Велинград - online - Изгоряха декари гора над Анезица, полицията хвана 4 деца с кибрит 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, July 04
· „ВКТВ“ има нов врид управител
· Съветниците гласуваха поредица от решения за минерални води
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.06.2023
· Общината мълчаливо отказва информация за финансиране на фестивал
· Работна среща по проект за горското биоразнообразие
· Велинградчанин отглежда заедно марихуана и домати
· Международният фестивал „Дъга над Клептуза“ събра стотици талантливи деца
· „Моралът е доброто”
· Три дни ще е празникът на Ракитово
· КРИМИ ХРОНИКА 04.07.2023
· Малки обяви: 04.07.2023
· „Здравче-Венче“ с награда от Полша и нова постановка
· С поредица участия ВГ „Велина“ демонстрира творчески подем
· 20 години Мъжка фолклорна група „Каменчани“
· За 4 дни Велинград стана европейска столица на младежкото ориентиране
· Петър Мицин спечели титла на 200 м бътерфлай
· Ще възстановят пътеката от Локвата до Бялата скала
Wednesday, June 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.06.2023
· През целия юли: над 60 събития в Празниците на културата
· Половин век с велинградските Празници на културата

Изгоряха декари гора над Анезица, полицията хвана 4 деца с кибрит
Публикувано 2021-08-10 09:27:48 от Темпо

От 1 август в гората над Велинград горят пожари. На 5 август кметът Костадин Коев обяви частично бедствено положение. На 6 август и последните огнища на горски пожари бяха успешно загасени, но частичното бедствено положение е в сила до 12 август. Ето хроника на събитията от последните дни:

1 август, неделя: в 17:30 часа в община Велинград е подаден сигнал от спешния телефон 112 за пожар в гората над кв. Анезица. Към мястото са насочени пожарни екипи на РСПБЗН- Велинград, служители на ДГС „Алабак“, ДЛС „Чепино“, ДГС-Ракитово и доброволци от „Офроуд Клуб 4х4 - Велинград“. С общи усилия те успяват да потушат пожара. Над Анезица остава огромно черно петно - изпепелени треви, храсти, дървета. В следващите няколко дни, заради изключително високите температури и горещия вятър, опасността от разгаряне на нови огнища на пожара остава голяма. В същия район са потушени няколко по-малки пожара.
5 август, четвъртък: в един от най-топлите дни на лятото огънят отново лумва над Анезица. В битката със стихията отново се включват пожарникари, горски служители, доброволци. Площта на пожара е около 1000 декара. На моменти огънят е върхов и се влияе от посоката и силата на вятъра. Прави се просека, тъй като гората е много гъста и непроходима. Общината въведе в действие своя План за защита при бедствия, а късно вечерта кметът Костадин Коев със своя заповед и след решение на Кризисния щаб обяви бедствено положение за част от територията на общината: района на ДЛС “Чепино“ и ДГС“Алабак“, в местностите „Бачовица“ и „Сивек“. Основните причини за кризисната ситуация са разрастващите се пожари в горските местности и задимяването на част от територията на община Велинград, както и опасността от обгазяване и задимяване на града, с което се застрашава живота и здравето на населението.
6 август, петък: огънят продължава да бушува, като се пренася и от другата страна на Анезица, в непосредствена близост до Индустриалната зона на Велинград. От Кризисния щаб съобщават, че с помощта на тежка верижна техника са направени просеки и прокопани широки траншеи, чрез които пожарът е ограничен. На място са три пожарни автомобила, всички налични цистерни и друга техника. В зоната на пожара са служители на РСПБСН-Велинград и на горските стопанства, както и доброволци от офроуд клуба. За ръководител на операциите със заповед на кмета К. Коев е определен гл. инсп. Методи Ушев - началник на РСПБСН-Велинград.
В зоната на пожара пристигат министърът на на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и неговият заместник Атанас Добрев, областният управител Иван Васев и директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Пазарджик - комисар Ангел Ангелов, директорът на Южноцентрално държавно предприятие инж. Здравко Бакалов. Земеделският министър се запознава с предприетите действия по овладяването на огъня, с екипировката на хората и специализираната техника, която се използва. Министър Бозуков посочва, че средствата от фонд „Инвестиции“, който се формира от 6-те държавни предприятия, трябва да се ползват за изграждането на горски пътища, с цел по-добра проходимост. Той апелира хората, които ходят в планината, да са бдителни и да спазват противопожарните правила в горите.
Към 15:30 пожарът в гористите местности край Велинград е овладян. Няма бедстващи хора и нанесени материални щети, засегната е горска територия. Поради наличието на вятър, остават постоянни екипи от пожарникари, лесничеи, общински служители и доброволци, които да следят за ситуацията. Осигурена е нужната техника, вода и храна за хората, които работят на терен.
В края на деня кметът Костадин Коев отправи благодарност: „Огромно благодаря на всички, които се включиха в погасяването на пожара в околностите на Велинград! Адмирации за ръководителя на операцията за овладяване на огъня гл. инспектор Методи Ушев - началник на РСПБЗН-Велинград и на пожарникарите от Велинград, Пазарджик, Панагюрище, Батак, Пещера и Белово! Благодаря за всеотдайността и професионализма на близо 70-те служители от ДГС „Алабак“, както и на колегите им от ДЛС „Чепино“, ДГС „Ракитово“, ДГС „Батак“, ДГС „Селище“ и РДГ- Пазарджик! Благодаря за бързата и адекватна реакция на фирма „Трансметал“ за осигуряване и транспортиране на тежката верижна техника за проправяне на траншеите, както и на фирма „Целев“ за транспортирането на допълнителна верижна техника до горещите точки! Благодарност и за фирма „КМД“ за осигурената цистерна с вода. От сърце благодаря и на доброволците и на момчетата от “ Офроуд клуб 4х4 Велинград”които бяха на линия до последно, както и на общинските служители, които работиха по координацията, логистиката и осигуряването на всичко необходимо в критичната ситуация! Благодаря на всички ХОРА, които подкрепиха огнеборците и усилията ни да опазим живота и здравето на велинградчани, както и нашата гора! Благодаря Ви, за това, че в бъдеще, всеки ден със своите действия ще пазите гората, ще пазите и Велинград!“
7 август, събота: Говорителят на ОД на МВР Мирослав Стоянов съобщи, че служители на РУ на МВР - Велинград са установили четири деца, които са причинили пожар по непредпазливост. По случая с избухването на пожари в района на Анезица е образувано досъдебно производство под надзора на прокурор от Районната прокуратура в Пазарджик, териториално отделение - Велинград. При проведените оперативни дейности полицейските служители установили, че пожарът е започнал от непредпазлива игра с кибрит в зоната на Анезица. Извършителите са едно момче и три момичета на възраст между 9 и 14 години, всичките жители на ромската махала. Установени са и свидетели на случилото се, на които са снети обяснения. За срок от 24 часа в ареста на РУ - Велинград са задържани две жени на 40 и 49 години за това, че са оставили без надзор и достатъчна грижа подрастващите. Те са майка и баба на две от децата. С тийнейджърите работят инспектор „Детска педагогическа стая“ и криминалисти. Щетите от разразилия се пожар са в процес на изясняване. Процесуалните действия по случая продължават под наблюдението на прокуратурата.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 86.26 %
PM 2.5 µg/m3 38.54
PM 10 µg/m3 41.17

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica