията за предварително третиране, навеси за входираните зелени отпадъци и за готовата продукция, зона за стабилизация, резервоар за инфилтрат, резервоар за противопожарни нужди и локална пречиствателна станция за отпадни води.
Кметът К. Коев цитира оценката на комисията, извършила проверка на проекта, че на този обект не е спестен нито лев от финансирането, а това е гаранция за качеството, с което ще работят инсталациите.
Част от откриването беше и концертът с участието на ДЮВИШ „Звънче”, ВГ „Караоке”, КСТ „Импулс – Велинград -2002”, ПДЮАНПТ „Здравче-венче „ при НЧ „ В. Левски – 1904”. След това за всички гости бе поднесен коктейл.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 69.60 %
PM 2.5 µg/m3 35.23
PM 10 µg/m3 37.58

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай